Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Podľa Kováčika sa hlavní vinníci nedajú určiť

"Mrzí ma, že sa nám nepodarí identifikovať, ktorí hráči mali na incidente väčšiu zásluhu a ktorí nemali žiadnu, lebo sa relevantne nevieme k tomu dostať," vyjadril sa šéf slovenského futbalu Ján Kováčik na konferencii SFZ o kauze reprezentantov do 21 rokov.

28.11.2014 16:28
Ján Kováčik Foto:
Šéf SFZ Ján Kováčik.
debata

Škandál sa prevalil minulý týždeň po uverejnení anonymného udania. Mladí futbalisti mali vyčíňať v hoteli Senec, kde sa aj v piatok uskutočnila konferencia, po barážovom zápase s Talianskom, ale v po niektorých predchádzajúcich stretnutiach. Kováčik tvrdil, že pôvodne chcel hodiť anonym do koša, no po overení obvinení najmä po rozhovoroch s pracovníkmi hotela, sú na 75 až 80 percent pravdivé.

„Pre mňa je veľmi zarážajúce, že veci, ktoré reprezentanti v žiadnom prípade nemôžu robiť, robili aj niektorí členovia realizačného tímu, čo je ešte oveľa horšie,“ zdôraznil Kováčik.

Podľa neho nebude môcť vedenie zväzu v budúcnosti bez výhrad rešpektovať návrh trénera v prípade ktorejkoľvek reprezentácie. „Najmä ak budeme mať pocit, že mentálne a morálne nie je jeho kandidát na požadovanej úrovni. Urobíme všetko, aby sa nič podobné v budúcnosti nestalo,“ dodal prezident SFZ.

Kauzu chce zväz uzavrieť na budúci týždeň, o jej riešení bude rokovať výkonný výbor SFZ, ale Kováčik pripomenul, že sa trestami bude zaoberať aj disciplinárna komisia.

Jedným z kľúčových bodov rokovania konferencie bolo schválenie úveru od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Prezident dostal poverenie na dohodnutie konečných podmienok a podpísanie úverovej zmluvy. Suma by mala byť vo výške 21,2 milióna eur a využijú ju na budovanie, rekonštrukciu a modernizáciu futbalových štadiónov najmä vo Zvolene, Nitre, Humennom, Trenčíne, Prešove, Banskej Bystrici, Topoľčanoch, Leviciach, Košiciach, Prievidzi, Dunajskej Strede, Dolnom Kubíne. SFZ by mal úver začať splácať v roku 2017 (do roku 2022).

Delegáti tiež schválili predĺženie zmluvy medzi SFZ a Úniou ligových klubov, ktorá riadi najvyššiu súťaž, do júna 2018. Podľa Kováčika i šéfa únie Ivana Kozáka doterajšia spolupráca priniesla dobré výsledky, podľa šéfa zväzu je teraz „vysoko nadštandardná“.

SFZ v roku 2014 ráta s výnosmi 11 822 165 eur a s nákladmi 10 719 836 eur, do augusta sú výnosy 6 500 526 a náklady 5 438 739 eur, čo znamená, že priebežne je hospodársky výsledok kladný (plus 1 061 787). Zástupkyňa generálneho sekretára SFZ Silvia Štefániková však upozornila, že v poslednom štvrťroku čakajú zväz ešte vysoké náklady za kvalifikačné zápasy reprezentácií a problémom bude aj výpadok v položke projekty SFZ – UEFA. Z plánovaných výnosov z pilotného projektu a centralizácie práv UEFA bude suma nižšia o 750-tisíc eur, čo negatívne ovplyvní konečný hospodársky výsledok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kováčik #slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov