Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováka si vybral tréner Löw. Trúfa si na slovenský dres

Slovenský futbal by mohol mať v reprezentačnom tíme ďalšieho legionára. Pikantné je, že tentoraz Slováka. Ofenzívny stredopoliar Austrie Viedeň Tomáš Šimkovič netají, že by rád zabojoval o miesto v Kozákovom výbere. Predtým by však musel dostať - slovenské občianstvo.

17.12.2013 09:00
Tomáš Šimkovič, Austria Viedeň Foto: ,
Tomáš Šimkovič (v strede) v drese Austrie Viedeň v súboji Ligy majstrov proti Atléticu Madrid.
debata (1)

„Takmer celá rodina žije na Slovensku, domov chodím často. Momentálne som Rakúšan, ale stále sa cítim viac Slovákom,“ tvrdí 26-ročný rodák z Bratislavy, ktorý futbalovo vyrastal u susedov, absolvoval akadémiu Austrie Viedeň a pôsobil aj v konkurenčnom Rapide Viedeň. Futbalové gény zdedil po otcovi. Boris Šimkovič, súčasný starosta Záhorskej Vsi, je bývalý futbalista Slovana Bratislava.

Tomáš sa domnieva, že by pomohol slovenskej reprezentácii. „Už som sa na to informoval, táto možnosť je stále reálna. Reprezentovať Slovensko by bolo pre mňa čosi výnimočné. Som presvedčený, že futbalové kvality na to mám, hoci mi je jasné, že presadiť sa v mužstve by nebolo jednoduché. Slovenská reprezentácia má teraz viacero dobrých hráčov,“ pripomína.

V úvode kariéry si odkrútil aj šesťmesačnú vojenskú službu v rakúskej armáde, ktorá ho trochu futbalovo pribrzdila. Keď mal šestnásť, do prvého tímu Austrie si ho vybral súčasný tréner nemeckej reprezentácie Joachim Löw. Zahral si už v rakúskych i slovenských farbách. V rakúskom drese sa predstavil najprv na ME devätnásťročných, kde vybojoval bronz a potom aj na MS 2007 dvadsaťročných v Kanade, kde sa mužstvo senzačne prebojovalo až do semifinále.

Do šestnástich rokov však reprezentoval Slovensko, jeho spoluhráčom boli napríklad Marek Hamšík či Juraj Piroska. „Na nich si najviac pamätám, s Jurajom udržiavam stále kontakt, ale aj s viacerými inými slovenskými futbalistami. Tým, že som hral za obe krajiny len v mládežníckych výberoch, stále je možnosť, že by som mohol nastúpiť za slovenské áčko. Samozrejme, ak by bol o moje služby záujem,“ vysvetlil futbalista, ktorý sa v minulom ročníku pričinil o zisk titulu Austrie.

Dodáva, že najprv musí opäť naplno a pravidelne hrávať v klube. V závere minulej sezóny mal smolu, zlomil si nohu a návrat na trávniky mu trval bezmála štyri mesiace. Teraz naskakuje v zápasoch zväčša ako striedajúci hráč.

„Bola to veľká smola. Zranil som sa na konci mája vo finále Rakúskeho pohára, v poslednom zápase sezóny a ešte k tomu v 90. minúte. Vynechal som celú letnú prípravu, ale zmeškal som predtým aj zimnú, keď som mal tiež zdravotné problémy. Teraz to cítim, nie som ešte v maximálnej kondícii a forme. Návrat do tímu nebol na jeseň jednoduchý, ale už som späť a verím, že si postupne vybojujem aj miesto v základe,“ pokračuje Šimkovič.

Patril k málo Slovákom, ktorí si zahrali na jeseň aj v skupine Lige majstrov, minulý týždeň sa Austria lúčila so súťažou vo veľkom štýle, keď doma rozdrvila Zenit Petrohrad (4:1). „Už sme nemali šancu na postup, ale aj tak si výhru nad silným súperom ceníme. Takú výbornú rozlúčku sme nečakali. Potešilo ma tiež, že som sa opäť stretol s Tomášom Hubočanom, ktorý je oporou Zenitu. Už pred zápasom sme si písali i volali,“ približuje Šimkovič, ktorý žije na okraji Viedne. Manželka je takisto Bratislavčanka, majú dvadsaťmesačného syna Kristiana.

Zdôrazňuje, že Austria sa môže teraz naplno sústrediť na domácu ligu, v ktorej padla na štvrté miesto. Uplynulú nedeľu viedenskému obhajcovi titulu nevyšiel šláger súťaže, keď narazil na aktuálneho lídra – v Salzburgu hladko prehral (0:4).

„Salzburg nám uniká, má výborne poskladané mužstvo, musím povedať, že jeho hra mi imponuje,“ vraví s rešpektom. „Potvrdil svoju silu aj v Európskej lige, keď suverénne vyhral skupinu. Asi nám už teraz vezme titul. My sme mali minulý ročník mimoriadne úspešný a nie je jednoduché naň nadviazať. Prišiel nový tréner, máme niekoľko zmien v kádri, ale nemyslím si, že sme sa oslabili. Dala nám zabrať Liga majstrov, program bol nabitý a náročný. Uvidíme, ako sa nám bude dariť na jar. Ale ešte predtým nás zajtra čaká posledný zápas roka s Riedom,“ uzavrel Tomáš Šimkovič.

Také typy sú všade vítané, vraví otec, ktorý hrával s Ondrušom

Borisa Šimkoviča, ktorý už desať rokov stojí na čele najzápadnejšej slovenskej obce Záhorskej Vsi ako starosta, by mimoriadne potešilo, keby si jeho syn obliekol dres so slovenským štátnym znakom. „Neviem, do akej miery je to reálne, ale bol by to aj pre mňa krásny pocit,“ rozplýva sa niekdajší futbalista, dnes 51-ročný vyštudovaný právnik. „On je stále Slovák, to, že je teraz Rakúšan, to bolo od začiatku aj trochu účelové, chceli ho do rakúskej reprezentácie na ME i MS.“

Otec a syn. Bývalý futbalista Boris Šimkovič... Foto: Michal Zeman, Pravda
Boris Šimkovič, Tomáš Šimkovič, Austria Viedeň Otec a syn. Bývalý futbalista Boris Šimkovič (vľavo) tvrdí, že jeho syn Tomáš futbalovo napreduje a v slovenskej reprezentácii by sa nestratil.

Boris Šimkovič mal sedemnásť, keď prvý raz vstúpil do šatne na Tehelnom poli a vedľa neho sedeli futbalové esá ako Ondruš, Masný, Švehlík, popri nich sa naučil hrať futbal. V belasom drese potom prežil deväť rokov. Viedli ho aj také trénerské kapacity ako Anton Malatinský či Michal Vičan. Reprezentoval Československo v mládežníckych tímoch, získal Slovenský i Československý pohár. Jeho kariéru nabúralo zranenie achilovky. Dokončil ju v menších rakúskych kluboch v okolí Tulnu a Kremsu. Najskôr v nich pôsobil ako hráč, neskôr ako tréner.

Od začiatku pozorne sleduje synov futbalový rast, ktorému sa sám venoval od dvoch do dvanástich rokov. Túto jeseň bol na všetkých zápasoch Ligy majstrov vo Viedni a pravidelne navštevuje aj rakúsku ligu.

„Vidieť na ňom futbalový pokrok,“ hovorí o Tomášovi otec. „Chvíľu bol v Rapide, ale odtiaľ prešiel do Austrie, do Stronachovej akadémie v Hollabrunne, v tom čase jednej z najlepších futbalových akadémií v Európe, kde sa talentom venovali špičkoví tréneri. Pred šiestimi rokmi na svetovom šampionáte dvadsaťročných boli piati hráči Austrie a všetci tam vyrastali. Tomáš sa potom presadil do základnej zostavy Austrie, ktorá na jar získala titul, to nie je určite jednoduché.“

Pripomína, že táto jeseň bola pre syna po ťažkom zranení dosť náročná. „Už sa však opäť dostáva do tempa. V slovenskom reprezentačnom tíme by sa určite nestratil. Vie dať hre myšlienku, podržať loptu, dobre ju rozohrať. Jeho výhodou je aj to, že je ľavák, tvorivý hráč s výbornou kopacou technikou, ofenzívny typ. Práve také typy sú teraz všade vítané, moderný futbal ich potrebuje,“ zdôraznil Boris Šimkovič.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia #Tomáš Šimkovič #Austria Viedeň