Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci natiahli po Fínsku historický rekord

Slovenskí futbaloví reprezentanti uzavreli rok 2014 výhrou a jej základy položil už po 36 sekundách Filip Hološko.

20.11.2014 13:00
Slovensko, reprezentácia Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Taký začiatok pomôže hráčovi i mužstvu. Bolo to môj najrýchlejší gól v kariére,“ vravel útočník Besiktasu Istanbul, ktorý je momentálne na hosťovaní v Rizespore. Do reprezentácie sa skúsený futbalista (64 štartov) vrátil po vyše ôsmich mesiacoch.

Napriek expresnému gólu si rekord nepripísal. Ten drží stále Szilárd Németh, ktorý v kvalifikačnom zápase MS 2002 prekonal brankára Azerbajdžanu Kramarenka už v 18. sekunde hry. V tomto stretnutí vyhrali na trnavskom trávniku Slováci 3:1 (28. marca 2001). Mimochodom, aj v tomto súboji padali rýchle góly. Súper vyrovnal už v 3. minúte a Németh strhol opäť náskok na slovenskú stranu v desiatej.

„Zápas s Fínskom sme začali dobre, po siedmich minútach sme viedli 2:0, ale potom sme boli na súpera dobráci, ďalšie šance sme nevyužili. Potrebovali sme dať tretí gól a zápas by sme si uľahčili, nestál by nás toľko síl,“ komentoval Kozák.

Po nešťastnom vlastnom góle v nadstavenom čase prvého polčasu podľa neho nastupoval súper po prestávke s vidinou na zvrat. „Dosť nás trápil, my sme sa prestali dobre pohybovať a dnešný futbal je najmä o pohybe, agresivite, osobných súbojoch,“ dodal.

V stretnutí dostali šancu aj dvaja nováčikovia. Hrošovský nastúpil v základnej zostave a Duda vystriedal Hamšíka po hodine hry. „Chcel som ich vidieť v akcii v spoločnosti našich najlepších hráčov. V tréningu, keď boli uvoľnení, ukázali talent i potenciál. Sú to kvalitní a zaujímaví hráči pre reprezentáciu a dostanú šancu aj v budúcnosti,“ hodnotil ich tréner.

Výborný rok priniesol jeho zverencom aj jeden zaujímavý rekord. Na jeseň vyhrali šesť stretnutí za sebou (skóre 11:3), čo sa im ešte nikdy v dvadsaťjeden­ročnej histórii nepodarilo. A to budú mať na jar ešte šancu v tejto sérii pokračovať. Doteraz boli ich maximom tri víťazné stretnutia za sebou, čo dokázali šesťkrát od roku 1994, keď sa začala písať história samostatnej slovenskej reprezentácie.

Mimochodom, pozitívna séria je už po Fínsku dlhšia ako negatívna – v roku 2001 si pripísali Slováci päť prehier v rade (skóre 3:11).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia