Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak Slováci zakopnú, hrozí im baráž

Slovenskí futbaloví reprezentanti sú aktuálne na treťom mieste v C-skupine, lebo majú horšie celkové skóre ako Ukrajina, ktorá získala rovnaký počet bodov (19).

11.10.2015 13:50
Macedónsko - Slovensko Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Ak vyhrajú v Luxembursku, dostanú sa na postupové druhé miesto (aj v prípade výhry Ukrajiny), pretože v konečnej tabuľke pri rovnosti bodov rozhodnú lepšie vzájomné zápasy.

Ak však Slováci nezvíťazia na luxemburskej pôde a bodovo ich preskočí Ukrajina, nemôžu sa už spoliehať na to, že pocestujú na šampionát ako najlepší tretí tím zo všetkých skupín. Po súboji s Bieloruskom im takmer s určitosťou hrozí, že budú musieť nastúpiť v baráži.

Momentálne sú na tom lepšie z tímov na tretích miestach Maďari v F-skupine i Chorváti v H-skupine a ak ostanú na tejto priečke aj po záverečnom kole, situácia sa v prípade prehry či remízy Slovákov v Luxembursku nezmení (existujú však ešte viaceré možnosti podľa toho, aké výsledky prinesú posledné stretnutia). Hrozí, že Kozákových zverencov môžu preskočiť aj iní súperi z tretích miest.

Za akých podmienok postúpi Slovensko?

Na šampionát do Francúzska postúpia zo všetkých skupín prvé dve mužstvá. V céčku už nik nezosadí z čela tabuľky Španielov, ale ešte je otvorený boj o druhé postupové miesto. Najjednoduchší spôsob, ako na ňom usadiť, je vyhrať v Luxembursku a potom sa už pred Slovákov Ukrajina za nijakých okolností nedostane. Ak Ukrajina, ktorá hostí Španielov, bude remizovať, aj Slovensku stačí remíza, ak prehrá, môže si aj Kozákov tím dovoliť prehru a bude tiež istým postupujúcim.

Určiť poradie najlepších tretích tímov sa ešte spoľahlivo nedá, lebo vo viacerých skupinách sa ani nerozhodlo, kto skončí na tomto mieste. Poradie najlepších tretích sa navyše zostaví tak, že im odrátajú zápasy s posledným šiestym tímom v skupine (s výnimkou I-skupiny, ktorá je päťčlenná). Ak budú mať dve tretie mužstvá rovnaký počet bodov, rozhodne skóre – najprv rozdiel, potom vyšší počet strelených gólov a napokon viac gólov dosiahnutých na súperových ihriskách. Ak by ani to nerozhodlo, do úvahy prídu kritériá fair play a lepší koeficient krajiny v rebríčku UEFA.

Ak by Slováci skončili tretí, budú mať v redukovanej tabuľke 3. mužstiev 13 bodov a skóre 9:5. Odrátajú im totiž dve víťazstvá nad posledným Macedónskom (2:0 a 2:1). Existuje ešte aj možnosť, že na posledné miesto v C-skupine spadne Luxembursko (Macedónsko čaká zápas v Bielorusku) a Slovensku bude po poslednom účtovaní patriť tretie.

Taká situácia nastane len v prípade, ak Macedónsko vyhrá a zápas Luxembursko – Slovensko sa skončí nerozhodne. Vtedy bude mať slovenský tím bez zápasov s Luxemburskom 16 bodov a šancu stať sa najúspešnejším mužstvom na treťom mieste, to znamená, že sa vyhne baráži a vybojuje si priamy postup.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2016 vo futbale
Načítavajú sa športové výsledky...