Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štart ako nikdy. Je to zápas jari, tvrdí Kozák pred Luxemburskom

Slovenskí futbalisti otvárajú nový rok a hneď v úvode ich čaká ostrý štart. Ešte nikdy doteraz sa vo vyše dvadsaťročnej histórii nestalo, aby začínali rok kvalifikačným stretnutím.

26.03.2015 18:48
Filip Hološko, Slovensko Foto: ,
Slovenskí futbalisti v kvalifikácii ME 2016 doteraz nestratili ani bod. Na výbornú sériu z jesene chcú nadviazať aj v stretnutí proti Luxembursku
debata (3)

Hoci v C-skupine kvalifikácie ME 2016 ich čaká „len“ Luxembursko, tréner reprezentácie Ján Kozák pripomína, že práve tento súboj považuje za mimoriadne dôležitý.

„V reprezentačnej prestávke bolo dosť času, analyzoval som si viaceré zápasy a potvrdil som si, že Ukrajina a Španielsko predstavujú veľkú silu, obe mužstvá zvládnu zápasy s Macedónskom, Bieloruskom i Luxemburskom, preto musíme byť proti týmto mužstvám úspešní aj my, ak chceme postúpiť aspoň z druhého miesta,“ rozvinul svoju prognózu Kozák. „Budeme klásť na ne dôraz. Súboj s Luxemburskom je preto pre mňa prioritou, zápasom jari. Z našej skupiny bude potrebných veľa bodov na postup, to ešte nebolo. Podľa mňa až 24 a máme z nich teraz len polovicu. Zápasy so Španielskom a Ukrajinou nebudú pre nás natoľko rozhodujúce.“ Mimochodom, tieto dve mužstvá narazia na seba v šlágri skupiny v piatok v rovnakom čase, v akom sa uskutoční aj žilinské stretnutie.

Kozákovi zverenci absolvovali výnimočný minulý rok, keď z desiatich zápasov deväť vyhrali. Aj ich vstup do kvalifikácie bol skvelý: štyri zápasy, štyri výhry. V C-skupine zdolali aj najväčších favoritov – Ukrajinu i Španielsko. Preto všetci čakajú, či tím dokáže nadviazať na tieto vynikajúce výsledky. V stretnutí s Luxembursko je jasným favoritom. Obe mužstvá delí v rebríčku FIFA priepastných 114 priečok. Slovensku patrí 22. miesto, Luxembursku 136.

Kozák však súpera nepodceňuje, maximálnu koncentráciu žiada aj od svojich hráčov, pretože podľa neho sa stáva, že nevyhrá vždy lepší. „Rešpektujem každého súpera. Aj Luxembursko futbalovo napreduje, hrá organizovaný futbal, dosiahlo niekoľko zaujímavých výsledkov,“ zdôraznil, ale jedným dychom dodáva, že v tomto stretnutí chce jeho mužstvo vyhrať.

Po drobných zdravotných problémoch niektorých hráčov tréner včera podvečer informoval, že na dnešný zápas by mali byť všetci pripravení.

K dosiahnutiu očakávaného úspechu by malo mužstvu pomôcť aj žilinské prostredie. Napriek tomu, že súper nepatrí do európskej špičky a tiež v porovnaní s nedávnou minulosťou, je o stretnutie až nečakane veľký záujem. Organizátori už oznámili, že bude vypredané a pred zápasom sa nebudú predávať nijaké vstupenky. Dali do predaja aj tie, ktoré boli pôvodne určené pre fanúšikov hosťujúceho mužstva. Podľa najnovšej informácie SFZ uvoľnil z rezervy ešte posledných vyše 400 lístkov v oboch cenových kategóriách (10 aj 15 eur).

Slováci už otvárali rok s Luxemburskom, ale to bolo len v príprave, pred vyše štyrmi rokmi. Práve v tomto prvom súboji 2011 utrpeli nečakanú prehru (1:2). Tréner luxemburskej reprezentácie Luc Holtz má k dispozícii len 19 hráčov, s ktorými sa pripravoval od stredy v dejisku stretnutia. Z pôvodnej nominácie mu vypadlo trio hráčov základnej zostavy: obranca Jänisch, stredopoliar Martins a útočník Turpel. V kádri je však Daniel da Mota, ktorý strelil v poslednom vzájomnom zápase so Slovenskom oba góly a výrazne prispel k senzácii. Momentálne je však po dlhšej hernej pauze, chýba mu zápasová prax. Luxemburčania majú v C-skupine zatiaľ iba bod, ktorý získali za domácu remízu s Bieloruskom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenská futbalová reprezentácia