Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Punc postupu

Šesť zápasov a drobná pomoc súperov ako bonus. Slovenskej dvadsaťjednotke to pred kvalifikačným finišom stačilo na zisk miestenky na šampionát. Vybojovala si ju napokon takpovediac "bez boja", ale postup jej nepadol z neba.

08.10.2016 11:00
Milan Škriniar, Mesut Özil Foto: ,
Slovenský obranca Milan Škriniar.
debata

Rozhodujúci krok k úspechu urobila už vlani, keď si v priamom súboji na ihrisku poradila s najväčším favoritom skupiny. Dva razy zdolala Holanďanov a tým premiešala i rozdala karty v skupine. Tromfy držali v rukách Slováci.

Slovenský futbal má šikovnú generáciu mladých hráčov. Český kouč Pavel Hapal pozná výborne slovenské prostredie, stanovil nové pravidlá, nároky i kultúru v práci s tímom. Nezačal úplne na zelenej lúke. V dvoch predchádzajúcich kvalifikáciách to mladíci dotiahli do baráže a zopár z nich sa stalo základom mužstva, ktoré Hapal vhodne dopĺňal a rozvíjal.

Pre slovenský futbal, ktorý má dôvod tešiť sa z úspechu raz za uhorský rok, znamená postup na šampionát cenný výsledok. Z dvanástich doterajších kvalifikácií, v ktorých viedlo mužstvo trinásť trénerov, ide len o druhý postup na šampionát. Úlohou mládežníckych výberov je všade vo svete najmä pripravovať talentovaných hráčov na vstup do veľkého futbalu. Úspešnosť a efektívnosť práce sa nemerajú medailami, ale počtom hráčov, ktorých vychovajú pre prvý tím krajiny.

V tomto má zaujímavý potenciál aj Hapalova družina. Niektorí hráči z nej sa už objavili aj v Kozákovom kádri a jedna z opôr, Škriniar, si zahrala aj na júnovom šampionáte vo Francúzsku. Ak sa čo najskôr nielen on, ale i niektorí ďalší stanú platnými členmi seniorskej reprezentácie, podľa výsledkov ktorej sa hodnotí i sila futbalu v každej krajine, dostane postup na šampionát po šestnástich rokoch vyšší punc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #slovenská futbalová reprezentáci do 21 rokov