Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pár minút od smrti. Lietadlo s reprezentáciou malo vo vzduchu problémy a hráči zaspávali. Na palube boli aj futbalisti z českej ligy

Veľmi nepríjemný zážitok zažili hráči Gambie odlietajúci na Africký pohár národov. Vo vzduchu prišla posádka na to, že sa do lietadla nedostáva kyslík. Niektorí hráči omdleli. Tím bol minúty od vyčerpania všetkého kyslíka. Na palube boli aj hráči z českej ligy - James Gomez zo Sparty a Muhammed Sanneh z Baníka Ostrava.

11.01.2024 13:30
lietadlo, Gambia Foto:
Gambijské lietadlo - ilustračné foto
debata (23)

Už 13. januára sa začína Africký pohár národov. Jeden z tímov, ktorý sa zúčastní najväčšieho športového turnaja Afriky, bude Gambia. Jej hráči už odlietali do Pobrežia Slonoviny, kde sa tento rok pohár koná. Nastali však veľké komplikácie.

Podľa The Sun si posádka po deviatich minútach vo vzduchu uvedomila, že nefunguje klimatizácia a do lietadla sa nedostáva kyslík. Piloti tak boli nútení k núdzovému pristátiu späť v hlavnom meste Gambie Banžulu.

Na palube boli aj hráči z českej ligy. James Gomez reprezentujúci Spartu a baníkovec Muhammed Sanneh. Hráči boli iba minúty od smrti, informoval The Sun.

James Gomez zo Sparty Praha. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Paul Phelan
James Gomez James Gomez zo Sparty Praha.

Situáciu opísal na svojom instagrame jeden z hráčov afrického kádra Saidy Janko. Ten si v roku 2014 zahral jeden zápas v drese Manchestru United a momentálne nastupuje v rodnom Švajčiarsku za Young Boys.

"Dnes sme mali odlietať na AFCON. Ihneď po príchode do lietadla sme cítili veľké teplo, z ktorého sme sa začali potiť. Boli sme však uistení posádkou, že situácia bude lepšia po tom, čo vzlietneme a pôjde klimatizácia.

Teplo sa vo vzduchu spojilo s nedostatkom kyslíka, kvôli čomu niektorí z nás dostali extrémne bolestí hlavy a nevoľnosť. Ľudia začali zaspávať. Pilotovi vo vzduchu nezostalo nič iné ako naplánovať núdzové pristátie späť v Banžule. To našťastie prebehlo v poriadku," vyhlásil hráč.

Sven-Göran Eriksson Čítajte viac Smutná správa o trénerskej legende, má rakovinu: Zostáva mi prinajlepšom rok života

„Keby sa núdzovo nepristálo, následky mohli byť o dosť horšie. Sme radi, že už sa všetci cítia lepšie. Táto situácia sa ale musí riešiť. Je to neprijateľné a malo by sa to ihneď začať vyšetrovať,“ dodal Janko.

​Manažér tímu Tom Saintfiet povedal pre Nieuwsblad: „Mohli sme byť všetci mŕtvi,“ začal. "Všetci sme rýchlo zaspali, aj ja. Zdali sa mi krátke sny o konci môjho života, a to naozaj. Po deviatich minútach sa pilot rozhodol pristáť späť, niektorí hráči sa prebudili až po pristátí.

Beckenbauer minúta ticha Čítajte viac Nechutná scéna v Saudskej Arábii. Pri spomienke na Beckenbauera diváci bučali a pískali

Teraz sme v Gambii a už nechceme letieť podobným lietadlom. Bolo to najmenšie lietadlo, čo nám mohli zohnať. Ako keby to jediné, na čom záležalo, bolo, že lietadlo letí," komentoval Saintfiet.

Gambia sa v skupine na turnaji stretne s Guineou, Senegalom a Kamerunom. Prvý zápas prebehne práve so susedným Senegalom 15. januára.

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #Muhammed Sanneh #James Gomez