Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zástupcovia UEFA sa prišli pozrieť na Slovensko. Zaujímal ich európsky šampionát

Zástupcovia Európskej futbalovej únie (UEFA) absolvovali v uplynulých dňoch na Slovensku pracovnú kontrolnú návštevu, ktorá preverila aktuálny stav organizačného procesu majstrovstiev Európy vo futbale hráčov do 21 rokov. Tie sa budú konať pod Tatrami o niečo viac ako o 14 mesiacov.

12.04.2024 11:30
Tehelné pole. Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Delegáti UEFA sledovali pripravenosť najmä v oblastiach bezpečnosti a televíznych prenosov, no kontrolovali i aktuálny stav tréningových ihrísk, ktoré budú jednotlivé tímy využívať počas záverečného turnaja.

"Tentokrát sme spoločne so zástupcami UEFA sústredili pozornosť na spôsob a úroveň zaistenia bezpečnosti všetkých účastníkov šampionátu a tiež sme konzultovali zabezpečenie televíznych prenosov.

Všetko musí byť nastavené podľa inštrukcií UEFA, ktorých dodržiavanie je striktne kontrolované," priblížil priebeh kontrolnej návštevy člen organizačného výboru Marek Majerčák.

"Po návštevách jednotlivých štadiónov sme sa s kolegami z UEFA zhodli, že žiadna z tém či bodov, ktoré sme preberali, nás neprekvapila, alebo nebodaj zaskočila.

SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 H Skupina Mak Čítajte viac Som na Makovej strane. Má krásnu rodinu, je to príjemný človek. ViOn mi pomohol zachrániť Škriniar

Či už v oblasti bezpečnosti, ako aj v oblasti televíznych prenosov sme mali pripravené riešenia, ktoré sme priamo na mieste konzultovali a UEFA nemala k našim plánom a návrhom zásadné pripomienky," doplnil Marek Majerčák, ktorého teší, že UEFA je zatiaľ s prípravami na podujatie spokojná.

Najväčším organizačným rébusom je v tejto chvíli stav futbalového stánku v Prešove. Výstavba je v plnom prúde, no predikovať, či bude štadión dokončený včas, nie je jednoduché. Problematickým miestom však môže byť podľa Majerčáka aj štadión v Nitre.

"Pretože sa na ňom nehráva pravidelne najvyššia súťaž či zápasy, ktoré si vyžadujú vysokú úroveň organizácie. Mám tým na mysli napríklad večerné zápasy pri umelom osvetlení s kompletnou televíznou produkciou či vypredaným hľadiskom.

Práve takéto zápasy totiž pomáhajú odhaliť možné problémy, ktoré by sme následne vedeli vyriešiť pred konaním majstrovstiev Európy.

Najkrajšie futbalové rozhodkyne na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Futbalisti na ihrisku skáču tak, ako ony...

Preto v oboch mestách plánujeme generálku v podobe organizácie zápasov, ktoré odskúšajú pripravenosť štadióna pred ostrými stretnutiami v rámci podujatia,“ načrtol plány člen organizačného výboru.

UEFA jasne stanovila normy týkajúce sa hotelov a k nim priľahlých tréningových ihrísk, ktoré si budú môcť šestnásti účastníci turnaja vyberať zo špeciálneho katalógu.

"UEFA by mala katalóg schváliť v priebehu nasledujúcich troch týždňov. Aktuálne tiež finalizujeme analýzu trávnikov všetkých ihrísk a pripravujeme plán revitalizácie a údržby ihrísk do konania šampionátu tak, aby boli všetky tréningové ihriska v júni 2025 v čo najlepšej kvalite.

Viaceré ihriská nie sú v ideálnom stave. Musíme tiež všetky vybaviť potrebnými tréningovými pomôckami, samozrejme vymaľovať a dezinfikovať priestory šatní a zázemia. Na zlepšovaní kvality trávnikov je potrebné začať pracovať už počas tohto leta. Na niektorých ihriskách sa bude meniť trávnik,“ povedal člen organizačného výboru Peter Hamaj.

Tradiční Česi, experimenty veľmocí. Dresy na ME Fotogaléria - 41 fotiek Všetky fotky
Už o dva mesiace to vypukne. Na nemeckých...

Delegácia UEFA si v rámci návštevy pozrela aj priestory Slovenskej filharmónie v Bratislave, ktoré boli organizačným výborom navrhnuté ako dejisko oficiálneho žrebu podujatia.

Ten sa bude konať 3. decembra 2024.„Tešíme sa, že budova Reduty je z organizačného pohľadu ako miesto oficiálneho žrebu vhodná a taktiež z toho, že zástupcom UEFA sa tieto nádherne zrekonštruované priestory skutočne páčili a budú dôstojným a reprezentatívnym miestom pre oficiálny žreb podujatia,“ vysvetlila ďalšia členka organizačného výboru turnaja Mira Mažgutová.

Európsky šampionát hráčov do 21 rokov sa uskutoční v ôsmich slovenských mestách od 12. do 29. júna 2025.

debata chyba