Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bielorusi prišli do Žiliny pomôcť Ukrajine

Bieloruským futbalistom patrí v C-skupine kvalifikácie 4. miesto a v nijakom prípade sa už nemôžu posunúť vyššie. A je len málo pravdepodobné, že by sa mohli zosunúť na nižšiu priečku. Z tohto pohľadu nemajú príliš veľkú motiváciu, ale to, že by mohli vypustiť stretnutie v Žiline, odmietajú.

09.10.2015 14:00
futbal, Bielorusko Foto: ,
Futbalisti Bieloruska.
debata (2)

Ich tréner Alexander Chackevič už minulý mesiac po výhre svojich zverencov nad Luxemburskom (2:0) naznačil, že jeho tím bude mať v Žiline o čo hrať. „Už teraz sa tešíme na októbrový zápas na Slovensku, vynasnažíme sa zabodovať aj tam. Ak mám byť úprimný, chceme pomôcť Ukrajine k priamemu postupu,“ odkryl karty Chackevič. Ten nastúpil na súčasný post vlani v decembri. Jeho predchodca Georgij Kondratiev odstúpil po slabom štarte v aktuálnej kvalifikácii a poslednou povestnou kvapkou bola prehra so Slovenskom. Po tomto zápase oznámil svoju rezignáciu.

Slovensko-bieloruské futbalové kontakty boli doteraz chudobné. Obe krajiny sa stretli len dva razy a Slováci sú úspešnejší. Najprv vyhrali v prípravnom zápase nad týmto súperom 4:0, ale na toto hladké víťazstvo v Nitre si nepamätá ani jeden zo súčasného kádra, pretože sa hralo v marci 1996. Nastúpil v ňom len technický vedúci tímu Róbert Tomaschek a v závere sa na niekoľko minút postavil do bránky súčasný tréner brankárov a Kozákov asistent Miroslav Seman.

Súboj z minulého októbra v aktuálnej kvalifikácii vyznel výsledkovo pomerne jasne pre zverencov Jána Kozáka, vyhrali 3:1, ale boli to vydreté tri body. Ešte šesť minút pred koncom bolo skóre nerozhodné 1:1 a slovenskí futbalisti dvoma gólmi v závere strhli víťazstvo na svoju stranu. Aj vďaka individuálnym schopnostiam Mareka Hamšíka, ktorý dva razy prekonal bieloruského brankára. V nadstavenom čase ešte výhru potvrdil tretím gólom Šesták.

Bieloruský kouč nominoval na Slovensko 22 hráčov, ale posťažoval sa, že viacerí majú zdravotné problémy a nevie, ako zostaví mužstvo. Najnovšie hlásil zranenie aj najlepší bieloruský hráč v uplynulých rokoch Alexander Hleb, ktorého štart je otázny. Pravda, Hleb nenastúpil ani vlani v prvom súboji proti Slovensku.

V bieloruskom kádri majú prevahu hráči bieloruského majstra BATE Borisov, objavilo sa ich v nej šesť. Práve BATE minulý týždeň senzačne zdolal v skupine Ligy majstrov AS Rím, pričom veľkému favoritovi strelil tri góly za tridsať minút. Rimania už stihli iba skorigovať a podľahli 2:3. Najmä preto by sa nemuselo vyplatiť podceniť dnešného súpera. Dôvodov sa však nájde aj viac. Vlani v prvom zápase play off Ligy majstrov slovenský šampión Slovan Bratislava nestačil na BATE Borisov. Doma s ním remizoval 1:1 a v odvete podľahol hladko 0:3.

Čerstvú skúsenosť majú s bieloruským futbalom aj mladí hráči do 21 rokov, ktorí aktuálnu kvalifikáciu začali minulý mesiac prehrou s týmto súperom 0:2.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia ME 2016 #bieloruská futbalová reprezentácia
Načítavajú sa športové výsledky...