Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák môže rozmýšľať ešte 135 dní. Čaká ma ťažká chvíľa, tvrdí

Tréner slovenských futbalových reprezentantov Ján Kozák môže rozmýšľať o zložení kádra na finálový turnaj majstrovstiev Európy ešte 135 dní. Definitívnu nomináciu musí Slovenský futbalový zväz nahlásiť najneskôr desať dní pred otváracím stretnutím šampionátu, to znamená do konca mája. S najväčšou pravdepodobnosťou bude mať kouč jasno v tejto otázke už skôr a ak sa nevyskytnú zranenia či iné nepredvídané situácie, veľa otáznikov mať nebude.

15.01.2016 09:00
debata
Tréner Ján Kozák. Foto: Pravda, Luboš Pilc
futbal, futbalova reprezentacia Tréner Ján Kozák.

Na ME len zdraví a dobre pripravení

V jeho finálnej zostave bude 23 futbalistov, reglement určuje, že tri miesta musia patriť brankárom. V tomto kádri už nebude môcť robiť nijaké zmeny. Iba v prípade zranenia alebo choroby hráča môže povolať z domu náhradníka, najneskôr päť dní pred stretnutím. Kozákovi zverenci odohrajú vo Francúzsku minimálne tri zápasy: v Bordeaux s Walesom (11. 6. o 18.00), v Lille s Ruskom (15. 6. o 15.00) a v Saint-Étienne s Anglickom (20. 6. o 21.00).

Kozák za viac ako dva a pol roka, čo vedie reprezentáciu, sformoval tím, ktorému verí a v jeho zložení sa nedajú očakávať dramatické prekvapenia. Navyše nebude už mať ani priestor na veľké skúšanie. Kým napíše 23 mien hráčov, ktorí odcestujú do Vichy, kde si slovenská výprava rozloží svoj stan a odtiaľ bude vyrážať na zápasy, absolvujú reprezentanti (zatiaľ) len dva prípravné zápasy. Oba v závere marca – 25. by mali nastúpiť proti Izraelu v Trnave (dohoda existuje, ale súper definitívne tento zápas nepotvrdil) a 29. ich čaká Írsko v Dubline.

„Ešte budeme mať možnosť otestovať hráčov i mužstvo ako celok,“ potvrdzuje Ján Kozák. „Samozrejme, budem sa spoliehať na tých, ktorých poznám a ktorých mám vyskúšaných. Na druhej strane do začiatku turnaja je ešte dlhé obdobie a musíme sledovať, akú budú mať kandidáti výkonnosť na jar, aká bude ich forma. Môže prísť k jej poklesu, môžu ju narušiť zranenia, herné výpadky. Do Francúzska pôjdu len zdraví, stopercentní, dobre pripravení hráči.“

Niekto sa do tímu nezmestí

Bude ťažké určiť konečný menoslov hráčov, ktorí zažijú premiérovú účasť na európskom šampionáte?

„Pre trénera sú to najzložitejšie chvíle, keď má už svoj káder a musí z neho niekoho vynechať, oznámiť mu, že sa do nominácie nezmestil. Ale aj to je súčasť trénerskej práce, viem, že ma to neminie,“ pokračoval.

Ako by mohla vyzerať nominácia na šampionát, významne naznačilo zloženie tímu na prípravný zápas so Švajčiarskom vlani v novembri po skončení kvalifikácie. V 23-člennom kádri bolo deväť hráčov, ktorí sa zúčastnili aj na svetovom šampionáte v Afrike pred vyše piatimi rokmi. A to ešte chýbal zranený Pekarík, ktorý odohral podstatnú väčšinu kvalifikácie. Ak bude v plnej sile, nemal by chýbať ani vo Francúzsku. Na Švajčiarsko Kozák nepozval Stocha, ďalšieho hráča z afrického výberu, a ten by sa nemusel zmestiť ani do zostavy do Francúzska.

Menšia konkurencia v tíme vládne na poste útočníka, aj preto chcel dať tréner viackrát šancu Vittekovi, ale jeho návrat do tímu takmer vždy stroskotal na zranení. Ak by slovanistický útočník, ktorý na MS v Afrike strelil štyri góly, naplno odohral jar v dobrej forme, mohol by zabojovať o účasť na ME.

Čaká, či niekto zažiari

Kozák už v priebehu kvalifikácie potvrdil, že v ťažkých zápasoch, v ktorých ide o dôležité body, nerád testuje nováčikov. V takýchto súbojoch dáva radšej prednosť skúseným a otestovaným futbalistom. Porušil to za celý čas svojho reprezentačného pôsobenia iba raz – k experimentu a riskovaniu ho donútili okolnosti, viacero zranených a potrestaných hráčov. Proti Španielsku v Oviede nakoniec poslal na ihrisko mužstvo, ktoré v takom zložení nikdy nehralo. Práve v tomto súboji si odkrútil dokonca premiéru obranca Tesák. Teraz by tréner privítal, keby mohol káder posilniť a doplniť aj novým hráčom.

„Bodaj by za polroka ešte niekto výkonnostne vyskočil. Tak, ako sa ukázali niektorí mladíci v minulom období, potvrdili opodstatnenosť zaradenia do mužstva. Nebol by som proti, keby sa to zopakovalo aj v nejakých iných prípadoch,“ doplnil slovenský kouč.

Majú ešte šancu aj hráči z domácej súťaže? Do slovenskej ligy sa napríklad vrátil niekdajší kráľ strelcov Argentínčan David Depetris, ktorý má slovenské občianstvo. „Zatiaľ ukázal málo na to, aby sa mohol prebojovať do súčasného reprezentačného tímu. Ak niekto chytí takú dobrú sériu a formu, že by mohol pomôcť, prečo by sme to nevyužili? Na druhej strane musím dodať, že naša liga je mladá, dobrá pre najmä talentovaných hráčov, ale mužstvá sa nedokážu presadiť v európskych súťažiach ani do ich skupinových častí. To je meradlo kvality pre tímy i jednotlivých hráčov,“ vysvetlil Kozák.

Pred Francúzskom kemp v Rakúsku

Na záverečnú prípravu nezostane veľa času. Do polovice mája bežia všetky popredné ligy, na Slovensku sa najvyššia súťaž skončí 33. kolom 21. (niekoľko hráčov má reálnu šancu prebojovať sa do konečnej nominácie), 29. je finále Ligy majstrov v Miláne. Až do konca mesiaca nemôžu mužstvá hrať oficiálne prípravné zápasy.

Slovákov čaká na prelome mája a júna záverečné sústredenie v Rakúsku. Ak by sa podarilo v rámci záverečnej prípravy dohodnúť ešte jeden zápas, ktorý by bol generálkou na šampionát, tréneri by akiste neboli proti, Kozák s ním dokonca stále ráta.

„Keďže začíname na šampionáte hneď v úvode, ťažko môžeme rátať s viacerými zápasmi pred vstupom do turnaja. Keď budeme odchádzať na sústredenie do Rakúska, kde by sme chceli absolvovať kondičný blok, už by mal byť v podstate známy káder, ktorý pocestuje aj do Francúzska,“ zdôraznil tréner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia