Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Komentár: S Anglickom už remíza nestačí

Všetko by bolo teraz podstatne ťažšie, keby nebolo Islandu. Našťastie, vo Francúzsku jeho futbalisti ukázali, že Anglicko nie je sedemhlavý futbalový drak, ktorého zdolať je rovnaká utópia ako víťazstvo slovenského tímu v Lige majstrov.

03.09.2016 10:00
Slovensko, futbal, slovenskí futbalisti Foto: ,
Základná jedenástka Slovenska pred súbojom s Anglickom v St. Etiénne.
debata (1)

Futbalisti malého ostrovného štátu, tak ako predtým aj viacerí iní, pred dvoma mesiacmi rýchlo vypoklonkovali chátrajúcu futbalovú veľmoc z európskeho šampionátu vo Francúzsku. Zbavili čara jasného favorita s najvyššími ambíciami a slabými výsledkami na veľkých turnajoch.

Podarilo sa im to vo vyraďovacom zápase, v ktorom išlo o všetko a Angličania ho „nemohli“ prehrať. A po vývoji, ktorý už ani nemohol byť horší. Inkasovali gól už v štvrtej minúte z penalty. Ale ani to Albiónu nepomohlo. Islanďania rýchlo otočili zápas a hoci do jeho konca ešte ostávala viac ako hodina a všetci čakali anglický uragán, viac sebavedomí ako futbalovo silní Angličania sa už na nič nezmohli a odchádzali domov so sklonenými hlavami.

Angličanov zdolal islandský charakter. Malí ostrovania sa veľkých ostrovanov nezľakli, pred veľkými menami sa im nerozstriasli kolená. To aj na Angličanov platí.

Slováci týždeň predtým hrali s nimi úplne iný zápas. Ukázali priveľký rešpekt a málo zdravého sebavedomia. To sa podpísalo aj na ich výkone. Súper ich zatlačil do hlbokej defenzívy, zväčša sa len bránili a iba sporadicky sa dostali pred anglickú bránku. Šance si nevypracovali a môžu vďačiť len streotypnej súperovej hre, dobrému výkonu brankára Kozáčika a nesmiernej obetavosti, že si udržali čisté konto. „Nebola to ani naša hra, ani pekná hra,“ hodnotil tréner Ján Kozák. Najväčšie pozitívum? „Že sme uhrali s Anglickom bod,“ skonštatoval kouč.

V Saint Étienne účel svätil prostriedky a po stretnutí vládla spokojnosť. Slováci vydolovali s favoritom bod za bezgólovú remízu a ten im stačil na postup a splnenie cieľa.

V nedelu stačiť nebude. Kvalifikácia je beh na ročnej trati, platí, že po prípadných zaváhaniach ešte budú opravné termíny. Matematika je však jasná. A aj postupový kľúč. Ten, kto si chce zahrať na svetovom šampionáte v Rusku, musí najmä doma naplno bodovať. V hre je len jedno postupové miesto a Angličania v kvalifikačných bojoch body ľahko nestrácajú. V minulej nepustili súperom ani jeden. Ak Slováci v nedelu prehrajú, je málo pravdepodobné, že body získajú späť na anglickej pôde. A to ich čakajú aj ďalšie vysoké prekážky – škótska a slovinská.

Angličania sedem rokov a 29 stretnutí v kvalifikácii neprehrali. To je sila, z ktorej sála minimálne rešpekt. Slováci však tvrdia, že by si radi zahrali o dva roky aj na majstrovstvách sveta. Cesta na šampionát do Ruska vedie cez trnavskú výhru nad Anglickom.

Ak sa to zdá niekomu málo pravdepodobné, nech si spomenie na predchádzajúci zápas Angličanov s Islandom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sokoli