Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Desať Slovákov zažilo prehru s Luxemburskom

Až desiati Slováci zo súčasného kádra futbalovej reprezentácie zažili prehru s Luxemburskom. Pred vyše štyrmi rokmi, 9. februára 2011, Slovensko podľahlo na luxemburskej pôde 1:2.

27.03.2015 11:00
Erik Jendrišek Foto: ,
Momentka z februára 2011. Strelec jediného slovenského gólu Erik Jendrišek (vľavo) v súboji s Larsom Gersonom. Zverenci Vladimíra Weissa podľahli v Luxemburgu domácim 1:2.
debata

Išlo len o prípravu, ale zatiaľ posledný vzájomný zápas je varovaním aj pred dnešným kvalifikačným stretnutím v Žiline.

Je to súboj prvého a posledného tímu v C-skupine, ale tréner Ján Kozák i jeho zverenci tvrdia, že súpera nepodcenia. „Spomínam si na zápas, ktorý sme s Luxemburskom prehrali. Aj výsledok v ňom potvrdzuje, že to nebude dnes ľahké a nemôžeme nič podceniť,“ reaguje Marek Hamšík, ktorý bol na ihrisku v súboji s Luxemburskom celých 90 minút a mal na rukáve aj kapitánsku pásku. „Ak chceme pomýšľať na postup, domáce zápasy musíme zvládnuť. Proti Luxembursku, ktorý je outsider skupiny, beriem len víťazstvo.“

Slovákom naposledy nepomohol ani fakt, že po prestávke sa ujali vedenia Jendriškovým gólom. Domáci Daniel da Mota, ktorý je aj v aktuálnej nominácii, potom dvoma gólmi obrátil vývoj. Prehru si vtedy všimol i denník New York Times, ktorý priblížil čitateľom, o akú blamáž ide, prirovnaním – ako keď naši reprezentanti prehrajú s Barbadosom. Mužstvo v tom čase viedol Vladimír Weiss. „Pre Luxembursko je to veľká radosť, pre nás veľké sklamanie. Nemalo by sa to stať, ale už sa stalo,“ vyhlásil.

Kvalita i domáce prostredie bude na slovenskej strane, v čom teda môže byť súper nepríjemný? „Bude brániť s veľkým počtom hráčov a my budeme útočiť do jeho sformovanej obrany. To je vždy náročné,“ dodáva Hamšík.

Celý zápas proti Luxembursku odohral aj ďalší skúsený futbalista, opora stredu obrany Ján Ďurica. Prvé, čo sa mu vybaví pri spomienke na tento súboj je hmla, ktorá vládla nad štadiónom. „A potom ťažký zápas a neúspech v ňom. To sa vo futbale stáva, verím, že teraz to bude iné. Podľa mňa sa musíme pozerať na seba a nie na súpera. Máme silu, aby sme si s Luxemburskom poradili. Ak budeme koncentrovaní a trpezliví. Musíme si počkať na naše šance.“

ňVšetky doterajšie zápasy v kvalifikácii ME 2016 odchytal Matúš Kozáčik. Patrí do druhej polovice kádra, ktorý ešte nemal skúsenosť s luxemburským súperom. „Vo futbale sa stane, že outsideri oberú o body favorita. Málokto čakal, že my vyhráme nad Španielmi. Teraz si musíme dať pozor, aby sme ich nestratili s Luxemburskom,“ vraví Kozáčik.

Okrem prípravy v roku 2011 sa obaja súperi stretli aj v kvalifikácii MS 2006 a v nej obe stretnutia vyhrali favorizovaní slovenskí futbalisti. Doma 3:1 a vonku dokonca 4:0. Ani v jednom z týchto stretnutí, z ktorých sa jeden hral pred takmer desiatimi rokmi a druhý ešte o pol roka skôr, nenastúpil nik zo súčasného výberu.

Nepostupujú, ale šokujú

Luxemburskí futbalisti patria medzi európskych outsiderov, v kvalifikáciách MS či ME len dva razy neskončili poslední v skupine. Ale niekoľkokrát už šokovali súperov. Najviac bodov nazbierali pred 20 rokmi. V kvalifikácii ME 1996 získali 10 bodov, za nimi skončila Malta, s ktorou si poradili dva razy. V júni 1995 zdolali Česko (1:0), čo bola jediná prehra Uhrinových zverencov v tejto kvalifikácii. Česi vyhrali skupinu pred Holandskom a vzápätí si na šampionáte v Anglicku zahrali vo finále.
Aj v kvalifikácii MS 2010 dokázali Luxemburčania zdolať (2:1) víťaza skupiny – Švajčiarsko – a dokonca na jeho pôde. V tabuľke skončilo za nimi Moldavsko.
Nečakané kvalifikačné výsledky si pripísalo Luxembursko na začiatku 60-tych rokov minulého storočia. Na MS 1962 v Čile, kde ČSSR hrala vo finále, sa síce nedostalo, ale v skupine vybojovalo prvú historickú kvalifikačnú výhru – nad Portugalskom na čele s Eusébiom (4:2). Na jeho pôde však schytalo debakel (0:6) a v Anglicku dokonca rekordný výprask (0:9). V nasledujúcej kvalifikácii ME 1964 postúpilo medzi osem najlepších. Vyradilo Holandsko, keď na jeho pôde vyhralo 2:1 a doma remizovalo 1:1.
V zatiaľ poslednej kvalifikácii – na MS 2014 do Brazílie – skončilo posledné v F-skupine, získalo 6 bodov, ale vyhralo na Severným Írskom 3:2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Luxembursko