Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Semeník: Na 90 percent tí istí hráči, a predsa sú výkonmi inde

Slovenskí futbalisti akoby zabudli prehrávať. A je jedno, či je na druhej strane ihriska majster Európy Španielsko, trpaslík z Luxemburska, či stále nebezpečné Česko. Dvadsiateho šiesteho mája to bude rok, čo Slováci zatiaľ naposledy odchádzali z trávnika zdolaní, v Petrohrade od Rusov 0:1.

01.04.2015 15:40
Slovensko, Španielsko Foto:
Marek Hamšík si tľapká s Martinom Škrtelom.
debata

Odvtedy dosiahli osem víťazstiev na rôznych úrovniach, doma či vonku, a udomácnili sa na prvom mieste v kvalifikačnej skupine o postup na ME 2016 do Francúzska. K tomu treba kvitovať zaplnené tribúny na domácich zápasoch, pohodovú klímu v mužstve a až na malé výnimky aj profesionálne výstupy na verejnosti. Tieto riadky by boli pred rokom o tomto čase iba prvoaprílovým žartom, dnes sú krásnou realitou.

„Keď si to celé premietnem pár rokov dozadu, 90 percent hráčov v reprezentačnom tíme je tých istých, ale ich výkony sú teraz niekde inde. Vychádza mi to tak, že to je v trénerovi. Urobil si poriadok, čo povie, to platí, nedá na hráčov dopustiť. Tréner Kozák urobil výbornú prácu,“ myslí si bývalý reprezentant a člen Klubu ligových kanonierov Róbert Semeník.

Zároveň dodáva, že sa v žiadnom prípade nechce dotknúť Kozákových predchodcov Stanislava Grigu a Michala Hippa, ibaže „ukazuje sa, že to nebolo najlepšie riešenie s dvojicou trénerov pri reprezentácii.“

Semeníkove slová potvrdil aj ďalší z nezabudnuteľnej partie ligových stovkárov Pavol Diňa. „Dala sa dokopy výborná partia, na ktorej má zásluhu najmä tréner Kozák. Myslim si, že sa nemusíme obávať už ani takých zápasov, ako je ten proti Česku. Hráči si už dostatočne veria na to, aby zvládali konfrontácie s rôznymi súpermi,“ povedal Diňa ešte pred utorkovým zápasom s Čechmi.

Mal pravdu, keďže Slováci gólom takmer debutanta Ondreja Dudu zvíťazili 1:0 a súpera najmä v útoku prevýšili. Kozák posunul svoju reprezentačnú partiu opäť o krok vyššie – bez zábran obmenil káder a opäť mu to vyšlo. Bez šiestich hráčov základnej zostavy z kvalifikácie proti Luxembursku a s tromi mladíkmi v strede poľa Jánom Gregušom (24), Patrikom Hrošovským (22) a Ondrejom Dudom (20). To všetko zapasovalo do seba tak dobre, že všetkých aktérov na ihrisku neraz zahrial potlesk zaplnených tribún v žilinskom chlade a daždi.

„Nepostavil by som ich, ak by to neboli kvalitní futbalisti. V našej reprezentácii sú momentálne iba takí. Nerozlišujem hráčov do základu a potom náhradníkov. Dôležitý je iba dobrý kolektív,“ vystihol svoju filozofiu Ján Kozák.

Najbližšie sa slovenskí futbalisti predstavia 14. júna v domácom kvalifikačnom zápase ME 2016 proti Macedónsku. V súčasnom nastavení reprezentantov je nepochybné, že už teraz sa tešia na najbližší zraz a ich fanúšikovia začnú odratávať dni do jeho začiatku.

debata chyba