Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Názor agenta: Škriniar pôjde do Paríža. Tu je dôvod

Ako hráč mal jún rád. Bol mesiacom oddychu po náročnej sezóne. Teraz - ako futbalový agent - počas neho zažíva najväčší frmol. Branislav Jašurek (40) rieši situáciu svojich klientov, hľadá im nové pôsobiská alebo rieši predĺženia kontraktov.

29.06.2022 07:15
Milan Škriniar Foto:
Milan Škriniar.
debata (1)

„Som v jednom kolotoči, ani neviem, ako idú dni,“ smeje sa niekdajší hráč Žiliny či Trenčína, podľa ktorého sa špekulácie ohľadom prestupu Milana Škriniara z Interu Miláno do parížskeho Saint-Germain zakladajú na pravde.

Takže platí, že hoci sa prestupový kolotoč ešte nerozkrútil naplno, vy už máte roboty vyše hlavy?

Pred prestupovým oknom si v našej agentúre Fair Sport stanovíme priority. Každý má určitú skupinu hráčov podľa výkonnosti. Mám na starosti futbalistov top úrovne ako Stanislav Lobotka, Dávid Hancko či Poliak Jakub Kiwior. Riešime s nimi predĺženie zmluvy či zmenu pôsobiska. Nerobíme na smeny, skôr 24 hodín denne riešime, akú mal kto sezónu a kde sú nové možnosti.

Milan Škriniar Čítajte aj Toto už nie je len kačica. Okolo Škriniara je veľmi horúco, píše Gazzetta

Oficiálne sa však prestupové obdobie začína až v júli. Musia agenti pracovať už skôr?

Určite, lebo sezóna sa končí v máji a už vtedy viete, ako sa hráčovi (ne)darilo a či hľadá novú výzvu alebo ju nutne potrebuje. Je to brutálne hektické. Niekedy ani neviem, aký je deň (smiech).

Jún je časom prestupových špekulácií. Ako na ne reaguje agent?

Neriešime ich. Ak sa to týka našich hráčov, vždy máme lepšie informácie ako ten, kto špekuláciu vypustí. Častokrát vidím v médiách hlúposť, ale veľakrát aj špekuláciu, ktorá sa zakladá na pravde. Keď Lobotka nehrával v Neapole pod trénerom Gennarom Gattusom, mal som zmapovanú situáciu všetkých defenzívnych stredopoliarov v kluboch, ktoré by ho mohli vtedy vziať na hosťovanie.

Špekulácie vyhľadávate alebo sa im vyhýbate?

Rád si nejakú prečítam, je to moja práca. Niekedy sa nad nimi pozastavím, inokedy dobre zasmejem.

Riešia ich aj hráči?

Je to individuálne. Hráč si o sebe môže niečo prečítať a zároveň vie, kde je pravda. Ak má niektorý klub o neho záujem, vedia to skôr, ako si to prečítajú v novinách. Ak sa objaví klub, o ktorom informáciu nemajú, nezakladá sa to na pravde, respektíve neprišiel oficiálny kontakt od klubu.

Branislav Jašurek so Samuelom Mrázom. Foto: Archív Branislava Jašurka
Branislav Jašurek, Samuel Mráz Branislav Jašurek so Samuelom Mrázom.

Pýtajú sa vás hráči, čo je na tej a tej špekulácii pravdy?

Áno, občas mi prepošlú správu, v ktorej sa spomína klub, o ktorom sme sa nebavili a spýtajú sa ma, čo s tým. A ja im odpovedám, že nič. Komunikujeme neustále. Niekedy si s Lobotkom napíšem viac správ, ako so ženou (smiech).

Môže hráča špekulácia o záujme popredného klubu pozitívne ovplyvniť alebo sú dopady negatívne?

Mladším chlapcom môžu tieto články posielať kamaráti s otázkou, či prestupujú alebo nie. Vtedy sa ma opýtajú, ako to vyzerá. Mám skvelý príklad s Jakubom Kiwiorom.

Aký?

Keď hrával v Žiline, sledovalo ho asi pätnásť klubov. Sedeli sme spolu aj s jeho otcom a pýtal som sa ho: Jakub, chceš vedieť, kto sa na teba prišiel pozrieť? Odpovedal, že nie… Hral svoj najlepší futbal a riadenie kariéry nechal na nás. V roku 2019 prestúpil z juniorky Anderlechtu Brusel do Podbrezovej. Potrebovali sme ho v mužskom futbale a ukázalo sa, že slovenská liga je pre mladých hráčov ako stvorená. A teraz je možné, že Kiwior bude hrať na tohtoročných majstrovstvách sveta v základnej zostave Poľska.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Škriniar #Branislav Jašurek