Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žreb rozhodne o osude 24 tímov. Vrba nikomu neželá Slovákov

Slovenský futbal zažije v sobotu svoju historickú premiéru. Prvý raz v ére samostatnosti sa jeho zástupcovia zúčastnia na žrebovaní skupín finálového turnaja majstrovstiev Európy.

12.12.2015 09:42
Slovensko, futbal, futbalová lopta, futbalová... Foto:
Ilustračné foto
debata

Reprezentanti sa dozvedia mená súperov, s ktorými sa stretnú na budúcoročnom šampionáte vo Francúzsku. Pred šiestimi rokmi zažili Slováci žreb skupín majstrovstiev sveta 2010 v juhoafrickom Kapskom Meste.

„Žreb je niečo, čo nevieme ovplyvniť, nemáme to vo svojich rukách, nezostáva nám iné len ho rešpektovať,“ vraví tréner Ján Kozák.

Účastníkov turnaja, ktorý sa uskutoční od 10. júna do 10. júla 2016 na desiatich štadiónoch v deviatich francúzskych mestách, rozdelili do štyroch výkonnostných košov, Slováci sa ocitli v treťom. V praxi to znamená, že s určitosťou vedia, že s ďalšími piatimi mužstvami z tohto koša sa vo Francúzsku nestretnú. Sú medzi nimi aj českí futbalisti, ktorí sa po rozdelení federácie zúčastnia na ME už šiesty raz, nemajú od roku 1996 ani jednu absenciu.

Ich tréner Pavel Vrba, ktorý pôsobil v úlohe kouča aj na Slovensku, ľutoval, že si jeho tím nemôže zmerať sily so slovenskými reprezentantmi. O Kozákovom výbere má však dobrú mienku. „Slovensko beriem ako silný tím s hráčmi v top kluboch a nikomu neprajem, aby ich dostal,“ vyjadril sa Vrba pred odchodom do Paríža.

Slovenskí futbalisti sa doteraz zúčastnili na finálovom turnaji len ako členovia československého výberu. Ten štartoval na ME tri razy a vždy vybojoval medailu. V roku 1976 zlatú, keď vo finále zdolal NSR v penaltovom rozstrele. Rozhodujúcu jedenástku premenil Antonín Panenka. Ten bude jedným z bývalých futbalistov, ktorí budú ťahať tímy z košov v žrebovaní v Kongresovom paláci na námestí Porte Maillot v Paríži. Začne sa od 18.00.

Okrem neho budú mať osud účastníkov v rukách aj ďalšie legendy – Nemec Oliver Bierhoff, Francúz David Trezeguet, Grék Angelos Charisteas, tréner obhajcov titulu Španielov Vicente Del Bosque, pričom dôležitý akt povedú bývalý holandský reprezentant Ruud Gullit a francúzsky Bixente Lizarazu.

Slovenský tím je jedným z piatich, ktoré čaká prvý štart na európskom šampionáte. Ďalšie štyri – Wales, Island, Albánsko, Severné Írsko – budú ťahať zo štvrtého koša. Až sobota rozhodne nielen o tom, s kým sa stretnú v skupine, ale bude známy aj presný program a mestá, kde sa bude hrať. Slováci už majú svoj tábor rezervovaný v stredisku vo Vichy, čo je kúpeľné mestečko v strede Francúzska.

„Môže ešte nastať zmena po žrebovaní,“ potvrdil šéf Slovenského futbalového zväze Ján Kováčik. Bude na čele osemčlennej slovenskej skupiny, ktorá sa zúčastní na žrebovaní a na sprievodných akciách.

„Potrebovali sme istotu a vybrali sme miesto, ktoré by bolo vhodné na pobyt výpravy v čase šampionátu. Vyhovuje všetkým kritériám a mužstvo tam nájde potrebný komfort. Vo Francúzsku nie je problém cestovať, ale teraz máme stredisko, odkiaľ je do väčšiny miest, ktoré prichádzajú do úvahy, približne rovnaká vzdialenosť. Môže sa však stať, že po sobote reprezentácie, ktoré mali rezervované alternatívne dve i tri destinácie, niektoré uvoľnia a pre nás môžu byť výhodnejšie z pohľadu logistiky.“

Nasadenie tímov do výkonnostných košov
1. kôš: Nemecko, Španielsko, Anglicko, Portugalsko, Belgicko, Francúzsko
2. kôš: Taliansko, Rusko, Švajčiarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Ukrajina
3. kôš: Česko, Švédsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Maďarsko
4. kôš: Turecko, Írsko, Island, Wales, Albánsko, Severné Írsko

Akých súperov by ste si želali na ME?

Ján Mucha, Slovan Bratislava
Cítim, že dostaneme ťažkú skupinu… Pre nás to nemusí byť nevýhoda, môžeme prekvapiť. Ľahkí súperi sa v tejto spoločnosti aj tak ťažko hľadajú. Bral by som Anglicko z prvého koša, Rusko z druhého, teda súperov z krajín, kde som pôsobil. Zo štvrtého by sme mohli dostať aj niekoho slabšieho, ale kto to je…? Sám neviem…

Ján Greguš, FK Jablonec
Dúfam, že nám vyžrebujú takú skupinu, z ktorej postúpime ďalej… Neuvažujem príliš o tom, kto by v nej mal byť, každý súper bude silný. Nech to bude ktokoľvek, nič ľahké nás nečaká. Koho by som bral z prvého koša? Možno Portugalsko a Ronalda… Ale to je len moja prvá reakcia, nemám to premyslené, kto by bol pre nás ideálny.

Ondrej Duda, Legia Varšava
Žreb je vždy aj o šťastí. Je zbytočné hovoriť, že tohto súpera by sme chceli a tohto nie. Aj tak nás čakajú len kvalitné tímy. Samozrejme, zahrať si proti Ronaldovi by bolo zaujímavé, ale všetci postupujúci majú len dobrých futbalistov na všetkých postoch. Možno by som bral Poľsko, kde hrávam. Uvidíme, nechám sa prekvapiť.

Ján Novota, Rapid Viedeň
Nemám vysnívanú skupinu, dúfam, že nám žreb určí súperov, cez ktorých postúpime. Jedným z nich by mohlo byť Rakúsko, kde pôsobím, ale tiež s podmienkou, že ho zdoláme… Z prvého koša je jedno, koho nám vytiahnu. Ak sa dobre pripravíme, môžeme hrať s každým. Ťažko sa vyberá, kto sa prebojoval na ME, musí mať kvalitu.

Róbert Mak, PAOK Solún
Môžeme dostať aj Švajčiarsko a Island a to sú súperi, s ktorými sme ukončili tento rok a oboch sme zdolali. To by sme už mali šesť bodov… (smiech) Koho dostaneme, s tým sa musíme pobiť o body. Už v kvalifikácii sme ukázali, že nie sme bez šance ani proti silnými súperom. Verím, že je to v našich silách aj na šampionáte.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale