Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi nebudú takí stiahnutí, veria hráči. Dobre držíme loptu, teší sa Weiss

Prvé vystúpenie slovenskej futbalovej reprezentácie v kalendárnom roku 2016, v ktorom sa predstavia na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy vo Francúzsku (10. júna - 10. júla), sa v piatok večer proti Lotyšsku skončilo nerozhodne.

26.03.2016 08:16
Ján Ďurica Foto: ,
Sprava: Ján Ďurica zo Slovenska a Valerijs Šabala z Lotyšska počas priateľského medzištátneho prípravného zápasu medzi Slovensko - Lotyšsko.
debata (4)

Zverenci trénera A-tímu SR Jána Kozáka síce mali v prípravnom súboji v trnavskej City Arene hru vo svojej moci, ale súper z Pobaltia utvoril nepriepustnú hrádzu a nedovolil favorizovaným Slovákom skórovať.

„Lotyši si do Trnavy prišli po bod, to aj potvrdili. V niektorých fázach hry boli ôsmi či deviati vo vlastnej šestnástke. Cez ich obranný val sa naozaj veľmi ťažko dostávalo. Myslím si, že z našej strany tam bolo zopár pekných akcií. Keby sme ich dotiahli do konca, tak to mohlo byť veselšie,“ vyjadril sa po stretnutí pravý obranca slovenského národného tímu Peter Pekarík.

Ďalší skúsený zadák Ján Ďurica k bezgólovému duelu, ktorý na Štadióne Antona Malatinského sledovalo 12 405 divákov, poznamenal:

„Veľmi dobre sme kombinovali. Škoda, že sme nevyhrali. Je to však len príprava. Obrana Lotyšska bola prehustená, ťažko sa tam nachádzal priestor na finálnu prihrávku, jedenásti sa bránili. Ich hráči boli vysokí i dobre stavaní, v tomto mali možno prevahu. Proti takému súperovi je to potom náročné. Budeme však na tom pracovať na tréningoch. Nemohli sme hrať dlhé lopty na Michala (Ďuriša, pozn.), lebo vpredu bol sám. My sme mali nejaké šance i strely, oni hrali len na kontry, vzadu sme si však dávali pozor.“

Piatkový protivník mal byť vhodnou previerkou na hráčov Ruska, proti ktorým nastúpia futbalisti Slovenska v základnej skupine kontinentálneho šampionátu v krajine „galského kohúta“.

„Rusi majú určite ofenzívnejšie ladené mužstvo. S určitosťou nebudú takí stiahnutí, ako boli teraz v Trnave Lotyši. Na majstrovstvách Európy bude duel s Ruskom úplne o niečom inom,“ tvrdí 29-ročný hráč nemeckej Herthy Berlín Pekarík, ktorý sa po zranení ramena, následnej operácii a nútenej pauze vrátil po šiestich mesiacoch do národného mužstva.

„Každý zápas je iný. Samozrejme, že Rusi majú oveľa väčšiu kvalitu ako Lotyši,“ skonštatoval 34-ročný Ján Ďurica, ktorý ruský futbal dokonale pozná – pôsobí v tamojšom klube Lokomotiv Moskva.

Obaja dlhoroční reprezentanti, ktorí majú na konte dohromady už 141 štartov v najcennejšom drese (Ďurica 77, Pekarík 64), sú už myšlienkami pri následnom prípravnom stretnutí – v utorok 29. marca v Dubline s domácim Írskom.

„Myslím si, že je tu dostatočný čas na regeneráciu. A Írsko? Skvelé mužstvo a hráči, ktorí takmer všetci pôsobia v anglickej lige. Je to veľmi kvalitný súper, určite nás dostatočne preverí. Očakávam úplne iný duel ako proti Lotyšom,“ uviedol Peter Pekarík.

Jeho o päť rokov starší reprezentačný spoluhráč pripomenul, že na Írov je potrebné sa pripraviť maximálne zodpovedne. „Jasné, že v Dubline bude vypredané, pôjde o úplne iný zápas ako ten proti Lotyšsku. Vieme, akí vedia byť írski fanúšikovia, atmosféra bude určite vynikajúca. Na toto stretnutie sa už teším,“ dodal Ján Ďurica.

Weiss: Medzihra medzi nami je lepšia

Zverencom trénera Jána Kozáka v dueli proti húževnatému pobaltskému protivníkovi, ktorý slúžil ako príprava na ME 2016 vo Francúzsku, chýbala pri jasnej územnej prevahe lepšie zvládnutá finálna fáza.

„Škoda nerozhodného výsledku. Lotyši prišli brániť a vyrážať do rýchlych kontier. Žiaľ, nezlomili sme ich. Rozohrávali sme si to síce dobre, ale v posledných dvadsiatich metroch sa ťažko dostávalo do šestnástky. Možno si to žiadalo početnejšiu streľbu z väčšej vzdialenosti, bližšie k bránke to bolo zo strany súpera dosť prehustené,“ referoval po remíze 0:0 pred zástupcami médií oporný pilier stredu poľa slovenského A-tímu Marek Hamšík.

Dvadsaťosemročný špílmacher mal netradične za sebou v pozícii defenzívneho záložníka Patrika Hrošovského, keďže pre zdravotnú indispozíciu neboli k dispozícii stabilní členovia základnej jedenástky Juraj Kucka a Viktor Pečovský.

„Chýbali nám stredoví hráči, ale myslím si, že tvorba hry bola v piatkovom stretnutí dobrá. V blízkosti lotyšskej šestnástky však bolo veľmi náročné dávať kolmé prihrávky do stredu. Utvorili sme si nejaké príležitosti, ale nedokázali sme streliť gól. Škoda, že do siete hosťujúceho mužstva nič nepadlo. Bolo to o jednom góle, možno by sa to zlomilo a Lotyši by to viac otvorili.“

Vladimír Weiss v zápase proti Lotyšsku. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Vladimír Weiss Vladimír Weiss v zápase proti Lotyšsku.

K Hamšíkovým slovám sa v mix zóne trnavskej City Areny pridal aj krídelník Vladimír Weiss, ktorý by tiež privítal gól v sieti lotyšského brankára Andrisa Vaninsa: „Na reprezentačnej úrovni už nie je ľahký zápas. Čakali sme, že lotyšský obranný blok bude nízko, ťažko sa presadzovalo. Nejaké príležitosti tam boli z našej strany, bohužiaľ, gól sme nedali. V prípade, že sa tak stane, Lotyši by rozhodne trochu otvorili hru a futbal by bol krajší. Dôležité však je, že sme neinkasovali,“ poznamenal 26-ročný šikovný a technicky výborne vybavený futbalista, pôsobiaci v katarskom klube Al-Gharafa Sports Club.

Rodák z Bratislavy videl v dueli aj viaceré pozitíva. „Myslím si, že s pribúdajúcimi zápasmi je medzihra medzi nami lepšia. Dobre držíme loptu, čo je dôležité, utvárame si šance na skórovanie. Keď ich premeníme, tak budeme úspešní,“ podotkol Weiss.

Kým Lotyšsko malo byť pre futbalistov Slovenska vhodnou prípravou na Rusko, s ktorým budú mať zverenci trénera Jána Kozáka do činenia v základnej skupine kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku, najbližším protivníkom hráčov SR bude v utorok 29. marca v Dubline domáce Írsko. „Ostrovania“ by sa zasa mali herne podobať štýlu ďalších dvoch slovenských súperov na záverečnom turnaji ME 2016 – Walesu a Anglicku.

„Myslím si, že Írsko nám môže viac vyhovovať ako Lotyšsko. Budeme mať určite viac priestoru na protiútoky alebo na tvorenie hry,“ vyjadril sa hráč talianskeho SSC Neapol a opora národného tímu SR Marek Hamšík.

Rovnako reagoval aj Vladimír Weiss, ktorý má bohaté skúsenosti z „ostrovov“: na klubovej úrovni v doterajšej kariére pôsobil aj v anglických mužstvách Manchester City a Bolton Wanderers či v škótskom tíme Glasgow Rangers.

„Na utorňajší duel proti Írsku sa určite dobre pripravíme. Ja sa na toto stretnutie v Dubline veľmi teším. Dúfam, že sa príde pozrieť veľa ľudí a my strelíme gól. Mne sa hrá na trávniku lepšie, keď je hra trochu otvorená i mám viac priestoru na prieniky. Každý zápas je však iný. Možno si užijeme práve ten utorňajší proti Írom.“

Kozák obmedzil striedania zámerne

Podľa trénera slovenskej reprezentácie Jána Kozáka už vo futbale nejestvujú priateľské stretnutia. „Zakaždým ide o výsledok. Súper urobil všetko, aby neinkasoval. Boli sme nedôrazní vo finálnej fáze, napriek dostatku šancí sme nedali gól,“ povedal 61-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom.

Navzdory nerozhodnému výsledku s papierovo slabším pobaltským protivníkom Kozák zverencom s výnimkou spomenutého zakončovania ofenzívnych akcií nič nevyčítal: „Predviedli profesionálny prístup. Oponenta sme do ničoho nepustili, celý duel sme mali pod kontrolou. Videli sme veľa pekných, futbalových prvkov, škoda, že sme neskórovali. Okrem finalizácie útokov nemám čo vytknúť.“

Kým jeho náprotivok Marians Pahars v druhom polčase pristúpil k piatim zmenám, Kozák si svoje dve ušetril až do záverečnej desaťminútovky. Dušan Švento nahradil Martina Škrtela, kapitánska páska od neho putovala cez Mareka Hamšíka, ktorého vymenil bývalý Trnavčan Erik Sabo, k Jánovi Ďuricovi.

„Neplánoval som striedať, iba v nutnom prípade. Dvadsať minút alebo hodina na trávniku môžu byť klamlivé, jedine plná porcia spoľahlivo ukáže obraz o stave hráča,“ vysvetlil niekdajší kouč Košíc.

Ján Kozák. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Ján Kozák Ján Kozák.

Rovnaký prístup zvolí v utorok v Dubline, kde Slováci pokračujú v príprave na majstrovstvá Európy vo Francúzsku proti domácim Írom. „Príležitosť dostanú ďalší chlapci. Očakávam vyššie tempo i nasadenie, viac vzruchu a atraktívnejšie predstavenie, lebo tvoriť budú obe mužstvá. Keď sa snaží len jedno, je to monotónne. V Írsku nastane v základnej zostave šesť alebo sedem zmien. Aj súboj s Lotyšskom mi však veľmi pomohol, zápas je vždy iný než tréning. Opäť som sa dozvedel, čo si môžeme dovoliť proti istému druhu súperov,“ pokračoval lodivod A-tímu SR.

Škrtel s Hamšíkom zišli z trávnika Štadióna Antona Malatinského pre menšie zdravotné problémy, resp. únavu: „S Martinom som sa dohodol, že dá pokyn, keď bude mať dosť. Zotavil sa z ťažkého zranenia, odohral po ňom málo. Neradi by sme ho maximálne vyťažili v priebehu pár dní. Mareka chytili kŕče, ani v jeho prípade sme nechceli, aby išiel na doraz.“

Kozáka potešili stredopoliari Hamšík, Ondrej Duda a Patrik Hrošovský. Ten bol pri neúčasti indisponovaných Juraja Kucku a Viktora Pečovského jediným defenzívnym záložníkom: „Vykrýval priestor, rastie z neho kvalitný futbalista. Obával som sa ťažkostí v prechodovej fáze do defenzívy po strate lopty, ale Hamšík s Dudom sa vracali poctivo. Dalo sa na to pozerať.“ Naopak, sklamal ho výkon krídelníka Róberta Maka:

„Veril som, že sa presadí výraznejšie. V najvyššej gréckej súťaži mal dobrú formu, ale spravil hlúposť a herný výpadok zapríčinený dištancom sa odzrkadlil. Chýbala mi ľahkosť v jeho podaní. S pravým obrancom Petrom Pekaríkom však spolupráca fungovala. Takéto stretnutia im pomôžu, dúfam, že v kluboch budú nastupovať pravidelne a zlepšenie sa prenesie tiež do reprezentácie.“

Ohlasy médií po zápase

LETA (Lot.): „Lotyšsko vybojovalo remízu na pôde Slovenska, účastníka ME.“

Baltic News Service (Lot./Lit./Est.): „Lotyšsko nezvíťazilo vo svojich ostatných 13 vystúpeniach. Na konci stretnutia sa Slováci pokúšali ohroziť súperovho brankára, do naozaj nebezpečných situácií sa však nedostali.“

Kasjauns.lv (Lot.): „Lotyši v príprave vybojovali remízu s 26. najsilnejším mužstvom sveta.“

UEFA.com (Švaj.): „Slováci v 251. medzištátnom zápase nedosiahli sté víťazstvo. S Martinom Škrtelom, ktorý sa vrátil po zranení, si udržali čisté konto. Patrik Hrošovský sa ukázal ako schopná náhrada za Juraja Kucku.“

Sky Sports (V. Brit.): „Výsledok cesty Lotyšov na Slovensko bezgólový.“

Daily Mail (V. Brit.): „Slovensko a Lotyšsko zaznamenali nudnú remízu. Príležitostí bolo málo, bola to bitka obranných radov.“

iSport.cz (ČR): "Lotyši predviedli to, čo im je vlastné, teda pozornú defenzívu, smerom dopredu to bolo veľmi slabé. Slováci boli jasne lepší, ale v koncovke chýbalo viac presnosti.

4 debata chyba