Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mŕtvi policajti, ušliapaní fanúšikovia. Futbal zažil tretiu najhoršiu tragédiu

V Indonézii sa stala jedna z najväčších tragédií na futbalových štadiónoch. Pri násilnostiach, následnom chaose a tlačenici po zápase tamojšej prvej futbalovej ligy medzi FC Arema Malang a Persebaya Surabaya (2:3) zomrelo v sobotu večer minimálne 125 ľudí.

02.10.2022 06:40 , aktualizované: 14:32
tragédia Indonézia futbal Foto:
Nepokoje po futbalovom zápase v indonézskom meste Malang, ktoré si vyžiadali 129 obetí a ďalších zranených.
debata (11)

Zahraničné médiá s odvolaním sa na políciu informovali, že zranených je aj ďalších zhruba 180 osôb – vrátane detí a žien. Viacerí z nich sú v kritickom stave, takže počet obetí môže ešte narásť.

V prvej správe sa hovorilo o 124 obetiach, neskôr ich počet stúpol na 174. Následne úrady upresnili počet na 125 po kontrole údajov z desiatich nemocníc, kam zranených zo štadióna prevážali.

Tragédia na štadióne v Indonézii Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Nepokoje po futbalovom zápase v indonézskom...

"Tridsaťštyri ľudí zomrelo na štadióne, zvyšok podľahol zraneniam v nemocnici,“ uviedol šéf tamojšej polície Nico Afinta, cituje ho AFP.

Preplnený štadión

Násilnosti vypukli po tom, čo fanúšikovia zdolaného tímu vtrhli na ihrisko. Polícii sa ich nepodarilo vytlačiť a tak použila slzotvorný plyn. Práve tento krok spôsobil obrovskú tlačenicu. Ľudia sa zo štadióna snažili pred plynom utiecť. Mnohí padali na zem a ďalší ich ušliapali.

„Vyjadrujeme hlbokú sústrasť obetiam, ktoré prišli o život po zápase Arema FC a Persebaya. Milosť pre zosnulých a statočnosť rodinám, ktoré po nich zostali. Žiadne futbalové stretnutie nemá cenu ľudského života,“ napísal hosťujúci klub na sociálnych sieťach.

Neskôr sa nepokoje presunuli pred štadión. Ten bol podľa ministra pre bezpečnostné záležitosti Mohammada Mahfuda preplnený. Predaných bolo na 42-tisíc vstupeniek, hoci kapacita štadióna je o štyri tisícky nižšia.

Upozornenie: Video z Malangu, ktoré nie je vhodné pre citlivé povahy.

„Vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Vedenie klubu Arema FC je zodpovedné za zachádzanie s obeťami – s tými, ktoré zomreli aj tými zranenými. Zriadime krízové centrum pre tých, ktorí potrebujú pomoc alebo informácie. Ospravedlňujeme sa obetiam a sme pripravení poskytnúť odškodnenie,“ reagoval domáci klub.

Šampionát so Slovákmi v ohrození

V celej krajine by na výzvu prezidenta Joka Widoda mali stopnúť do odvolania zápasy prvej ligy, kým sa incident nevyšetrí. Údajne by sa nemali hrať ani ďalšie súťaže, Malangu zavreli do konca sezóny štadión.

Indonézsky minister športu Zainudin Amali v reakcii na nešťastie vyhlásil, že tamojšia vláda bude chcieť posilniť bezpečnosť počas športových podujatí.

„Je to veľká rana pre indonézsky futbal, prichádza v čase, keď fanúšikovia konečne mohli navštevovať zápasy. Incident dôkladne vyšetríme a vyvodíme z neho dôsledky,“ uviedol Amali.

Pavel Hapal Čítajte viac Výpoveď od SFZ? Zavolali mi, keď som bol v horúčkach z covidu

Veľké nešťastie ohrozuje snahy Indonézie, ktorá má na budúci rok organizovať majstrovstvá sveta do 20 rokov. Na tie sa na tohtoročnom európskom šampionáte prebojovali aj slovenskí reprezentanti do 19 rokov pod vedením trénera Alberta Rusnáka st.

"Snažia sa tento turnaj propagovať. Bude to veľké. Na ligové súboje chodia tisíce fanúšikov.

U nás je to v priemere tridsať tisíc, stále máme vypredané. Ľudia sú tu blázni do futbalu," povedal český reprezentant Ondřej Kúdela v rozhovore pre český denník Sport.

kolaz Čítajte viac Krvavé schody, obete na trávniku. Toto sú najväčšie futbalové nešťastia

Spoločne s ďalším českým hráčom Michaelom Krmenčíkom obliekajú dres Persije Jakarta. Obaja kondolovali na sociálnych sieťach, k vlne solidarity sa pridali aj Sergio Ramos či Manchester United.

Tragédia v meste Malang je podľa dostupných informácií tretím najhorším nešťastím na futbalovom štadióne vo svete.

Najviac obetí si vyžiadali strety fanúšikov na štadióne v peruánskej metropole Lima po stretnutí olympijskej kvalifikácie Peru – Argentína v máji 1964. Zomrelo 328 ľudí a ďalšie stovky boli zranené.

Najväčšie futbalové tragédie Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
10. Valley Parade, Bradford City vs. Lincoln...

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #indonézia #Malang #Arema FC #Persebaya Surabaya