Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalisti ustúpili. Dostanú menej peňazí, ako chceli

Slovenskí futbaloví reprezentanti už vedia, začo budú hrať v najbližšej kvalifikácii MS 2018. Bude to podstatne menej, ako navrhovali.

06.10.2016 16:35 , aktualizované: 18:30
futbalisti Slovenska, Slovensko Foto: ,
Základná zostava Slovenska pred zápasom s Anglickom.
debata (3)

Slovenský futbalový zväz presadil model odmeňovania, aký bol v minulej kvalifikácii, z ktorej mužstvo prvý raz postúpilo na európsky šampionát.

Opäť zinkasujú peniaze len za výhry a remízy. V prípade dvoch súperov – Litvy a Malty – budú brať prémie len za víťazstvá. Po výhre nad Anglickom si budú deliť 150-tisíc eur (prvý zápas už pred mesiacom prehrali, takže SFZ ušetrí), nad Slovinskom a Škótskom po 100-tisíc eur.

Opäť však platí hlavná zásada, že z balíka im hneď po stretnutí vyplatia len polovicu a na druhú sa môžu tešiť až v prípade postupu na šampionát. Celú výšku prémií im SFZ nevie momentálne garantovať.

„Vieme, na čo máme. SFZ nie je Microsoft ani Apple, v priebehu posledného roka sa ekonomické podmienky na Slovensku nezmenili, takže ja nemôžem sľúbiť peniaze, ktoré nevieme vyplatiť. Môžem navrhnúť len to, na čo máme. Päťdesiat percent peňazí sme teraz za Francúzsko vyplatili z toho, čo sme dostali za postup. Inak by sme ich vôbec nemali,“ uviedol šéf slovenského futbalu Ján Kováčik.

Na tomto spôsobe odmeňovania sa vedenie zväzu dohodlo s hráčmi. V stredu večer sa uskutočnila debata, na ktorej sa zúčastnili všetci tréneri a kompletné mužstvo. Hráči pôvodne navrhovali, aby za každý zápas dostali štartovné 5-tisíc eur na hlavu, čo by predstavovalo celkovú sumu 1 150 000 eur. Prvé rokovanie v septembri neviedlo k úspechu.

„Myslím si, že sme si tieto veci teraz vysvetlili. Diskusia bola širšia, hovorili sme o viacerých veciach v kontexte. Mám pocit, že sme sa pochopili navzájom, každý vieme, kvôli čomu tu sme a čo sú naše povinnosti. Rozišli sme sa s tým, že minimálne do konca kvalifikácie sa o peniazoch nebudeme baviť,“ pokračoval Kováčik.

Naznačil, že nastal názorový rozdiel medzi mužstvom a vedením zväzu. „To sa stáva, keď dosiahneme nejaký vrchol, tak to bolo aj po MS v Afrike. Príde obdobie, že sa nemusíme v prvej fáze na všetkom zhodnúť. Vysvetlili sme hráčom, prečo sme zvolili túto cestu, je dlhodobá a nebudeme ani v budúcnosti tento systém meniť. Je motivačný a progresívny.“

Podobný model funguje aj v iných porovnateľných zväzoch a krajinách. „Už pred predchádzajúcou kvalifikáciou sme si to overovali. Funguje to tam podobne. Hoci existujú aj zväzy, ktoré vyplácajú hráčom štartovné a samozrejme, sú aj veľké a silné zväzy, ako je nemecký, kde majú futbalisti podiel aj z marketingových príjmov.“

Za minulú kvalifikáciu, ktorá bola úspešná, si rozdelili hráči celkovú sumu 660-tisíc eur, 330-tisíc dostali hneď po zápasoch a druhú polovicu až po skončení kvalifikácie. V praxi to znamenalo, že za kvalifikáciu ME 2016 sa každý futbalista obohatil v priemere o necelých 29-tisíc eur.

Pripomenul známy fakt, že peniaze na prémie nemôže SFZ čerpať zo štátneho rozpočtu. Z neho sa financuje len činnosť reprezentačných výberov. „To sú peniaze na dopravu, ubytovanie a podobne. V minulom roku všetky naše reprezentácie odohrali 130 zápasov… Prémie pre hráčov musíme zohnať od sponzorov, alebo zobrať z balíka, ktoré máme od UEFA za vysielacie a marketingové práva. V súčasnom období je nesmierne náročné presvedčiť partnerov, aby investovali do futbalu, to sa príliš nezmenilo ani po úspechu vo Francúzsku,“ vysvetlil Kováčik.

Podľa neho reprezentovať svoju krajinu je najmä česť. „Poviem svoj subjektívny názor. Zvládnuť peniaze a slávu, to je kombinácia, ako keď človek vystúpil na Mount Everest a vráti sa dole. To dokáže len veľmi málo ľudí a mnohí to ani neskúšajú. Ak to niekto zvládne, je frajer, kráľ, je to vec každého, ako sa s tým vysporiada.“

Kováčik sa dotkol aj ďalších káuz, ktoré sa v posledných týždňoch objavili (Stoch, Weiss). „Päť rokov sme spoločne pracovali na tom, aby nám ľudia verili, aby začali chodiť na štadióny, aby boli s nami. Uverili nám politici, ktorí nám poskytli finančné prostriedky na výstavbu a rekonštrukciu štadiónov. Mali sme trojmesačný vládny audit, ktorý dopadol excelentne, nebolo spochybnené ani jedno euro. A keď nás nik nemôže spochybniť zvonku, tak si to urobíme sami zvnútra. To som vravel hráčom. Poškodzujeme sami seba, slovenský futbal. Musíme urobiť maximum, aby sme zasa získali dôveru. Výsledkami a postojmi,“ uzavrel Ján Kováčik.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia