Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po trénerskom tandeme by mal v reprezentácii nastúpiť Kozák

Všetko nasvedčuje tomu, že pre súčasnú trénerskú reprezentačnú dvojicu Stanislav Griga - Michal Hipp bude štvrtkové zasadnutie výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu len formálnou záležitosťou.

11.06.2013 19:00
Ján Kozák Foto: ,
Futbalový tréner Ján Kozák.
debata (28)

Už by malo byť dokonca jasné aj meno jej nástupcu: mužstvo povedie Ján Kozák, doterajší tréner MFK Košice.

Na mimoriadnom zasadnutí riadiaceho orgánu futbalového hnutia sa malo po zahanbujúcej remíze v Lichtenštajnsku (1:1) riešiť účinkovanie reprezentačného výberu v kvalifikácii MS 2014 a aj osud trénerov. Funkcionári si mali vypočuť ich názor. Ak aj k tomu dôjde, ich dni na trénerskej lavičke sú spočítané a po roku a necelom mesiaci skončia.

Hlavným dôvodom sú výsledky, ale i slabá hra: v dvanástich zápasoch vyhrali reprezentanti pod ich vedením len trikrát (bilancia 3 – 4 – 5, skóre 11:12) a už v polovici programu kvalifikácie je jasné, že Slováci boj o Brazíliu prehrali.

Podľa informácií Pravdy šéf slovenského futbalu Ján Kováčik sa už stretol s kandidátom na trénerský post Jánom Kozákom a aj sa dohodli na spolupráci. Tento fakt však nik z kompetentných nepotvrdil a do štvrtka akiste ani nepotvrdí. Výkonný výbor musí najprv formálne uzavrieť doterajšiu etapu. Obaja tréneri by mali mať v zmluvách aj klauzulu o mesačnej výpovedi, takže s predčasným rozchodom by nemali nastať nijaké finančno-právne komplikácie.

Kozák, ktorý o necelý rok oslávi šesťdesiatku, má bohatú hráčsku kariéru, hrával najmä v drese košickej Lokomotívy v jej najlepšom období a dva roky vojenčil v Dukle Praha. Zúčastnil sa na ME 1980 a MS 1982, pripísal si 55 reprezentačných štartov, v ktorých dal deväť gólov.

Ako tréner pôsobil prakticky len v Košiciach, s výnimkou krátkeho obdobia, keď trénoval v neďalekých Ličartovciach a Michalovciach. Aj momentálne vedie prvoligový tím MFK Košice, s ktorým len nedávno podpísal novú zmluvu. Po stretnutí v Lichtenštajnsku bol jedným z tých, ktorí ostro kritizovali výkon mužstva a od začiatku sa hovorilo o ňom ako o jednom z kandidátov na post trénera slovenských futbalistov.

Sám sa k tejto otázke jednoznačne nevyjadril, ale zdôraznil, že ak by prišla podobná ponuka, považoval by to za poctu i výzvu a vážne by o nej uvažoval. Otvorenou otázkou zatiaľ ostáva, či Košičan dostane v prvej etape dôveru len na zvyšok kvalifikácie, ktorá vyvrcholí na jeseň tohto roku. Skôr je pravdepodobné, že zväz mu ponúkne dlhodobejší kontrakt aj na ďalší kvalifikačný cyklus.

Kozák je otcom popredného slovenského futbalistu s rovnakým krstným menom, ktorý patril najmä k lídrom Artmedie Petržalka v čase, keď úspešne bojovala v Lige majstrov pred takmer ôsmimi rokmi a zúčastnil sa aj na svetovom šampionáte 2010 v Afrike.

28 debata chyba