Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak ide o hokej, som vždy Slovák, tvrdí fínsky brankár

Narodil sa len niekoľko dní po nežnej revolúcii, 25. novembra 1989, ale v Československu dlho nezostal. Jeho otec, volejbalista, dostal ponuku pôsobiť vo Fínsku a spolu s ním sa odsťahovala aj celá rodina. Bratislavský rodák Lukáš Hradecký mal vtedy iba rok, ešte sa len učil prvé slová.

19.11.2014 18:10
Lukáš Hradecký Foto: ,
Lukáš Hradecký v zápase Fínov s Maďarmi.
debata

Napriek tomu hovorí perfektne po slovensky, len mierny prízvuk dáva tušiť, že ide vlastne o cudzinca, ktorý má stále aj slovenský pas. „Vďaka rodičom, ktorí sa zhovárali vždy po slovensky, som sa naučil dobre jazyk mojej rodnej krajiny. S bratmi sa však bavíme po fínsky,“ približuje Lukáš, ktorý sa nepustil v otcových šľapajách, ale postavil sa do futbalovej bránky.

A dotiahol to na jednotku vo fínskej reprezentácii a v poprednom dánskom klube Bröndby Kodaň. V súčasnom futbale je jediným Slovákom, ktorý sa stal reprezentantom inej krajiny.

Tvrdí, že ak ide o hokej, je Slovák ako repa, ale futbalovo je jednoznačne Fín. „Keď však hrá Slovensko, samozrejme, mu držím palce. Z toho, ako mužstvo odštartovalo kvalifikáciu, som nadšený,“ pokračuje dlháň, ktorého snom je zachytať si raz v nemeckej bundeslige.

V utorkovom súboji so Slovenskom patril k oporám svojho tímu. Potešilo ho, že počul z hľadiska aj skandovanie svojho mena. „Zaregistroval som to, bolo to fantastické. To som nečakal. Asi už o mne niečo počuli,“ smial sa.

Aj keď vie o slovenskom futbale veľa, tréneri od neho neťahali nijaké informácie. „Mali ich dosť, nepotrebovali moje rozumy,“ dodal.

Dostal rýchly gól a bránil sa, že zaň nemohol. „Bola to tečovaná lopta a už som nestihol reagovať,“ komentoval. „Pre brankára nie je nič príjemné, keď inkasuje už po niekoľkých sekundách. Našťastie, v zápase som aj niečo chytil, nebola to hanba. Mali sme dokonca šance na vyrovnanie, škoda, že sme nedali druhý gól.“

Príbuzni ho do Žiliny neprišli povzbudiť. „Nikoho z rodiny som v hľadisku nemal, z Bratislavy sa im nechcelo cestovať, babky sú už staršie. Volali sme si, držali mi palce pred televízorom,“ usmieva sa Lukáš, ktorý najbližších na Slovensku každý rok v lete navštevuje.

Podľa neho má futbal v krajine tisícich jazier ťažkú pozíciu. „Hokej je na tom lepšie, skoro všetky peniaze od sponzorov idú do neho,“ vysvetľuje. „Futbalová liga nie je príliš kvalitná, ani podmienky nie sú dobré. Talenty sa objavujú, ale najlepší odchádzajú do zahraničia, aj preto tiež pôsobím v Dánsku, kde sú silnejšie kluby i súťaž.“

Fíni sú v aktuálnej kvalifikácii ME 2016 na štvrtom mieste v F-skupine. „Príliš sa nám nedarí, čo je škoda, lebo máme prijateľnú skupinu a nie sme v nej bez šance. Musíme však začať vyhrávať,“ rozlúčil sa Lukáš Hradecký.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukas Hradecký