Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Udierali hromy aj blesky. Na oblohe i na trávniku

Slovenskí futbaloví reprezentanti začali prípravný zápas na pôde majstrov sveta zle, no zakončili ho cenným víťazstvom 3:1.

30.05.2016 17:00
Ján Ďurica, Leroy Sane Foto: ,
Obranca Ján Ďurica v súboji s Leroyom Saném.
debata (1)

Na štadióne v Augsburgu udierali v nedeľu večer hromy a blesky. Na oblohe i na trávniku. Slovenskí futbaloví reprezentanti začali prípravný zápas na pôde majstrov sveta zle a už v 13. minúte inkasovali z penalty, ktorú premenil Gómez (faul Kucku na Götzeho). Takmer polhodiny sa nevedeli Slováci dostať z veľkého tlaku, súper si vypracoval niekoľko šancí. Mužstvo podržal brankár Kozáčik a potom prišiel obrat, ktorý nik nečakal.

Nemecký téner Joachim Löw šetril viaceré svoje hviezdy, na súpiske sa neobjavili Neuer, Hummels, Özil, Müller, Reus, Kroos… To sa mužstvu napokon nevyplatilo, hoci v úvode bolo dominantné. Ani domáci diváci prekvapujúco neprejavili veľký záujem, Slovensko podľa všetkého nebolo pre nich ťahákom. Hľadisko WWK Areny v Augsburgu, kam sa zmestí 30 600 divákov, bolo zaplnené len o niečo viac ako z dvoch tretín. Aj preto bolo často počuť silné povzbudzovanie početnej skupiny slovenských fanúšikov.

Dážď, ktorý sa v závere prvého polčasu spustil na ihrisko, zapôsobil na slovenských hráčov ako živá voda. Najskôr vyrovnal Hamšík – exportnou strelou z vyše 20 metrov trafil šibenicu. O tri minúty neskôr si na Weissov roh nabehol Ďuriš a perfektnou hlavičkou nedal Lenovi šancu ani druhý raz. „Dali sme dva krásne góly a Nemci boli v tom okamihu v šoku. To, že v úvode viedli, nás nezlomilo. Ukázali sme obrovskú silu a otočili stretnutie so silným súperom,“ komentoval skúsený Ján Ďurica.

Hamšík súhlasil s tým, že jeho gól, osemnásty v reprezentačnom drese, patrí k jeho najkrajším. Pomohol naštartovať mužstvo k podstatne lepšiemu a sebavedomejšiemu výkonu. „Nemci hrali v úvode skvelý futbal, mohli viesť aj výraznejším rozdielom, ale taký je futbal, my sme to využili. Zdolali sme majstrov sveta, u nich sa nevyhráva každý deň,“ tešil sa Hamšík. Veľa však nechýbalo a zápas by sa nedohral, najmä nemecké médiá označovali druhý polčas ako „vodné pólo“. Prietrž mračien a množstvo vody predĺžilo prestávku na 40 minút. „Čakali sme v šatni a nebolo to nič príjemné. Telo trošku stuhne. Druhý polčas asi regulárny nebol, ale hralo sa a víťazstvo sa počíta,“ približoval strelec druhého slovenského gólu Michal Ďuriš.

Rozhodca napokon dal pokyn a druhý polčas sa odohral. Viazla kombinácia, loptu zachytávali kaluže vody. Pre oba tímy však boli podmienky rovnaké. „Po prestávke to dlho nebolo o futbale, bola to len nakopávaná, potom sa to zlepšilo. Stáva sa to, už som hral viackrát v podobných podmienkach,“ doplnil Hamšík. Tréner Ján Kozák potvrdil, že v prestávke sa debatovalo, či má význam pokračovať. „Nechal som to na nemeckého kolegu. Zachoval sa nad vecou. Výsledok nahrával nám, ale zdravie hráčov je prvoradé. V závere dážď zoslabol a dalo sa dohrať,“ približoval Kozák, ktorému vyslovil uznanie za výkon mužstva aj kouč majstrov sveta Löw.

Slovenský tréner hodnotil výsledok triezvo, nerobil z neho senzáciu. „Naši hráči už majú dosť skúseností i kvalitu. Potvrdili to už aj v minulosti. Odohrali výborné zápasy aj s najsilnejšími tímami, zdolali sme aj Španielov v kvalifikácii. Dokážu každého potrápiť, hoci netvrdím, že vždy vyhrajú. Teraz sme stretnutie zvládli aj za podpory vynikajúcich fanúšikov. Neveril som, že ich toľko príde,“ komentoval. Stretnutie zhrnul slovami: „Prvý polčas bol futbalovejší, druhý viac o bojovnosti a výsledok ma potešil. Úvod nebol z našej strany najlepší, lebo sme začali s priveľkým rešpektom. Súper nás cez krídelné priestory prečísloval. Inkasovali sme aj gól, ale potom sme sa z toho dostali. Dobrou kombinačnou hrou sme súpera eliminovali. V závere prvého polčasu sme mali veľmi dobrý úsek hry. Po prestávke sme ukázali veľkú bojovnosť, hráči výborne pracovali a súpera nepustili prakticky do šance.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Ján Ďurica #slovenská futbalová reprezentácia