Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci začínajú prípravu na šampionát. Odštartujú ju v Trnave

"Začíname prípravu na šampionát vo Francúzsku," vyhlasuje tréner slovenských futbalových reprezentantov Ján Kozák.

13.11.2015 12:00
Slovensko, tréning, Trnava Foto: ,
Oficiálny tréning futbalovej reprezentácie Slovenska pred medzištátnym prípravným zápasom proti Švajčiarsku.
debata

Jeho zverenci si vybojovali priamu účasť na finálovom turnaji ME 2016, a preto sa už v závere tohto roka môžu chystať na veľký futbalový sviatok. V piatok privítajú Švajčiarsko, ktoré má takisto ako Slováci účasť vo Francúzsku už v suchu.

Od augustového otvorenia nového trnavského štadióna Antona Malatinského sa na ňom predstaví národný tím prvý raz. Záujem o zápas bol veľký, od stredy je vypredaný, všetky vstupenky, ktoré išli postupne do predpredaja, sa rýchlo rozchytali, v hľadisku by malo byť necelých osemnásťtisíc divákov.

„Teším sa, som plný očakávania. Bol som sa pozrieť aj na otvorení štadióna, je veľmi pekný. Verím, že teraz, keď sa zaplní, bude na ňom vládnuť výborná atmosféra. Na žilinský štadión nedám dopustiť, tam sme dosiahli výborné výsledky, ale som rád, že máme taký štadión, ako je trnavský. Verím, že sa tam bude dariť aj reprezentácii,“ zdôrazňuje tréner Kozák pred piatkovou premiérou.

Praje si, aby jeho zverenci začali písať novú históriu úspešne. Pripomína však, že stojí proti ním silný súper. „Má kvalitný, široký káder a neprekvapuje ma, že sa prebojoval na šampionát. Plánujem dať šancu skoro všetkým hráčom, ale zároveň chcem, aby sme mali na ihrisku vždy silné mužstvo. Aj v takomto zápase ide o výsledok. Od hráčov budem žiadať maximálny prístup a koncentráciu, aby si aj fanúšikovia prišli na svoje. Je to síce prípravný zápas, ale chystáme sa na niečo vážne a ak v ňom nepristúpia hráči stopercentne k povinnostiam, nesplní svoju úlohu,“ domnieva sa Kozák.

Tréner Švajčiarov s chorvátsko-bosnianskym pôvodom Vladimir Petkovič musel na poslednú chvíľu robiť korektúry v nominácii, niektorých zranených hráčov nahradil, ale stále má k dispozícii kvalitný tím. Jeho hviezdou je Xherdan Shaqiri, pôvodom kosovský Albánec, ktorý zažiaril na minuloročných MS v Brazílii. Blysol sa hetrikom do siete Hondurasu a tento zápas posunul Švajčiarov zo skupiny do osemfinále, v ktorom jeho tím až gólom v nadstavenom čase vyradila Argentína.

V kvalifikácii ME 2016 obsadilo Švajčiarsko druhé miesto v E-skupine hneď za víťazným Anglickom, ktoré v nej nestratilo ani bod. Švajčiari prehrali nielen oba zápasy s Anglickom, ale aj stretnutie v Slovinsku, napriek tomu si úplne bezpečne vybojovali priamy postup do Francúzska.

Švajčiarska výprava si rozložila svoj tábor vo Viedni, kde mužstvo čaká druhý prípravný zápas s domácim Rakúskom. Do Trnavy pricestuje až tesne pred stretnutím, neabsolvovalo na trnavskom štadióne ani tradičný predzápasový tréning.

S týmto súperom nemajú slovenskí futbalisti bohaté skúsenosti. Stretli sa len dva razy, druhýkrát pred vyše siedmimi rokmi. V oboch prípadoch išlo len o prípravu. Slováci zdolali Švajčiarov 1:0 v Bratislave ale to bolo ešte 6. augusta 1997. Víťazný gól strelil Jančula.

Ďalší zápas sa potom uskutočnil 24. mája 2008 na švajčiarskej pôde v Lugane a domáci vyhrali 2:0. Bola to vtedy pre nich generálka na európsky šampionát, ktorý spolu s Rakúskom organizovali. V tomto stretnutí sa objavili viacerí hráči, ktorí sú aj teraz v nominácii v oboch mužstvách. Zo Slovákov nastúpili Mucha, Saláta, Hamšík a Jakubko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia