Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazílčan dostal slovenský pas a o týždeň aj dres

Slovenský futbal má už troch cudzincov, ktorí získali slovenské občianstvo a obliekli si aj slovenský reprezentačný dres.

15.08.2013 20:40
Dionatan Teixeira Foto: ,
Hráč Slovenska Dionatan Teixeira počas priateľského zápasu Slovensko U21 a Taliansko U21.
debata (3)

Prvým bol Karim Guédé, najstarší z trojlístka (28 rokov), ktorý pochádza z Toga a narodil sa v Nemecku. V tejto krajine aj momentálne pôsobí (Freiburg), ale futbalovo vyrástol v Artmedii Petržalka a potom v Slovane Bratislava. Premiéru v slovenskej reprezentácii si odkrútil 10. augusta 2011 v súboji s Rakúskom. Na konte má osem reprezentačných štartov a momentálne v kádri chýba.

V stredu večer k nemu pribudli dvaja ďalší cudzinci. Argentínčan David Alberto Depetris (24) nastúpil v Bukurešti proti Rumunsku a Brazílčan Dionatan do Nascimento Teixeira (21) v Senci proti Taliansku za výber do 21 rokov.

Rodák z argentínskeho San Jorge, ktorý od začiatku tohto roku pôsobí v tureckom Caykur Rizespor, žil na Slovensku päť rokov, hrával prvú i druhú ligu v trenčianskom AS a v minulom ročníku sa stal najlepším strelcom najvyššej súťaže (16 gólov). O udelenie slovenského občianstva sa usiloval dlhšie a netajil sa tým, že jeho cieľom je nastúpiť v slovenských farbách.

Krst si mohol odbiť už v júni v kvalifikačnom súboji s Lichtenštajnskom vo Vaduze, dostal sa krátko po vybavení všetkých formalít aj do nominácie, ale napokon mu štart znemožnilo zranenie. V súboji v Bukurešti vybehol na ihrisko na posledných jedenásť minút a veľa toho nestihol. Raketový nástup do slovenskej reprezentácie zaznamenal Teixeira, rodák z brazílskeho Londrine, ktorý pred troma týždňami oslávil 21. narodeniny. Len na začiatku mesiaca si vyzdvihol osvedčenie o slovenskom občianstve a pred týždňom slovenský pas. V stredu nastúpil v základnej zostave proti Taliansku.

„Najprv musím podávať dobré výkony v lige a vo výbere do 21 rokov, potom by som bol šťastný, keby som dostal šancu aj v áčku,“ vravel Juhoameričan, ktorý prišiel na Slovensko pred piatimi rokmi. Najskôr do Košíc, kde sa stal najmladším legionárom v slovenskej lige, nemal ešte ani sedemnásť. Premiéru si v nej odkrútil v drese MFK – na ihrisko ho poslal 18. apríla 2009 proti Dubnici na záverečných trinásť minút tréner Kozák. Potom hrával aj v slovanistickom béčku a minulý rok v druholigovej Ružinej.

Najväčšiu šancu dostal v Dukle Banská Bystrica, kde sa stal v tomto roku oporou obrannej formácie. Žiaľ, jeho premiéra v slovenskej reprezentácii sa skončila rýchlejšie, ako si sám želal. V 39. min jeho zákrok v šestnástke na talianskeho útočníka posúdil rozhodca ako faul. Nasledovala červená karta a penalta…

Zo špičkových futbalistov má ešte slovenské občianstvo aj Srb Nemanja Matič, ktorý pôsobil v MFK Košice a odtiaľ prestúpil do Chelsea Londýn. Momentálne je hráčom Benficy Lisabon. V slovenskom reprezentačnom drese ho neuvidíme, lebo už absolvoval štarty v srbskom národnom tíme. To isté platí aj o opore Slovana Markovi Milinkovičovi. Ten navyše slovenské občianstvo zatiaľ ani nemá, len o neho požiadal.

3 debata chyba