Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paraguaj odmietol hrať v Kyjeve. Nič tu nehrozí, ubezpečujú Slovákov

Ukrajinskí futbalisti budú prvými súpermi slovenských reprezentatov v novej kvalifikácii MS 2016. Zverenci Jána Kozáka ju odštartujú v pondelok 8. septembra na Olympijskom štadióne v Kyjeve.

30.08.2014 10:00
Olympijský štadión v Kyjeve Foto: ,
Pohľad na Olympijský štadión v Kyjeve.
debata

Ukrajinský tím absolvuje najbližšiu stredu na rovnakom ihrisku kvalifikačnú generálku. Jeho súperom bude Moldavsko, ktoré na poslednú chvíľu zaskočilo za Paraguaj.

Juhoamerický tím odmietol na dohodnutú prípravu do Kyjeva cestovať. Vysvetlil to obavami zo súčasnej situácie a vzhľadom na „vojnové podmienky a hrozbu terorizmu“ navrhol presunúť zápas na neutrálnu pôdu. Paraguajčania informovali ukrajinskú stranu, že od 31. augusta sú v Rakúsku a budú pripravení rokovať o novom dejisku stretnutia. Ukrajina na tento návrh nepristúpila a rýchlo našla za Paraguaj náhradníka. Aj Európska futbalovú únia (UEFA) trvá na Kyjeve ako dejisku úvodného zápasu v skupine a všetko nasvedčuje tomu, že o týždeň slovenská výprava do Kyjeva odletí. „Sme v kontakte so slovenskými kolegami. Znepokojujú ich udalosti na Ukrajine, ale sú pripravení hrať tam, kde to stanovila UEFA – to znamená v Kyjeve,“ vyhlásil na stránke ukrajinského denníka Segodnja šéf oddelenia informácii ukrajinského futbalového zväzu Pavel Ternovoj.

Rovnaký zdroj uviedol aj názor bývalého slovenského rozhodcu Ľuboša Micheľa, ktorý už dlhšie pôsobí v Šachtare Doneck ako šéf medzinárodného oddelenia popredného ukrajinského klubu. Micheľ nepredpokladá, že by sa dejisko zápasu zmenilo. Zdôraznil, že mu zo Slovenska často volajú a pýtajú sa na aktuálnu situáciu v Kyjeve. „Ubezpečil som ich, že tu vládne pokoj a nie je dôvod na preloženie zápasu. Samozrejme, môžu sa objaviť okolnosti, ktoré prinútia Slovákov, aby sa obrátili na UEFA s prosbou, aby sa zápas presunul inde, ale som v kontakte s predstaviteľmi zväzu a o niečom podobnom nehovorili,“ uviedol Micheľ.

Jeho súčasný klub Šachtar sa dočasne presťahoval z Donecka do Ľvova a aktuálne aj Medzinárodná tenisová federácia rozhodla, že zápas play off o svetovú skupinu Ukrajina – Belgicko (12. – 14. september) sa uskutoční v estónskom Tallinne namiesto Kyjeva…

Ukrajinskí futbalisti sa stretnú na zraze v pondelok. Ani podľa Olega Ljuľka, športového redaktora z denníka Segodnja, ktorý vychádza v Kyjeve, nie je dôvod, aby sa zápas Ukrajina – Slovensko neodohral v Kyjeve. „V meste vládne pokoj,“ potvrdil včera v rozhovore pre Pravdu. „V uplynulých dňoch sa tu uskutočnili viaceré iné športové podujatia, hrali sa tu zápasy Ligy majstrov či Európskej ligy vo futbale, všetko prebehlo hladko a bez problémov.“

Podľa neho problémy v súčasnej zložitej situácii na Ukrajine sa prejavujú najmä v živote klubových tímov. „Viaceré popredné tímy, napríklad z Donecka, Charkova, Dnipropetrovska, Luganska nemôžu hrať vo svojich mestách, na svojich štadiónoch. Museli sa presťahovať dočasne do Kyjeva, Ľvova a inde. Našli tam síce podporu i sympatie fanúšikov, ale je to pre ne teraz komplikovanejšie.“

Reprezentácia tieto problémy nepociťuje a súčasné pomery by nemali mať vplyv na jej prípravu pred dôležitou kvalifikačnou premiérou. „Samozrejme, hráči citlivo vnímajú, čo sa deje v našej krajine, skoro každý má niekoho z rodiny v nepokojných oblastiach, mnohí sa museli odtiaľ vysťahovať. Každý z reprezentantov má však odhodlanie odovzdať v reprezentačnom drese maximum, motivácia nikomu nechýba,“ dodal Ljuľka.

Slovenskí futbaloví reprezentanti sa stretnú v nedeľu na zraze v Senci a pred odchodom na Ukrajinu odohrajú ešte prípravný zápas s Maltou vo štvrtok v Žiline. V pondelok od 16.00 absolvujú v Senci tréning, na ktorý bude mať prístup aj verejnosť. Fanúšikovia sa môžu stretnúť pred štartom kvalifikácie s najlepšími slovenskými futbalistami.

„Všetkých pozývam na tento tréning. Teším sa na stretnutie s vami a takisto aj všetci hráči,“ obrátil sa na fanúšikov tréner reprezentácie Ján Kozák na stránke SFZ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ukrajinská futbalová reprezentácia