Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strelci Slovákom chýbajú. Kanonierov vedie Ďuriš a Bero

Najúspešnejším slovenským strelcom pred finišom prvoligových súťaží v Európe i vo svete, v súťažiach, kde Slováci nastupujú, je aktuálne Michal Ďuriš z Viktorie Plzeň.

06.04.2016 10:00
Michal Ďuriš Foto: ,
Michal Ďuriš v drese Viktorie Plzeň je najlepším strelcom českej ligy.
debata

Strelil najviac – 15 gólov. Aj vďaka jeho zásahom sa plzenskí futbalisti držia na čele tabuľky a kráčajú za obhajobou titulu. Po uplynulom víkende je však otázne, či si Ďuriš vedenie v streleckej súťaži udrží.

Jeho strelecká forma mu otvorila aj cestu do základnej zostavy slovenskej reprezentácie a jeho miesto v nominácii na finálový turnaj majstrovstiev Európy, ktorý sa začne o 65 dní, je isté. Je tu však nový problém. Uplynulú sobotu si útočník Viktorie v zápase s Jihlavou poranil členok na ľavej nohe. Vyšetrenia ukázali, že nejde o zlomeninu, ale zatiaľ neexistuje reálna prognóza, kedy bude Ďuriš fit.

Len o gól menej dal mladý Matúš Bero, ktorý si nedávno prevzal Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho hráča do 21 rokov. Aj táto bilancia mu stačí na prvé miesto medzi kanoniermi v najvyššej slovenskej súťaži. Tréner Ján Kozák už oznámil, že by ho rád vyskúšal aj v áčku a podľa všetkého ho pozve na prípravné zápasy, ktoré čakajú jeho zverencov v závere mája. Ostatní slovenskí strelci sa vo svojich súťažiach nedostali na popredné miestá. Navyše aj tí, čo si v tomto ročníku nejaké góly pripísali, sa presadzujú v ligách, ktoré z pohľadu Európy nepatria do špičky.

Zo skúsených útočníkov chcel Kozák skúšať Hološka, ale toho už odpísal, pretože naposledy dal prednosť klubovým povinnostiam. V kategórii hráčov, ktorí už majú niečo za sebou, stoja za zmienku ešte výkony Bakoša, ktorý sa v tejto sezóne strelecky chytil v Liberci, ale najmä Jendrišeka, ktorý sa predstavil aj na svetovom šampionáte 2010 v Južnej Afrike. V drese poľskej Cracovie Krakov dal dvanásť gólov. Najmä ten, ktorý strelil ešte vo februári do siete Gorniku Zabrze, bol ukážkový a bude patriť medzi najkrajšie v tomto ročníku poľskej ligy.

Matúš Bero z Trenčína. Foto: SITA, Tomáš Somr
Matúš Bero Matúš Bero z Trenčína.

Aj Jendrišekove góly pomohli jeho tímu k postupu na 3. priečku v tabuľke. Pravda, v dvoch posledných zápasoch vyšiel strelecky naprázdno a naplno nebodovala ani Cracovia. Jendrišek cítil formu a netajil sa tým, že by ho pozvánka do reprezentácie potešila, ale tréner Kozák ho na marcové zápasy nepovolal.

Rodák z Trstenej, ktorý má 29 rokov, je v najlepšom futbalovom veku. Pripomína, že v otázke prípadného nominovania do národného tímu, zostáva realistom. „Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Na Euro nemyslím, chcem dobre hrať, strielať góly a sústrediť sa teraz najmä na stretnutia v Cracovii,“ zdôrazňuje.

Z hráčov, ktorí majú pevné miesto v reprezentačnom výbere a pôsobia v zaujímavých súťažiach, má na svojom konte päť gólov Róbert Mak v PAOK-u Solún. Momentálne pre trest za vylúčenie neodohral štyri zápasy a svoju bilanciu si nevylepšuje. Už najbližší víkend by sa však mohol vrátiť do zostavy svojho tímu.

V top ligových súťažiach dal päť gólov aj Marek Hamšík, hoci v jeho prípade nie sú hlavnou náplňou jeho úloh v neapolskom SSC. Aj päťnásobný futbalista roka na Slovensku však mal už v talianskej lige lepšie strelecké roky. Dal v nej dvanásť gólov v jednom ročníku a dva razy po jedenásť. Pravda, ešte nie je koniec súťaže, ale sotva sa dá očakávať, že Hamšík v záverečných siedmich kolách prekoná svoje strelecké sezónne stropy. Momentálne je na tom v lige gólovo najhoršie odvtedy, čo si obliekol neapolský dres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Michal Ďuriš #Matúš Bero