Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Reprezentanti menia adresy. Nové tímy stáli 18 miliónov eur

Na futbalovom trhu je po európskom šampionáte značný pohyb. Netradične k nemu prispievajú tentoraz aj slovenskí futbaloví reprezentanti, čo je nepochybne dôsledok toho, že sa nedávno premiérovo zúčastnili na najvýznamnejšom turnaji roka.

26.07.2016 07:00
fenerbahce istanbul, martin škrtel Foto:
Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Škrtel sa sťahuje z Liverpoolu do Istanbulu.
debata

Už ôsmi Slováci v národných dresoch zmenili v lete adresy, medzi nimi je väčšina hráčov, ktorá patrí do základnej zostavy Kozákovho výberu. Len Trenčan Matúš Bero sa z tejto skupiny futbalistov nezúčastnil na finálovom turnaji majstrovstiev Európy vo Francúzsku, ale absolvoval s ostatnými celú záverečnú prípravu a je oporou výberu do 21 rokov.

Zaujímavosťou je, že ôsmi reprezentanti stáli svojich nových zamestnávateľov odhadom necelých 20 miliónov eur (nie pri všetkých prestupoch oznámili kluby sumy, takže niektoré cifry sú neoficiálne, len z mediálnych zdrojov).

Najviac peňazí za slovenského futbalistu v tomto prestupovom období zaplatí Fenerbahce Istanbul za Martina Škrtela, ktorý však paradoxne zostúpil vo futbalovom rebríčku o schodík nižšie.

Vymenil síce veľkoklub za veľkoklub, ale po vyše ôsmich rokoch opustil najvyššiu anglickú súťaž, ktorá patrí medzi najkvalitnejšie a najprestížnejšie na svete a zamieril do Turecka.

Dobrým smerom sa jednoznačne vybral Tomáš Hubočan, ktorý z ruskej ligy prestúpil do Olympique Marseille, špičkového francúzskeho klubu s vysokými ambíciami. Tento prestup však patril medzi finančne najmenej lukratívne. Rovnako krok do kvalitnejšej súťaže urobil aj Ondrej Duda. Z poľskej ligy ho zlákali do nemeckej, stal sa spoluhráčom Petra Pekaríka v Herthe Berlín.

Medzi reprezentačnými prestupmi nefiguruje druhý najvyšší slovenský prestup leta. Je ním odchod Žilinčana Lászla Bénesa do Borussie Mönchengladbach. Tento stredopoliar má len 18 rokov a nepatrí do kádra áčka, ale je veľkým talentom slovenského futbalu. Bundesligový klub za neho vysolil neoficiálne 5,5 milióna eur, čo je najvyššia suma za hráča odchádzajúceho z klubu slovenskej ligy v histórii.

Najdrahším slovenským futbalistom je Marek Hamšík. Kapitán SSC Neapol má na futbalovom marketingovom trhu hodnotu 38 miliónov eur, čo je viac ako celá zostávajúca základná zostava slovenskej reprezentácie.

V letnej prestávke sa schyľovalo aj k jeho odchodu z Neapola, ale zdá sa, že z rekordného prestupu nič nebude. Momentálne ešte bežia rokovania o jeho novej zmluve a podľa všetkého sa vedenie klubu s hráčom dohodne a Hamšík zostane naďalej pod Vezuvom.

Letné prestupy reprezentantov
Hráč Nový klub Predošlý klub Prestupová suma
Martin Škrtel Fenerbahce Istabul FC Liverpool 7 miliónov
Ondrej Duda Hertha Berlín Legia Varšava 4,5 milióna
Róbert Mak Zenit Petrohrad PAOK Solún 3,5 milióna
Tomáš Hubočan Olympique Marseille Dynamo Moskva 1,2 milióna
Matúš Bero Trabzonspor AS Trenčín 1 milión
Ján Greguš FC Kodaň FK Jablonec 1 milión
Dušan Švento Slavia Praha 1. FC Kolín n. R. 0,8 milióna
Ján Ďurica Trabzonspor Lokomotiv Moskva voľný hráč

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #Róbert Mak #Ján Ďurica #Tomáš Hubočan #Ondrej Duda