Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalové zmŕtvychvstanie! Slováci po dobrom výkone zdolali Škótsko 3:0

Sedem hodín a tri minúty čakali slovenskí futbaloví reprezentanti na gól. V zápase so Škótskom v kvalifikácii MS 2018 ho strelil Róbert Mak.

11.10.2016 20:11 , aktualizované: 23:15
Martin Škrtel, radosť Foto: ,
Slovenskí futbalisti na čele s kapitánom Martinom Škrtelom ďakujú fanúšikom po víťazstve nad Škótskom.
debata (23)

Ten istý hráč pridal po prestávke aj ďalší presný zásah. Jeho góly boli základom jednoznačného víťazstva nad Škótskom 3:0 (1:0). Zverenci Jána Kozáka si pripísali do tabuľky F-skupiny prvé víťazstvo v treťom stretnutí.

Kozák postavil proti Škótom inú zostavu ako tri dni predtým v Slovinsku. V základnej jedenástke nastúpilo šesť nových hráčov. Do obrany sa vrátil kapitán Škrtel, ktorý hral po operácii zlomeného nosa s ochrannou maskou na tvári.

Netrvalo dlho a domáce mužstvo konečne prerušilo čiernu sériu bez gólu. V 18. minúte otvoril skóre stretnutia z desiatich metrov nekompromisnou strelou pod brvno Mak. Slováci sa tešili z presného zápasu po nekonečných 423 minutách. Je to najdlhšia séria bez streleného gólu v histórii slovenského futbalu (doteraz najdlhšie čakali na gól 411 minút).

Potom sa chopili iniciatívy škótski futbalisti, utvorili si prevahu, lenže neboli príliš nebezpeční a šance si nevypracovali. V ich obrane sa objavovali diery a po prestávke ich zaváhania slovenskí futbalisti využili. Po necelej hodine sa pekne uvoľnil Mak a zblízka zvýšil.

Slováci postupne ovládli stretnutie a vyše 11-tisíc divákov na štadióne Antona Malatinského v Trnave sa dočkalo aj ďalšieho gólu v Marshallovej sieti. Výhru domácich potvrdil Nemec, po rohovom kope hlavou upravil na 3:0.

Slovenskí reprezentanti uzavrú tohtoročný kvalifikačný program v F-skupine o mesiac v Trnave – privítajú Litvu.

Slovensko – Škótsko – 3:0 (1:0)

  • Góly: 18. a 56. Mak, 68. A. Nemec, ŽK: 15. E. Sabo (Slovensko), rozhodovali: Strömbergsson – D. Gustavsson, Amri Nilsson (všetci Švéd.), 11 098 divákov
  • Slovensko: Kozáčik – E. Sabo, Škrtel, J. Ďurica, Holúbek – Kucka, Škriniar – M. Ďuriš, Hamšík (87. F. Kiss), Mak (81. Švento) – A. Nemec (69. Bakoš)
  • Škótsko: Marshall – Paterson, R. Martin, Hanley, Tierney – D. Fletcher (64. Griffiths) – Ritchie (64. Anya), McArthur, Bannan, Snodgrass – S. Fletcher (76. McGinn)
Zápas kvalifikácie MS 2018 Slovensko - Škótsko Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Základná jedenástka Slovenska pred zápasom...

Ďalšie výsledky F-skupiny:

ĽUBĽANA
Slovinsko – Anglicko 0:0

VILNIUS
Litva – Malta 2:0 (0:0)
Góly: 76. Černych, 84. Novikovas (z pok. kopu), ČK: 82. Caruana (Malta)

Tabuľka F-skupiny:
    Z V R P S B
1. Anglicko 3 2 1 0 3:0 7
2. Litva 3 1 2 0 5:3 5
3. Slovinsko 3 1 2 0 3:2 5
4. Škótsko 3 1 1 1 6:5 4
5. Slovensko 3 1 0 2 3:2 3
6. Malta 3 0 0 3 1:9 0

Hlasy (zdroje: RTVS):
Ján Kozák (tréner SR): „Očakával som ťažký súbojový zápas a to sa aj potvrdilo. Pomohol nám v tomto stretnutí prvý gól. Slovinsko pred pár dňami bol iný súper, hrali sme vonku bez niektorých hráčov a chýbali nám vtedy individuálne výkony. Dnes sme mali iného protivníka, hráči podali dobrý výkon a zaslúžene sme vyhrali. Vo futbale sú situácie, keď Vám súper nedovolí skórovať. Dnes sme dali prvý gól a zápas mal úplne iný priebeh.“

Martin Škrtel (kapitán SR): „Víťazstvo sa nerodilo ľahko stál proti nám kvalitný tím, ale aj my máme svoju silu a dali sme tri góly. Hrali sme zo zabezpečenej obrany. Hoci ľudia tvrdia niečo iné, my vieme, na čo máme. Nehovorím, že musíme hrať na protiútoky, ale nesmieme sa blázniť smerom dopredu. Dnes už ťažko odohráte zápas, aby ste súpera k ničomu nepustili, ale brankár nás podržal, alebo súper netrafil bránku.“

Jakub Holúbek (obranca SR): „Pre mňa to bol parádny duel, prihral som na dva góly. Som vďačný za šancu a tým som sa odvďačil trénerovi. O tom, že nastúpim, som sa dozvedel pred zápasom. Spolupráca v obrane fungovala, nedostali sme gól a aj dopredu to bolo dobré. Hlavné je, že sme vyhrali.“

Milan Škriniar (obranca SR): „Chceli sme vyhrať a to sa nám podarilo. Myslím si, že sme aj fanúšikov potešili troma gólmi. O svojej nominácii som sa dozvedel deň po zápase dvadsaťjednotky s Bieloruskom a som rád, že som mohol pomôcť ‚áčku‘. Snažil som sa plniť najmä defenzívne úlohy. Ja nie som stredopoliar, niečo vyšlo a niečo menej. Pozerali sme videá a vedeli sme, že si musíme dať pozor na odrazené lopty. Podarilo sa nám eliminovať silné stránky súpera. Všetkým odľahlo, že sme prelomili smolu z ostatných zápasov a dúfam, že na dnešný výsledok nadviažeme v budúcnosti.“

Róbert Mak (stredopoliar SR, autor dvoch gólov): „Veľmi ma teší, že som dvoma gólmi dokázal pomôcť mužstvu, ale najdôležitejšie je víťazstvo. Nezáleží na tom, kto dá gól. Odovzdali sme na hracej ploche maximum a ukázali sme, že chceme bojovať za Slovensko. Dať tri góly Škótsku, to nie je len tak. Ukázali sme ľuďom, že vieme hrať futbal. S prvým gólom prišla ľahkosť na naše kopačky. Nešlo o skóre, najdôležitejšie sú tri body. Po dnešku môžme byť spokojnejší a tešiť sa na ďalší reprezentačný zraz. Holúbek a Sabo podľa mňa využili svoju šancu dobre. Pri našej maródke musíme dať šancu aj týmto hráčom. Hodnotiť ich výkon však musí tréner.“

Zápas sme sledovali online

90. Zápas sa skončil.
87. Filip Kiss nahradil Mareka Hamšíka.
84. Erik Sabo prihrávkou dozadu poriadne zašil Kozáčika. Slovenský brankár hasil pred Griffithsom v poslednej chvíli.
82. Ďalšia škótska strela na Kozáčika. Banna z uhla mieril iba do stredu.
81. Mak si užíva potlesk a opúšťa ihrisko. Nahradil ho Dušan Švento.
79. A hostia predsalen pohrozili. Útočník Celticu Griffiths krížnou prízemnou strelou tesne minul Kozáčikovu bránku. O pár sekúnd už mieril presnejšie, Kozáčik bol pozorný.
76. Škóti poslednýkrát striedali. Pomôže im to?
70. Ďalší gól mohol pridať Hamšík, tomu však lopta po Bakošovom priťuknutí nesadla.
68. Góóól – Adam Nemec. Vysoký útočník sa presadil hlavou po rohovom kope. Ihneď potom, ako skóroval, ho vystriedal Marek Bakoš.
65. Banna spoza šestnástky vyprášil Kozáčikove rukavice. Prudká strela mierila iba do stredu bránky.
64. Hamšík potvrdil, že skvele číta hru. Jeho ďalší center za obranu hostí Sabo nestihol. Medzitým Škóti dvakrát striedali.
60. Hamšík posielal prudký center na Nemca, Marshall končekmi prstov zmenil smer lopty.
56. Góóóól – Róbert Mak. Nádherná akcia po osi Hamšík – Holúbek – Mak. 26-ročný útočník sa ocitol nebránený na päťke hostí a nedal Marshallovi šancu – 2:0.
48. Škóti si pýtali pokutový kop po ruke Kucku, arbiter však píska faul na opačnú stranu. Fanúšikovia z ostrovov bučia.
46. Začal sa druhý polčas, Ján Kozák zmeny v zostave neurobil.
45. Skončil sa prvý polčas. Tesne pred jeho koncom boli opäť lepším tímom domáci.
40. Fantastický Mak strelou spoza šestnástky natiahol Marshalla. Ten loptu vyrazil na roh. Po jeho zahrávaní mal gól na kopačke Ján Ďurica.
37. Tlak ostrovanov pokračuje ďalej. Kozáčik s námahou vyrazil vysoký center Snodgrassa.
34. Škóti prevzali iniciatívu, Slovákov zatlačili na vlastnej polovici.
28. McArthur pohrozil hlavičkou. Presná síce nebola ale je akýmsi zdvihnutým prstom, Škóti to často skúšajú dlhými centrami.
21. V permanencii aj Kozáčik, ale nebezpečnú strelu S. Fletchera vyrazil na roh.
18. Góóóól – Róbert Mak. Slováci využili rýchly brejk a po Holúbekovom centri sa na druhýkrát presadil strelou pod brvno útočník Zenitu Petrohrad.
15. Žltú kartu dostal Erik Sabo – za podrazenie súpera.
14. Slováci zaznamenali prvú priamu stralu na bránku (iba druhú v prebiehajúcej kvalifikácii). Priestor medzi tromi žrďami trafil bombou z 35 metrov Ján Ďurica. Marshall vyrazil.
12. Škóti vážne pohrozili. Snodgrass takmer z polovice ihriska poslal center do vnútra Kozáčikov šestnástky, kde tiesnený Steven Fletcher hlavičkoval slabo a nepresne. Zdá sa, že Škóti budú nebezpcní predovšetkým vo vzduchu.
7. V akcii bol opäť Ďurica, ktorý odhlavičkoval loptu po nebezpečnom centri na Stevena Fletchera.
5. Doposiaľ najviac zaujala Ďuricova technická paráda, ktorú si dovolil ako posledný obranca pred brankárom Kozáčikom. Slováci majú do týchto chvíľ loptu dlhšie na kopačkách.
1. Zápas sa práve začal. Slováci hrajú v bielych dresoch, Škóti netradične v ružovom…

23 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #škótska futbalová reprezentácia