Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pekarík: Sme len na začiatku, ešte zamiešame karty

Jeden z oporných pilierov defenzívy slovenskej futbalovej reprezentácie Peter Pekarík neskrýval rovnako ako jeho spoluhráči smútok z tesnej nedeľňajšej prehry s Anglickom (0:1) v F-skupine kvalifikácie MS 2018.

05.09.2016 14:06
debata (1)
Peter Pekarík v súboji s Raheemom Sterlingom. Foto: Reuters, Carl Recine
Raheem Sterling, Peter Pekarík v súboji s Raheemom Sterlingom.

Postaral sa o ňu na Štadióne Antona Malatinského v trnavskej City Arene v piatej minúte nadstaveného času druhého polčasu stredopoliar „Albiónu“ Adam Lallana. „Ten záver a gól v našej sieti nás samozrejme veľmi mrzí. Celý zápas mužstvo bojovalo za bod. Od 60. minúty po vylúčení Maťa Škrtela to bolo veľmi ťažké. Tlak Anglicka sa zvyšoval, v záverečných minútach duelu bol enormný. Prakticky všetko sme ustáli, až prišla tá jedna situácia, z ktorej sme dostali gól. Z tohto pohľadu je to obrovské sklamanie,“ hodnotil neúspešný vstup do novej kvalifikácie skúsený 29-ročný pravý obranca (nar. 30. októbra 1986), ktorý odohral v nedeľu celé stretnutie a pripísal si už 72. štart v najcennejšom dre­se.

Priamy účastník a osemfinalista MS 2010 v Juhoafrickej republike ako aj nedávnych ME vo Francúzsku Pekarík nemal na Anglicko dobré spomienky: pred necelými tromi mesiacmi v základnej B-skupine kontinentálneho šampionátu utrpel 20. júna v bezgólovom rezultáte na Štadióne Geoffroya Guicharda v St. Étienne proti Anglicku od protihráča úder do tváre a zranenie nosa – duel však hrdinsky dohral. „Vôbec som sa nebál. V nedeľu som sa vôbec nebál, že v mojom prípade môže opäť prísť k niečomu podobnému a nejakým zdravotným problémom. Pri takomto stretnutí ide všetko bokom, je tam zápasový adrenalín. Do súbojov s protihráčmi musí ísť futbalista naplno. Angličania sú z ich ligy na to zvyknutí, pre nich to je úplne normálne. My sme nastúpili v domácom prostredí, chceli sme tiež ukázať svoju silu. Myslím si, že do 60. minúty to aj všetko klapalo. Súpera sme nepustili do vyloženej šance,“ poznamenal Pekarík.

Skúsený krajný zadák, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v nemeckej Herthe Berlín, na margo porovnania oboch spomenutých kontrontácii s Anglickom počas ostatných troch mesiacov skonštatoval: „Myslím si, že boli odlišné. Tlak Angličanov teraz nebol taký enormný ako vo Francúzsku na majstrovstvách Európy. Prakticky hodinu sme v Trnave hru celkom kontrolovali a súpera nepustili do ničoho vážneho. Je to však o niečom inom, keď proti takémuto silnému protivníkovi hráte oslabení o jedného futbalistu. Kvalita sa prejaví. My sme to však zvládali slušne, škoda tej jednej situácie v závere stretnutia.“

Slovinský hlavný arbiter Milorad Mažič poslal v 57. min trnavského merania síl predčasne pod sprchy kapitána slovenskej reprezentácie Martina Škrtela. „Myslím si, že tie dve žlté karty pre Maťa boli veľmi prísne. Samozrejme, že vylúčenie proti takému súperovi ako je Anglicko výrazne ovplyvní zápas. Určite je to veľká škoda, pretože ‚Škrťo‘ patrí v každom dueli medzi opory nášho tímu, diriguje celú defenzívu. V októbrovom súboji v Slovinsku bude reprezentácii veľmi chýbať, zabojujeme aj za neho,“ vyjadril sa Peter Pekarík.

Zverenci trénera Jána Kozáka po „bezbodovej“ ouvertúre absolvujú o mesiac ďalšie dve vystúpenia v F-skupine kvalifikácie MS 2018: v sobotu 8. októbra proti Slovinsku (dejiskom je Ľubľana) a o tri dni neskôr v utorok 11. 10. doma proti Škótsku (hrá sa v Trnave). „Kvalifikácia o postup na svetový šampionát do Ruska sa prakticky iba začala. V nedeľu to bol prvý zápas a hneď proti favoritovi našej skupiny. Proti Anglicku sme mali na dosah bod, čo by bolo určite skvelé. Na druhej strane v októbri na nás čakajú dve stretnuta, v ktorých určite budeme chcieť bodovať a ‚vrátiť‘ sa do kvalifikácie dobrými výsledkami. Naša skupina bude určite zaujímavá, ešte sa tam premiešajú karty,“ podotkol žilinský rodák a dodal: „Myslím si, že náš tím disponuje silou, kvalitou, je dostatočne skúsený. Máme na to, aby sme zvládli túto situáciu. Ešte bude v tejto kvalifikácii dostatok priestoru aj zápasov zamiešať postupové karty. Toto mužstvo už veľakrát dokázalo svoj charakter, zomklo sa, držíme spolu aj v ťažkých situáciách. V tomto smere ja osobne nemám žiadne obavy.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pekarík #futbalová kvalifikácia MS 2018 #Slovensko - Anglicko