Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský tím zarobil minimálne osem miliónov eur

Slovenský futbal zarobil postupom na finálový turnaj do Francúzska minimálne osem miliónov eur.

13.10.2015 19:00
Róbert Mak, Vladimír Weiss Foto: ,
Autor gólu Róbert Mak ďakuje Vladimírovi Weissovi za finálnu prihrávku.
debata

Európska futbalová únia (UEFA) ráta s touto sumou pre každého účastníka podujatia, ale presné čísla zatiaľ neoznámila, v tejto sume môžu ešte nastať nejaké odchýlky. Na predchádzajúcich ME 2012, ktoré sa uskutočnili v Poľsku a na Ukrajine a štartovalo na nich iba 16 mužstiev, dostal každý účastník podobnú odmenu, aká je pripravená aj teraz.

Šéf slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik už dávnejšie oznámil, že sumu, ktorú zarobí tím postupom na šampionát, zväz rozdelí na tri časti – prvá pripadne hráčom, trénerom, členom realizačného tímu, druhá pokryje náklady mužstva v kvalifikácii a jeho účasť v záverečnom turnaji a tretiu získa SFZ, podľa Kováčika ju využije najmä na rozvoj mládežníckeho futbalu a budovanie akadémií.

UEFA očakáva, že budúcoročný šampionát prinesie výrazne vyššie zisky ako finálový turnaj v roku 2012. Vtedy rozdeľovala na prémiách 215 miliónov eur, podľa terajších prepočtov, by prémiový mešec mal obsahovať 313 miliónov eur.

Ďalšie peniaze môžu mužstvá zarobiť priamo vo finálovom turnaji ME. Za výhru v skupine dostanú milión eur, za remízu polovicu. Rovnaké peniaze sa vyplácali aj v Poľsku a na Ukrajine pred vyše troma rokmi. Teraz by sa mohli zvýšiť ďalšie výkonnostné odmeny. Za postup zo skupiny čaká na každé mužstvo 1,5 milióna, ak sa dostane do štvrťfinále 2,5 milióna (naposledy 2 milióny), do semifinále 4 milióny (3), zdolaný finalista 5 (4,5) a víťaz 8, čo je o pol milióna viac ako na predchádzajúcich ME. Majstrom Európy 2012 sa stali Španieli a ich celkový zisk predstavoval vyše 23 miliónov eur. Nový šampión by mohol podľa odhadov zarobiť tentoraz dovedna vyše tridsať miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2016 #UEFA EURO
Načítavajú sa športové výsledky...