Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nepremenili ani druhý mečbal. S Bieloruskom prehrali 0:1!

Slovenskí futbaloví reprezentanti ešte nemajú Francúzsko isté. Na ich úkor sa na vypredanom žilinskom štadióne zrodilo prekvapenie.

09.10.2015 19:44 , aktualizované: 23:25
fanúšikovia, futbal, Slovensko - Ukrajina Foto: ,
Slovenskí fanúšikovia.
debata (23)

V C-skupine kvalifikácie majstrovstiev Európy 2016 podľahli Bielorusku 0:1 (0:1). Ich šanca na postup však stále reálne žije. Ďalší, už posledný pokus, ich čaká v pondelok v Luxembursku.

Tréner Ján Kozák poslal do boja s Bieloruskom vcelku očakávanú zostavu. Len v strede obrany dal napokon prednosť rozohratému Salátovi pred Ďuricom, ktorý bol už zdravotne i fyzicky v poriadku, ale chýbala mu niekoľkomesačná zápasová prax po dlhom liečení zranenia.

V prvom polčase nebol veľa šancí, ale v 30. minúte už lopta po Makovej strele smerovala do bieloruskej bránky. Dragun ju vykopol z čiary. Ten istý bieloruský hráč sa tešil z gólu o štyri minúty neskôr. Po centri Bressana z rohu hlavičkou otvoril skóre stretnutia. Ukázalo sa, že to bol napokon víťazný gól.

Bieloruskí hráči boli nepríjemní, dobre, húževnato bránili a bojovali akoby im išlo o postup na šampionát, Slováci sa proti ním ťažko presadzovali. V 58. min hostia zastavili tesne pred šestnástkou nedovolene Kucku a domácemu tímu sa naskytla dobrá príležitosť. Weiss z priameho kopu výborne vystrelil a brankár Gorbunov bravúrne loptu vyrazil.

Po hodine hry tréner Kozák zariskoval a posilnil ofenzívu. Stiahol Pečovského a poslal na ihrisko hrotového útočníka Nemca. Od 65. min mali jeho zverenci aj výhodu presilovky o jedného hráča. Kapitán Bielorusov Martinovič zložil nešetrne Ďuriša a videl červenú kartu.

Tlak Slovákov narastal. Do bieloruskej šestnástky lietali centre, domáci hráči sa usilovali páliť na súperovú bránku, ale lopty často skončili na hradbe tiel brániacich futbalistov. Na slovenských kopačkách v záverečných minútach už chýbal väčší pokoj a ich súper mal v niekoľkých situáciách aj šťastie.

Futbalisti Ukrajiny vyhrali v Macedónsku a bodovo sa dostiahli na slovenské mužstvo. To mohlo postúpiť už minulý mesiac, ale potrebovalo zvíťaziť v Žiline nad Ukrajinou. Vybojovalo len bezgólovú remízu. Nevyšiel im ani piatkový pokus a do tretice si môžu vybojovať letenky na šampionát do Francúzska v pondelkovom záverečnom stretnutí v Luxembursku.

Víťazstvo im bez ohľadu na ďalšie výsledky v skupine zabezpečí postupové miesto. V pondelok Ukrajina hostí Španielsko a v prípade jej prehry Slováci postúpia bez ohľadu na to, ako obstoja na pôde outsidera skupiny.

S Luxemburskom si bez väčších problémov poradili Španieli a tým si zabezpečili prvé miesto v skupine.

Slovensko – Bielorusko 0:1 (0:1) – hralo sa v Žiline
Gól: 34. Dragun, ŽK: 11. Škrtel, 35. Weiss – 49. Stasevič, 57. Martynovič, 83. Gordejčuk, ČK: 65. Martynovič (Bielorusko) po 2. ŽK, rozhodovali: Hüseyin Göcek – Mustafa Emre Eyisoy, Orkun Aktas (všetci Tur.), 9859 divákov
Slovensko: Kozáčik – Hubočan, Škrtel, Saláta, Švento – Pečovský (60. Nemec), Kucka – Mak (79. Mak), Hamšík, Weiss (71. Stoch) – M. Ďuriš
Bielorusko: Gorbunov – Poľakov, Martynovič, Sivakov, Bordačov (40. M. Voloďko) – Renan Bressan, Dragun – Stasevič, Nechajčik (70. Politevič) – Gordejčuk, Signevič (72. Kisľak)

Ján Kozák (tréner SR): „V prvom rade súper hral veľmi kvalitne počas celého zápasu. Nečakal som takýto výkon z jeho strany. My sme nezvládli prvý polčas. Chlapcov som upozorňoval, že súper bude vysoko atakovať, čo sa aj potvrdilo. Bielorusi v prvom polčase zistili, že môžu u nás niečo uhrať. Dali gól, čo ich povzbudilo. Vo futbale presilovka nie je až taká výhoda. Treba rešpektovať silu súpera, ktorý hral kompaktne a milo ma prekvapil.“

Alexander Chackevič (tréner Bieloruska): „Snažili sme sa hrať aktívny a pekný futbal, otvoriť hru. Podarilo sa nám to predovšetkým v úvodnej štyridsaťpäťmi­nútovke.“

Online prenos zo zápasu Slovensko – Bielorusko

Koniec Nemec to skúšal prízemnou strelou, Gorbunov nohami vyrazil. Zápas sa skončil.

90 A predsa ďalšia veľká šanca Slovákov. Po Hamšíkovom centri a Nemcovom priťuknutí hlavou mieril hlavou Ďuriš iba do stredu bránky.

89. Bielorusi sú už so všetkými hráčmi na vlastnej polovici. Rozhodca nadstaví päť minút.

85. A teraz si dali Bielorusi takmer vlastný gól. Jeden z obrancov v snahe odobrať loptu Nemcovi preloboval vlastného gólmana, ten sa však stihol vrátiť a loptu nadvihol nad žrď.

84. Slováci sú v kŕči, sú síce aktívnejším tímom, ale ich snaha vychádza navnivoč. Tak, ako naposledy nepodarená strela Marka Hamšíka.

80. Zápas sleduje 9859 divákov.

78. Slovenský tlak teraz graduje. Podporiť ho má aj Duda, ktorý nahradil Maka.

76. Pekný signál, Stoch priamo z rohu nabil Makovi, ale jeho strela skončila na niektorom z bieloruských ti­el.

72. Zlá správa pre Slovensko. Ukrajina vedie v Macedónsku 1:0.

70. Cestu za Gorbunova nenašiel ani Marek Hamšík. Po krátkom sóle síce krásne vystrelil, jeho pokusu však chýbali decimetre. Z ihriska schádza Weiss, nahradil ho Stoch.

66. A mohlo byť vyrovnané. Kucka prevzal loptu a vypálil z 20. metrov. Trafil pravú žrď.

64. Kapitán hostí Martynovič dostal po zákroku na Ďuriša druhú žltú a následne aj červenú kartu a schádza z ihriska.

58. Domáci zahrávali priamy kop z 18 metrov. Weiss to kopol nádherne, Gorbunov však ešte krajšie loptu vyrazil. Následne Pečovského vystriedal Adam Nemec.

56. Stasevič mohol zvýšiť náskok hostí. Jeho technický krížny pokus minul Kozáčikovu bránku asi o 30 centimetrov.

54. Na začiatku druhého polčasu vedie Španielsko nad Luxemburskom 1:0, Macedónci hrajú s Ukrajinou nerozhodne 0:0. Za týchto okolností nám bude stačiť na istý postup aj bod za remízu.

51. Sľubná šanca Slovákov. Hamšíkovu finálnu prihrávku v dobrej príležitosti Mak zluftoval.

46. Začal sa druhý polčas.

Prestávka Tréner Ján Kozák neurobil v zostave žiadne zmeny.

45. Skončil sa prvý polčas.

44. Bielorusi rozohrali pred slovenskou šestnástkou bago. Našťastie ho zakončili nepresnou prihrávkou dovnútra pokutového územia.

43. Tribúny zmĺkli, Bielorusi sú na koni. Na ihrisku, i v hľadisku.

37. A hostia mohli udrieť opäť, keď v šestnástke po vydarenom centri z prvej nad pálil Nechaičik.

34. Nedáš dostaneš. Po rohovom kope a prudkej hlavičke Draguna Slováci prehrávajú – 0:1.

30. Superšanca je na svete. Bohužiaľ sa pre Slovensko neskončila gólom. Ďuriš nádherne sklepol loptu Makovi, ktorý obstrelil aj brankára hostí. Obrancovia Bieloruska z bránkovej čiary loptu nakoniec odkopli.

28. Tutovka to síce nebola, ale za zmienku stojí. Po centri hlavičkoval krížom päťky nebezpečne Signevič. Ozýva sa aj 50 bieloruských fanúšikov.

26. Žiadny z tímov si vyloženú šancu ešte nevypracoval. Slovenská cesta za potrebnými tromi bodmi nebude jednoduchá.

20. Divákov do týchto chvíľ najviac baví Viktor Pečovský. Potleskom ocenili každú jeho šmýkačku, či prihrávku. Ďalší strelecký pokus vyslal Marek Hamšík, z voleja však pálil nad bránku.

15. Róbertovi Makovi to v PAOK ide, v dnešnom zápase sa zatiaľ iba zastreľuje. Jeho pokus z 20 metrov Bielorusi na hranici šestnástky zblokovali.

10. A predsalen Slováci vystrkujú rožky. Pečovský najprv mieril z 30 metrov mimoriadne nepresne, potom po ukážkovom Hubočanovom centri tiesnený Ďuriš hlavou nad Gorbunovovu bránku.

8. Bielorusky tím naďalej pôsobí kompaktnejšie, všetky centre do šestnástky domácich Škrtel so Salátom odvrátili. Smerom do útoku toho Slováci zatiaľ veľa nevymysleli.

4. Lepšie začali hostia, vybojovali si rohový kop, pohrozili aj po centri, ktorý Kozáčik stiahol na hru%d. Na opačnej strane si diváci pýtali penaltu po zákroku na Ďuriša, je však zrejmé, že faul to nebol.

1. Zápas sa začal.

20.42 Dozneli hymny oboch národných tímov. Slováci nastúpia v bielych dresoch, Bielorusi v červených.

20.38 Zápas sa ešte ani nezačal a na tribúnach sa už povzbudzuje. Pred tunelom už čakajú na hráčov malí futbalisti, ktorí ich odprevadia do stredu ihriska. Na svojom mieste je už aj Marcel Merčiak :)

20.35 Na štadióne je už všetko pripravené. Voľných je už iba niekoľko sto miest, ktoré sa do začiatku stretnutia určite zaplnia. Na prichod hráčov na hraciu plochu čakajú asi dve desiatky fotoreportérov.

20.30 Podporu počas zápasu budú mať aj hostia. V ich sektore je doposiaľ asi dvadsať fanúšikov z Bieloruska. Prevahu v hľadisku však budú mať určite Slováci, stretnutie je vypredané.

20.25 Všetci hráči sa pomaly vracajú do šatní. Zápas sa začne o necelých 20 minút. My len pripomíname, že paralelne so zápasom v Žiline sa hrajú v našej skupine aj duely Macedónsko – Ukrajina a Španielsko – Luxembursko.

20.20 V základnej zostave Bieloruska nastúpia štyria hráči niekoľkonásobného účastníka Ligy majstrov Bate Borisov. Okrem brankára Gorbunova aj obranca Poljakov, záložníci Stasevič a Gordeičuk a útočník Signevič.

20.15 Zatiaľ čo sa štadión zapĺňa, slovenskí hráči si prihrávajú vo dvojiciach. Tí, ktorým sa neušlo miesto v základnej zostave, sa venujú populárnemu bagu.

20.10 V Žiline je chladno, iba deväť stupňov Celzia. Poobede tu pršalo, zdá sa však, že hracia plocha je v dobrom stave.

20.05 – Na ploche sa už rozcvičujú obe mužstvá. Slovenských hráčov privítal potlesk asi 2-tisíc fanúšikov, ktorí sú v tejto chvíli na štadióne Pod Dubňom.

20.00 – Dobrý večer zo Žiliny, vitajte pri sledovaní zápasu Slovensko – Bielorusko, po ktorom by už mohli zverenci Jána Kozáka oslavovať postup na ME vo Francúzsku.

Michal Ďuriš sa prebíja cez obranu Bieloruska.
Róbert Mak v obkľúčení Bielorusov.
+9Fanúšikovia Slovenska počas zápasu proti...
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Ďuriš #Dušan Švento #slovenská futbalová reprezentácia #Kornel Saláta
Načítavajú sa športové výsledky...