Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý rok prehral o prsia s minulým

Slovenský futbal má za sebou slabší rok, ako bol minulý, ale lepší ako všetky ostatné. Rok 2015 priniesol zverencom Jána Kozáka historický postup na európsky šampionát.

20.11.2015 08:00
Róbert Mak Foto: ,
Róbert Mak bol najlepším strelcom Slovenska v roku 2015.
debata

Základ tohto triumfu postavili už vlani, keď zvíťazili v ôsmich z deviatich zápasov a zdolali aj takých silných súperov, akými sú Španielsko či Ukrajina. Čo vlani rozbehli, v tomto roku úspešne dotiahli.

Slovenský tím má za sebou dva najúspešnejšie roky v histórii, aspoň čo sa týka výsledkov. Rovnakú bilanciu ako teraz zažili reprezentanti ešte v roku 2006, keď vybojovali šesť výhier, jednu remízu a dve prehry.

„Máme za sebou veľmi slušný rok, v ktorom sme zvládli to, čo sme chceli zvládnuť,“ hodnotil tréner reprezentácie Ján Kozák. „Zlepšili sme si bilanciu v závere výhrami nad Švajčiarskom a Islandom, ale to už bola nadstavba.“

Padol rekord: sedem zápasov doma

Podľa kouča mužstvo nezvládlo v aktuálnom roku len jediný zápas – domáci s Bieloruskom (0:1). „Ten nám nevyšiel. V ňom sa ukázalo, akú dôležitú úlohu hrá psychika, ako môže ovplyvniť situáciu tlak, ktorý doľahol na mužstvo. Musíme ešte popracovať na tom, aby sme aj podobné stretnutia hrali uvoľnenejšie. Hráči veľmi chceli tento zápas vyhrať a oslavovať postup doma. Žiaľ, nepodarilo sa nám to. Okrem toho sme podľahli ešte v Španielsku, ale tento súper predstavuje obrovskú silu. To je tím, ktorý by som určite nechcel dostať ani na majstrovstvách Európy. Mimoriadne náročný bol remízový zápas s Ukrajinou, možno vôbec najťažší v roku. Zvládli sme ho, bod, ktorý sme získali, nás postavil do výhodnej pozície. Mali sme situáciu vo vlastných rukách a už som vedel, že postúpime.“

Reprezentanti v roku 2015 odohrali deväť zápasov, čo nie je príliš veľa (len raz za 22 rokov ich bolo menej – sedem). Termínov však ubúda a deväť zápasov sa stáva normou. V uplynulých piatich rokoch v štyroch odohrali slovenskí futbalisti po deväť stretnutí a raz (2013) ich bolo o dve viac. Pravda, v nasledujúcom roku je reálny predpoklad, že počet stretnutí bude o niečo vyšší. Končiaci sa reprezentačný rok priniesol aj jeden rekordný zápis. Slováci odohrali až sedem zápasov na domácej pôde (šesť v Žiline, jeden v Trnave), čo je najviac v 22-ročnej histórii. Dokonca ani v rokoch, keď nastúpili na 14 či 13 stretnutí, sa domácim divákom nepredstavili tak často. Vlani si doma zahrali štyrikrát a dva predchádzajúce roky dokonca len po trikrát.

Stretnú sa až v marci

Budúcoročný program ešte nie je zďaleka definitívny, ale doma si svoje mužstvo slovenskí fanúšikovia neužijú tak často ako teraz. Napriek tomu, že na jeseň odštartujú kvalifikáciu MS 2018 a zo štyroch stretnutí ich tri čakajú doma. Najbližšie sa mužstvo stretne až v marci a Kozák by rád odohral v tomto jedinom jarnom asociačnom termíne dva zápasy.

„Prvým naším súperom bude Írsko alebo Severné Írsko – ak nám niektorého z nich nevytiahnu do skupiny na majstrovstvách Európy – pretože na jeseň sa v kvalifikácii stretneme s ostrovnými súpermi Anglickom a Škótskom. Kto bude druhým marcovým súperom, to uvidíme po žrebe šampionátu. Radi by sme však hrali jeden zápas doma a jeden vonku,“ vysvetlil tréner.

Niekoľkokrát už zdôraznil, termínov na prípravu a prípadné skúšanie je málo. „Okrem marcového termínu budeme môcť odohrať ešte nejaké stretnutie pred začiatkom šampionátu, ale až po 30. máji,“ doplnil Kozák.

V najbližších týždňoch sa chce venovať analýze tohtoročných zápasov a pripraviť sa na trénerskú konferenciu v polovici decembra. Krátko pred ňou, 12. decembra, sa v Paríži uskutoční žrebovanie skupín finálového turnaja majstrovstiev Európy 2016, po ktorom bude jasný aj budúcoročný zápasový program.

Najviac minút má Hubočan, gólov Mak

V reprezentačnom drese sa v roku 2015 objavilo 28 hráčov. Vo všetkých deviatich zápasoch nastúpil jediný – Róbert Mak. Len v jednom z nich, v zápase s Macedónskom v Žiline, však odohral plný počet minút. Na konte má 613 minút a stal sa najlepším strelcom so štyrmi gólmi. Viac si zahral Tomáš Hubočan, chýbal v jednom stretnutí (v príprave s Islandom), ale osem ich zvládol bez striedania – 720 minút. Za ním je Hamšík s 633 minútami, nastúpil takisto na osem zápasov vždy v základnej zostave, ale v polovici z nich ho tréner stiahol. Hamšík dal tri góly – všetky v kvalifikácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Ján Kozák #ME 2016 vo futbale #UEFA EURO
Načítavajú sa športové výsledky...