Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci zdolali Fínov 2:1. Aj so šťastím

Slovenskí futbaloví reprezentanti zakončili úspešne kalendárny rok 2014. Zverenci trénera Jána Kozáka zvíťazili v utorkovom medzištátnom prípravnom stretnutí na trávniku v Žiline nad výberom Fínska 2:1.

18.11.2014 17:00 , aktualizované: 18:56
Filip Hološko, Slovensko Foto: ,
Radosť Slovákov o prvom góle do siete Fínska.
debata (4)

Všetky góly padli v prvom polčase. Už v 40. sekunde skóroval Filip Hološko, ktorého strelu tečoval kapitán hostí Niklas Moisander za chrbát bratislavského rodáka Lukáša Hradeckého. Raketový nástup Slovákov podčiarkol v 7. min Marek Hamšík, ktorý hlavou zužitkoval presný center od Stanislava Šestáka.

Severania skorigovali nepriaznivý stav tesne pred odchodom do kabín na polčasovú prestávku, keď im pomohol „vlastenec“ Tomáša Hubočana po tom, čo predtým trafil pravú žrď Muchovej bránky Arkivuo.

Pozrite si góly na naše facebookovej stránke

Slovenskí futbalisti si v deviatich tohtoročných dueloch pripísali až osem víťazstiev, jedinú prehru zaznamenali v máji v Petrohrade proti Rusku (0:1), skóre je tiež mimoriadne priaznivé 16:5.

Slovensko – Fínsko 2:1 (2:1)
Góly: 1. Hološko, 7. Hamšík – 45.+ Hubočan (vlastný), ŽK: 71. F. Kiss (SR), rozhodovali: Hameter – Braunschmidt, Riedel (všetci Rak.), 3998 divákov
Slovensko: J. Mucha – Hubočan, Škrtel, J. Ďurica, Švento – Pečovský, Hrošovský (59. F. Kiss) – Šesták (80. Stoch), Hamšík (59. Duda), Mak (26. Weiss) – Hološko (59. M. Ďuriš)
Fínsko: Hradecký – Arkivuo (86. Lampi), Halsti, N. Moisander, Uronen – Sparv, Jeremenko, Kauko (73. Mattila), Hetemaj (73. Hämäläinen) – Riski, Pohjanpalo (46. Pukki)

zväčšiť Základná jedenástka, ktorá vybehla na trávnik... Foto: SITA, Miloš Fabian
Slovensko, Fínsko Základná jedenástka, ktorá vybehla na trávnik proti Fínsku.

V porovnaní so sobotňajším víťazným kvalifikačným vystúpením v Skopje proti Macedónsku (2:0) dal tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák v základnej zostave príležitosť až šiestim novým hráčom na čele s debutantom v najcennejšom drese Patrikom Hrošovským.

Napriek tejto skutočnosti skórovali Slováci pod Dubňom za sedem minút hneď dva razy. Už v 40. sekunde sa dostal k lopte Hološko a s prispením stopéra N. Moisandera poslal domácich do vedenia. V 7. min Hrošovský začal akciu, skúsený Šesták ideálne odcentroval a Hamšík už nemal s hlavičkovým zakončením problémy – 2:0.

Severania sa nechceli uspokojiť s nepriaznivým stavom, nebezpečnými pokusmi hrozil najmä Jeremenko. V 22. min to skúšal aj Riski, brankár Mucha vyrazil na roh. Na druhej strane postupoval Mak sám na Hradeckého, ale bratislavský rodák vo fínskej bránke zlikvidoval veľkú príležitosť slovenského krídelníka.

V 40. min Weiss nádherne prestrčil loptu na Hamšíka, ale špílmacher talianskeho Neapola nestrelil svoj druhý gól v zápase. Naopak, v nadstavenom čase I. polčasu trafil do pravej žrde Muchovej svätyne Arkivuo a odrazenú loptu si nešťastne zrazil do bránky Hubočan – 2:1.

zväčšiť Sklamanie v tvári Tomáša Hubočana po vlastnom... Foto: SITA, Miloš Fabian
Slovensko, Fínsko Sklamanie v tvári Tomáša Hubočana po vlastnom góle.

Na začiatku druhého polčasu nemieril presne hosťujúci Hetemaj, gól striedajúceho Pukkiho v 57. min neplatil pre už skôr odpískaný ofsajd. Futbalisti SR sa snažili o pokusy z väčšej vzdialenosti, Hubočan však dva razy strieľal tesne vedľa. Severania boli aktívnejší, starosti domácej defenzíve robil najmä Pukki, no Mucha bol pozorný.

Kouč Kozák po hodine hry vystriedal troch hráčov, medzi nimi sa na žilinský trávnik dostal premiérovo aj 19-ročný Ondrej Duda. Viac z hry však mali hostia, ale Jeremenko či striedajúci Hämäläinen už nevyrovnali.

Hlasy po zápase:

Ján Kozák (tréner SR): „Zostavu na tento zápas som robil tak, aby ľudia videli na vlastné oči Škrtela, Ďuricu, Hamšíka, ale tiež tak, aby sme zvíťazili. Hráči boli po Macedónsku unavení, ale začiatok nám vyšiel fantasticky. Najmä gól Mareka Hamšíka padol po krásnej akcii. Škoda, že sme nedali aj tretí gól, lebo šance sme mali – Robo Mak či Marek Hamšík. Za stavu 2:0 treba dať tretí gól, aby sa zlomil súper, ale to sa nestalo. Dostali sme gól do šatne a Fíni potom ukázali svoju kvalitu. V druhom polčase sme sa menej pohybovali a od toho sa všetko odvíjalo. Mali sme aj šťastie, ale zápas ako celok mal charakter prípravného, a dosť mi ukázal. Každé víťazstvo teší. Na tejto úrovni vyhrať nie je nikdy jednoduché, preto som spokojný.“

Mika-Matti Petteri „Mixu“ Paatelainen (tréner Fínska): „Hráčom som pred dnešným stretnutím v Žiline prízvukoval, že si nesmieme dovoliť prehrať ďalší zápas a stalo sa. Tri prehry po sebe je už trochu priveľa. V marci budúceho roka musíme zahrať oveľa lepšie, ak chceme uspieť v kvalifikačnom zápase v Severnom Írsku.“

Viktor Pečovský (stredopoliar SR): „Víťazstvo na konci úspešného roka je vždy príjemné. Jeseň nám vyšla perfektne, ale uvedomujeme si, že nás čaká ešte tvrdšia robota na jar. Prvý polčas bol z našej strany ukážkový, najmä jeho úvod. Mali sme ešte dosť šancí na zvýšenie náskoku, ale dostali sme gól do šatne, čo nás trochu pribrzdilo. Aj druhý polčas sme mali celkom pod kontrolou, aj keď Fíni mali šance. Je to kvalitné mužstvo. V konečnom dôsledku dôležité je vždy víťazstvo.“

Patrik Hrošovský (stredopoliar SR, debut v seniorskej reprezentácii): „Dnešný duel proti Fínsku sme vyhrali, takže s celým rokom vládne spokojnosť. Verím tomu, že ešte dostanem v ‚áčku‘ šancu, určite sa sem chcem vrátiť. V zápase boli aj pasáže, keď sme sa nechali zatlačiť. Dostali sme aj smoliarsky gól do šatne, ale vyhrali sme – a to je dôležité.“

Filip Kiss (stredopoliar SR): „Aj diváci mohli vidieť, že Fíni vedia hrať futbal, vedia si prihrať. V druhom polčase dosť "hrýzli“, my sme sa trochu stiahli a hrali na protiútoky. Našťastie sme vyhrali a na budúci rok v tom budeme, dúfam, pokračovať. Prvé dva góly nám dnes pomohli, škoda toho vlastného gólu, keď súper nemal veľa z hry. Podržal nás brankár Mucha a obrana. Tréner Kozák chcel vyhrať, snažil sa postaviť čo najlepšiu jedenástku, všetci sme to brali vážne. Sme radi, že to vyšlo."

Lukáš Hradecký (brankár Fínska, rodák z Bratislavy): „Prehrali sme, ale hrali sme proti kvalitnému tímu. Utvorili sme si šance, ale máme problém dávať góly, teraz nám k nemu pomohli aj Slováci. Počas prvých minút som sa veľmi bál, že dnes to bude hanba. Našťastie som niečo aj pochytal. Na Slovensko chodím každý rok, aj toto leto som bol pozrieť babku. Vôbec som nečakal, že diváci na tribúne v Žiline skandovali moje meno, je to pekná skúsenosť.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia