Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Makovi prekladajú trénerove pokyny. V Zenite sa už chytil

Priznal, že opustiť Grécko a PAOK Solún, kde sa už cítil ako doma, bol pre neho veľký problém. Zvíťazil však pocit, že sa musí v kariére posunúť o kúsok ďalej.

06.10.2016 07:00
Róbert Mak Foto: ,
Róbert Mak v reprezentačnom drese v zápase s Islandom.
debata

„V Solúne som mal dobrý život, zvykol som si tam, ale postupne som cítil, že už nemám takú motiváciu. Potreboval som novú výzvu. Je ňou Zenit. Dostať sa do jeho zostavy a potom si miesto udržať je veľmi náročné,“ zdôraznil slovenský futbalový reprezentant Róbert Mak, ktorý pôsobí v Rusku od júla tohto roku.

V Petrohrade si chvíľu hľadal miesto a musel presvedčiť trénera Mirceu Lucesca o svojich prednostiach.

„To ma neprekvapilo, s tým som rátal, vedel som, že spočiatku to bude ťažšie. Je to úplne normálne, keď zmeníte pôsobisko. Veril som si však a keď som dostal šancu, trénera som presvedčil. Odvtedy mi dôveruje, nastupujem v základnej zostave. Teším sa z toho. Teraz sa usilujem podávať maximálne výkony, aby som naďalej hrával.“

Slovenský rýchlonohý krídelník je spokojný s tým, že mužstvu sa darí, dáva veľa gólov, vyhráva, je na čele tabuľky ruskej ligy. Bratislavský rodák sa už zapísal aj medzi strelcov – dal v novom drese tri góly. Podelil si ich v lige, Ruskom pohári i Európskej lige.

„Teším sa, že aj ja pomáham mužstvu. Konkurencia je veľká, v kádri je veľa výborných hráčov. Samozrejme, grécka liga nebola taká kvalitná, aj Zenit je silnejší klub, akým bol PAOK.“

V Petrohrade je necelé tri mesiace a priznáva, že ruština mu zatiaľ príliš nejde. V kádri je silná portugalsko-španielsko-brazílska legionárska skupina hráčov.

„Tréner hovorí po španielsky, je to hlavný jazyk v šatni, takže skôr sa asi naučím túto reč. Jeho pokyny sa prekladajú do ruštiny a mne zatiaľ do angličtiny. Verím, že pomaly zvládnem aj domáci jazyk. V novom prostredí si zvykám ja i moja rodina. Petrohrad je krásne mesto, aj keď životný štýl je v Rusku iný ako v Grécku. Chcel som však túto zmenu, futbalovú i životnú, platí to o mne i rodine. Verím, že čoskoro to bude dobré,“ popisuje Mak.

Teraz upriamuje už svoju pozornosť na sobotňajší kvalifikačný zápas v Slovinsku. Tvrdí, že v reprezentačnom tíme vládne pohoda. Mužstvo je smutné len z prvej prehry v novej kvalifikácii s Anglickom.

„Mrzí nás, že sme mali na dosah bod a v samom závere sme oň prišli. Môžeme to odčiniť v najbližšom dvojzápase, tešíme sa naň. Ten ukáže, ako sa bude kvalifikácia ďalej vyvíjať,“ zdôraznil 25-ročný futbalista.

Pripomína, že mužstvo sa musí vyrovnať aj s viacerými zmenami a stratami. „Zranenia patria k futbalu. S tým musí každé mužstvo počítať. Tréner vybral iných hráčov, dá šancu tým, ktorým bude dôverovať, je to na ňom, akú zostavu postaví.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Mak #slovenská futbalová reprezentácia