Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podľa Kováčika sa hlavní vinníci nedajú určiť

"Mrzí ma, že sa nám nepodarí identifikovať, ktorí hráči mali na incidente väčšiu zásluhu a ktorí nemali žiadnu, lebo sa relevantne nevieme k tomu dostať," vyjadril sa šéf slovenského futbalu Ján Kováčik na konferencii SFZ o kauze reprezentantov do 21 rokov.

28.11.2014 16:28
Ján Kováčik Foto:
Šéf SFZ Ján Kováčik.
debata

Škandál sa prevalil minulý týždeň po uverejnení anonymného udania. Mladí futbalisti mali vyčíňať v hoteli Senec, kde sa aj v piatok uskutočnila konferencia, po barážovom zápase s Talianskom, ale v po niektorých predchádzajúcich stretnutiach. Kováčik tvrdil, že pôvodne chcel hodiť anonym do koša, no po overení obvinení najmä po rozhovoroch s pracovníkmi hotela, sú na 75 až 80 percent pravdivé.

„Pre mňa je veľmi zarážajúce, že veci, ktoré reprezentanti v žiadnom prípade nemôžu robiť, robili aj niektorí členovia realizačného tímu, čo je ešte oveľa horšie,“ zdôraznil Kováčik.

Podľa neho nebude môcť vedenie zväzu v budúcnosti bez výhrad rešpektovať návrh trénera v prípade ktorejkoľvek reprezentácie. „Najmä ak budeme mať pocit, že mentálne a morálne nie je jeho kandidát na požadovanej úrovni. Urobíme všetko, aby sa nič podobné v budúcnosti nestalo,“ dodal prezident SFZ.

Kauzu chce zväz uzavrieť na budúci týždeň, o jej riešení bude rokovať výkonný výbor SFZ, ale Kováčik pripomenul, že sa trestami bude zaoberať aj disciplinárna komisia.

Jedným z kľúčových bodov rokovania konferencie bolo schválenie úveru od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Prezident dostal poverenie na dohodnutie konečných podmienok a podpísanie úverovej zmluvy. Suma by mala byť vo výške 21,2 milióna eur a využijú ju na budovanie, rekonštrukciu a modernizáciu futbalových štadiónov najmä vo Zvolene, Nitre, Humennom, Trenčíne, Prešove, Banskej Bystrici, Topoľčanoch, Leviciach, Košiciach, Prievidzi, Dunajskej Strede, Dolnom Kubíne. SFZ by mal úver začať splácať v roku 2017 (do roku 2022).

Delegáti tiež schválili predĺženie zmluvy medzi SFZ a Úniou ligových klubov, ktorá riadi najvyššiu súťaž, do júna 2018. Podľa Kováčika i šéfa únie Ivana Kozáka doterajšia spolupráca priniesla dobré výsledky, podľa šéfa zväzu je teraz „vysoko nadštandardná“.

SFZ v roku 2014 ráta s výnosmi 11 822 165 eur a s nákladmi 10 719 836 eur, do augusta sú výnosy 6 500 526 a náklady 5 438 739 eur, čo znamená, že priebežne je hospodársky výsledok kladný (plus 1 061 787). Zástupkyňa generálneho sekretára SFZ Silvia Štefániková však upozornila, že v poslednom štvrťroku čakajú zväz ešte vysoké náklady za kvalifikačné zápasy reprezentácií a problémom bude aj výpadok v položke projekty SFZ – UEFA. Z plánovaných výnosov z pilotného projektu a centralizácie práv UEFA bude suma nižšia o 750-tisíc eur, čo negatívne ovplyvní konečný hospodársky výsledok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kováčik #slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov