Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kinder spomína: Gascoigne bez pohárika nefungoval. Nosil mu ho aj fyzioterapeut

V jednej kabíne spolu sedeli dve sezóny. Za ten čas sa toho udialo viac než dosť, Middlesbrough sa vrátil medzi elitu a musel prehliadať všetky úlety neslávne-slávneho Paula Gascoigna. Slovák Vladimír Kinder (53) bol po celý čas pri tom.

29.09.2022 06:00
Paul Gascoigne Foto:
Paul Gascoigne v drese Middlesbrough. Hral tam spolu s Vladimírom Kinderom.
debata

Keď vám pripomíname legendárneho "Gazzu“, chce sa vám skôr smiať alebo plakať?

Aj, aj. V každom prípade som rád, že som si s ním mohol zahrať, lebo na ihrisku si v tých časoch robil, čo chcel. Bol to pán futbalista. Žiaľ, dopadol ako dopadol. Dalo sa to čakať. Je to však jeho život.

Ktorá z káuz vám ho najčastejšie pripomína?

Mal ich veľa. Len tak letmo mi napadá, ako dva týždne po svadbe od jedu žene pricvikol a dolámal prsty vo dverách auta. On nepil, ale chľastal. Raz sme pred zápasom naňho čakali, tréner sa pýtal, kde je. Zrazu sa zjavil vo dverách, zo saka vytiahol ploskačku a sŕkal akoby sa nič nedialo.

Riešilo sa to v kabíne?

Ani nie, na rováši mal toho veľa. V lietadle porozbíjal televízory, na klubovom autobuse rozvážal ľudí po Middlesbrough, stále sa okolo neho niečo dialo. A tak sme ho aj brali.

Spomeniete si ešte na vaše prvé stretnutie?

Prišiel rok po mne, keď sme vypadli do druhej ligy. Jasné, že si na to pamätám, bol predsa futbalová persóna. Keď sme prišli hrať do Londýna proti Tottenhamu, 40-tisíc ľudí vstalo a začalo tlieskať. Milovali a vážili si ho. Po ľudskej stránke to bol veľký dobráčisko, v triezvom stave nikdy neublížil, ani neuškodil. Čokoľvek človek chcel, vždy pomohol. Ak by som ho požiadal o odvoz, akiste by nemal problém. Ale nepotreboval som to.

Sadnúť si k nemu do auta, to by sa nemuselo skončiť dobre…

(smiech) Veru. Ešte by ma povozil po krčmách. Neskôr už radšej ani nešoféroval, mal na to ľudí. Aj vodičák mu vzali.

Vladimír Kinder prišiel do Middlesbrough v roku... Foto: Mary Evans/Allstar/Richard Sellers / Mary Evans Picture Library / Profimedia
Vladimír Kinder Vladimír Kinder prišiel do Middlesbrough v roku 1997, "Gazza" o rok neskôr.

Kedy ste si prvýkrát povedali, „chlapče, ty skončíš zle“?

Asi som si to ani nepovedal. Nerozmýšľal som nad tým, čo bude za desať či pätnásť rokov. No keď som neskôr videl jeho fotografie, tak to bola živá katastrofa. Zostarnutý, kosť a koža, nedalo sa naňho pozerať. Kamaráti z reprezentácie mu chceli pomôcť, zaplatili mu aj liečenie, no keď to človek nechce sám, potom mu niet žiadnej pomoci. Je mi ho ľúto.

Aj ste s ním zažili nejakú pamätnú žúrku?

V klube ich bolo niekoľko. Spomínam si, ako neprišiel na dva ozaj ťažké tréningy, no keď sme sa stretli po nich v krčme, už tam na nás čakal. Bol prvý. Akoby sa nič nedialo. Pil všetko, od whisky po pivo. Miešal, čo sa dalo.

Podobné excesy sú dnes u futbalistov nepredstaviteľné…

Isteže, to by sa nemohlo diať. Klub dnes musí nejako vyzerať aj navonok, prezentovať sa čo najsolídnejšie, vtedajšieho Gazzu by musel ihneď riešiť. Aj médiá by sa do toho opreli. Neviem si to v súčasnosti predstaviť. Talianski hráči s tým mali problém už vtedy. Tréner to však s nimi nejako uhral.

O veľkých exhibicionistoch sa vraví, že majú smutnú dušu. Bol takým aj on?

Nemyslím si to. Skôr chcel byť stredobodom pozornosti. Nie som však psychológ, neboli sme ani parťáci, ktorí sa navštevujú. Možno sa aj mýlim.

Gascoigne nebol jediný nezbedník v šatni Middlesbrough…

Aj Paul Merson. Tiež skvelý hráčik. Nebol to iba gambler, ale bral aj drogy. Na rozdiel od Gazzu sa z toho – našťastie – dostal. Keď Gascoigne prišiel do klubu, Merson chcel ihneď odísť, lebo ho nahováral, aby sa vrátil k automatom.

Pre klub by bolo zrejme neúnosné mať dvoch problémových hráčov naraz…

Presne tak. To by už nestrpeli, „stačil“ im aj Gazza. Aj sám im prerastal cez hlavu. Na druhej strane, vo fanshope šli Gascoignove dresy na dračku. Bol to klubový suvenír. Niečo sa teda v jeho prípade muselo aj prehliadnuť. Potom však pohár pretiekol a musel odísť.

Paula Gascoigna takto odfotili v roku 2014. Bol... Foto: FameFlynet.uk.com / Splash_ / Profimedia
Paul Gascoigne Paula Gascoigna takto odfotili v roku 2014. Bol pod vplyvom alkoholu a v pyžame.

Dával niekedy najavo svoju výnimočnosť?

Nie. To by som mu krivdil. Samozrejme, boli to lepšie platení hráči, ale nevyvyšovali sa. Fabrizio Ravanelli bral najviac a rozumeli sme si skvele. Chodili sme spolu na večeru. Veľký pohoďák.

Hráči, ktorí majú problémy s financiami, majú spravidla veľké vozové parky. Spomeniete si, na akom aute ste jazdili v Middlesbrough?

Tuším to bolo služobné BMW 316. Iné som ani nemohol mať, volant bol na pravej strane, na Slovensku by mi také auto bolo na nič (úsmev). Pochopiteľne, Gazza mal niečo lepšie. Limuzínu mal opancierovanú, vedel asi prečo. Aj na svetlách mal mriežky, veď to každú chvíľu niekam oprel. Ale za mojich čias hráči nemali toľko áut, žiadny Aston Martin, bola to iná doba, nezarábalo sa ešte toľko ako dnes.

Severné Anglicko však nebolo a ani nie je najbohatšou časťou ostrovov. Nedráždil bohémsky život obyčajných fanúšikov?

Vôbec. Žili pre klub, futbal bol náboženstvo. Radšej nemali čo jesť, ale na permanentku muselo byť. Na dresy sa čakalo v dlhých radoch. Mali sme voľnosť, aj tréner Robson nám zavše povedal: chlapci, robte si čo chcete, pite koľko vládzete, ale cez zápas chcem od vás výkon.

Dokázal by po tom všetkom Gascoigne fungovať bez alkoholu?

Určite nie. Situácia zašla tak ďaleko, že pred duelmi mu nosil pohárik aj tímový fyzioterapeut. Gazza bol však mladší a veľa zniesol, dnes už nie. Aj preto tak vyzerá.

Bol alkohol bežnou súčasťou Premier League?

Poviem to takto: na Slovensku sme boli v porovnaní s nimi obyčajní amatéri. Po zápase vedeli do seba dostať aj päťnásť či dvadsať pív, ja som po pár krígľoch utekal preč, lebo mi stačilo. Futbalové Anglicko bol iný svet. Ale nerád by som ich hádzal všetkých na jednu kopu, nie každý chodil s Gascoignom týždeň čo týždeň chľastať.

Čiže parťákov na pitky v kabíne nemal…

Ale hľadal si ich, predovšetkým tých mladších, napokon, pre nich bolo cťou, keď s nimi Gazza šiel raz za čas do baru. Mal však iných kamošov, jeden ho vozil všade. Potreboval od Gascoigna peniaze a ten si vymýšľal najväčšie hovadiny. Strieľal po ňom zo vzduchovky a za každú ranu platil 25 libier. Do nosa mu nastrkal petardy a nechal rachnúť. Bolo to síce iba pred 25 rokmi, ale dnes by sa to stať už nemohlo.

Ronaldinho Čítajte viac Autá, stávky, ženy, alkohol. Futbalisti minú nemožné, tretina príde o všetko

Trúfate si povedať, čo by bol za kaliber, keby neholdoval všetkým možným nerestiam?

Ťažko povedať. Možno by sme dnes o ňom hovorili v superlatívoch. On si to však vybral takto, každý je strojcom svojho šťastia.

Je niečo, v čom by ste ho dnešným mladým futbalistom dali za vzor?

Prístupom na tréningu a v zápasoch. Svojho času to bol svetový hráč. Hoci aj prišiel podgurážený, vždy šiel na doraz.

Z boháčov chudáci. Hráči, ktorí minuli majland Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Futbalových skrachovancov nájdete po svete...
debata chyba
Viac na túto tému: #FC Middlesbrough #Paul Gascoigne #Vladimír Kinder