Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci pred súbojom s Weissom. Je to výzva pre Vlada, tvrdí Kozák

Kým slovenskí futbaloví reprezentanti zažijú premiéru vo finálovom turnaji majstrovstiev Európy, v ktorej narazia 11. júna na Wales v Bordeaux, čakajú ich ešte tri prípravné stretnutia.

26.05.2016 22:06
futbal, futbalova reprezentacia Foto: ,
Tréner Ján Kozák.
debata

Už v piatok na záver sústredenia v Rakúsku odohrajú pikantný súboj s Gruzínskom (začiatok o 17.30). Na lavičke súpera sedí ich bývalý tréner Vladimír Weiss.

Pre slovenského trénera Jána Kozáka to nebude mimoriadny zápas. „S Vladom sa dobre poznáme a máme spolu korektné, priateľské vzťahy. Keď sme tento zápas dohodli, ešte nebol kormidelníkom Gruzínska. Myslím si, že to bude skôr výzva pre neho. Je nový tréner gruzínskej reprezentácie a potrebuje dobré výsledky. Ja to beriem ako bežný prípravný zápas,“ poznamenal na túto tému kouč slovenských reprezentantov.

Podľa neho nebude jednoduché zvládnuť v takom krátkom čase dva zápasy. Z 27-členného kádra, z ktorého už najbližší pondelok, vyradí štyroch hráčov, mu chýba Mak, ktorý má stále povinnosti vo svojom gréckom klube a aj Hubočan, ktorý bol zranený a hoci už začal s individuálnym tréningom a včera prvý raz trénoval aj s mužstvom. Na najbližší súboj ešte nebude pripravený. Na štvrtkovom tréningu si podvrtol členok Duda. K mužstvu by sa mal v piatok opäť pripojiť Stoch, ktorý sa vo štvrtok zúčastnil na pohrebe mamy.

Slovenský tím odohrá v rozpätí troch dní dva zápasy, pretože už v nedeľu nastúpi v nemeckom Augsburgu proti domácim majstrom sveta. Kozák síce ešte neupresnil, ako rozdelí svoj káder, o zostave sa ešte nerozhodol, ale chce dať v najbližších dvoch stretnutiach šancu všetkým hráčom. „Každý musí dostať dosť priestoru, aby sa ukázal a mohol som sa lepšie rozhodnúť o záverečnej nominácii a vybrali sme najlepších hráčov,“ vysvetlil.

Gruzínčania prileteli do Rakúska v utorok a čakajú ich tri stretnutia s účastníkmi finálového turnaja ME. Po zápase so Slovenskom nastúpia ešte proti Rumunsku v Bukurešti a potom Španielsku v Madride. Vo Weissovej nominácii je 25 futbalistov, z toho je až 19 legionárov. Slovenský kouč nastúpil k reprezentácii v marci a zatiaľ odohral s mužstvom len jeden prípravný zápas – na domácej pôde v Tbilisi s Kazachstanom (1:1). Tento súboj mali možnosť vidieť na videu na sústredení aj slovenskí futbalisti. Gruzínsku v aktuálnom rebríčku FIFA patrí 123. miesto, Slovensku 32. priečka.

Zápas sa uskutoční na novom malom štadióne v meste v Hornom Rakúsku vo Welse, ktorý leží neďaleko Windischgarstenu, kde strávili reprezentanti celý týždeň. Po stretnutí sa ešte vrátia do hotela Dilly a v sobotu sa presunú do Mníchova. Po nedeľňajšom stretnutí s Nemcami ich čaká ešte generálka pred odletom do Francúzska. V Trnave ich čaká 4. júna Severné Írsko.

S Gruzínskom oficiálny zápas
Pôvodne mal byť dnešný zápas s Gruzínskom neoficiálny, ale napokon pôjde o oficiálne medzištátne stretnutie, ktoré sa bude rátať do bilancie i rebríčka FIFA. Vzájomný súboj prvých tímov týchto krajín sa doteraz neuskutočnil, Slováci nastúpili proti Gruzínsku už dávnejšie s ligovým a olympijským výberom. Kozákovi zverenci v tomto roku odohrali zatiaľ dva prípravné zápasy a ešte sa z víťazstva netešili – s Lotyšskom remizovali 0:0 v Trnave a s Írskom 2:2 v Dubline.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2016 vo futbale