Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci majú mečbal. V ceste do Francúzska stoja Bielorusi

Slovenskí futbalisti majú dva postupové mečbaly. Všetci veria, že využijú hneď prvý a v piatok si otvoria dvere na európsky šampionát do Francúzska. V C-skupine kvalifikácie ME 2016 privítajú na žilinskom štadióne od 20.45 nepríjemný tím Bieloruska.

09.10.2015 12:00
Slovensko, Španielsko Foto: ,
Budú sa takto tešiť slovenskí futbalisti aj po zápase s Bieloruskom?
debata (5)

„Všetci hráči sú v poriadku a pripravení hrať, to platí aj o Marekovi Hamšíkovi. Už absolvoval tréning v plnej záťaži, nepredpokladám, že jeho stav by sa mal zhoršiť,“ informoval deň pred stretnutím slovenský tréner Ján Kozák.

Slováci pred rokom vyhrali v Bielorusku 3:1, ale bol to úplne otvorený zápas do posledných minút. „V prvom stretnutí sme vyhrali, ale rovnako sme mohli aj prehrať, to si musíme priznať. Bol to vyrovnaný zápas. A keby nás vtedy súper zdolal, mal by ešte šancu bojovať o barážové miesto. Teraz je situácia úplne iná. Po príchode nového, ambiciózneho trénera išlo bieloruské mužstvo výsledkovo i herne hore. Je na tom lepšie ako vlani. Myslím si, že vyššia kvalita je na našej strane, ale očakávam ťažký zápas, v ktorom sa môže prihodiť všeličo,“ vyjadril sa slovenský kouč.

Tvrdil, že pred možno už rozhodujúcim stretnutím nie je nervózny. „Na taký zápas by sa mal človek tešiť. K tomu vediem aj hráčov. Futbal sa hrá pre divákov a bude plný štadión. Tužime po víťazstve. Kto nevie robiť pod tlakom a stresom, ťažko dosiahne dobré výsledky. Ja však hráčov pod tlak nedostávam. Máme dostatočne skúsených futbalistov, aby sa s touto situáciou vyrovnali. Verím, že to zvládneme,“ pokračoval Kozák.

Slovákov čaká ešte najbližší pondelok záverečný súboj kvalifikácie v Luxembursku. Veria, že v Žiline sa v boji o Francúzsko predstavia dnes posledný raz. Stretnutie je beznádejne vypredané. Podľa Kozáka jeho zverenci našli v tomto prostredí výborné podmienky.

„Na žilinskom štadióne sa utvorila fantastická atmosféra, všetky kvalifikačné zápasy boli vypredané. Na prvý zápas sa prišli ešte diváci pozrieť najmä na Španielov, ale potom už chodili na našich chlapcov a to ma teší. Za priazeň sa chceme poďakovať divákov dobrým výkonom a víťazstvom,“ zdôraznil Kozák.

Jeho zverenci sú v tabuľke C-skupiny na druhom mieste, tri body pred Ukrajinou. Ak vyhrajú jeden z dvoch najbližších zápasov, Ukrajinci ich nemôžu už preskočiť. V prípade, že sa na nich dotiahnu bodovo, majú slovenskí futbalisti výhodu lepších vzájomných zápasov.

„Radi by sme rozhodli už doma. Odohrali sme doteraz osem zápasov a v každom išli hráči na doraz, vydali všetky sily. To sa stane aj teraz. Nastúpime na zápas, na ktorý ich netreba motivovať. O to nemám obavy. Či to bude stačiť, to uvidíme. Každý zápas ma svoj dej a náš súper nie je slabý, bude klásť odpor. My urobíme všetko, aby sme ho zdolali,“ vyjadril sa slovenský tréner.

Zdôraznil tiež, že nijaké oslavy mužstvo vopred nepripravuje. „Ani som o tom neuvažoval. Ale ak postúpime na majstrovstvá Európy prvýkrát v histórii Slovenska, bude to dôvod na oslavu.“

Vypredali by aj dva štadióny

Stretnutie Slovensko – Bielorusko je vypredané a organizátori upozorňujú, že nijaké vstupenky už nebudú k dispozícii, všetky pokladnice budú dnes na žilinskom štadióne zatvorené. „Záujem bol taký obrovský, že by sme vypredali dva podobné štadióny,“ informoval hovorca SFZ Juraj Čurný. Zápas sa začne o 20.45 a brány otvoria dve hodiny pred výkopom. Organizátori odporúčajú návštevníkom, aby prišli na zápas s časovým predstihom, pretože sa nevyhnú viacnásobnej osobnej kontrole. Do areálu sa nedostanú so zakázanými predmetmi, medzi ktoré patria aj dáždniky. Celé hľadisko je kryté, aj v prípade nepriaznivého počasia sú povolené iba pršiplášte. Do hľadiska nevpustia ani divákov, ktorí budú pod vplyvom alkoholu. Pre návštevníkov je vyhradené parkovanie za východnou tribúnou, na ktoré sa dostanú po Uhoľnej ulici.

Kto postúpi
Na finálovom turnaji ME vo Francúzsku sa prvý raz predstaví 24 mužstiev. Okrem domácich Francúzov majú priamy postup istý prvé dve mužstvá z každej z deviatich kvalifikačných skupín a k ním sa pripojí aj jeden najlepší tím z tretej priečky. To je spolu 20 účastníkov. Ďalších osem výberov z tretích miest v skupinách čaká ešte baráž o posledné štyri miesta.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #kvalifikácia ME 2016
Načítavajú sa športové výsledky...