Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Opísali chvíle pred smrťou Maradonu. Jeho právnik ju označil za idiotský zločin

Pred mesiacom oslavoval šesťdesiatku. Zdravotne nebol na tom už dlho najlepšie, ale správa, ktorá v stredu podvečer obletela futbalový svet, šokovala.

26.11.2020 13:18
Diego Maradona Foto:
Rakva s telom Diega Maradonu v sídle argentínskej federálnej vlády.
debata (1)

Diego Maradona necelý mesiac po okrúhlom jubileu (narodený 30. októbra 1960) zomrel. Na večnosť odišiel geniálny futbalista, majster sveta z Mexika 1986. Ale zároveň aj veľký hriešnik najpopulárnejšieho športu planéty.

Príčinou úmrtia bolo podľa argentínskych médií zlyhanie srdca, presné okolnosti určí až pitva. Zomrel v argentínskom meste Tigre.

Jeden z najslávnejších Argentínčanov iba nedávno podstúpil chirurgický zákrok na odstránenie krvnej zrazeniny v mozgu. Pred zákrokom ho hospitalizovali s príznakmi depresie, anémiou a dehydratáciou. Kliniku Olivos opustil 12. novembra.

V nemocnici vznikla zrejme posledná fotografia Maradonu s neurochirurgom Leopoldom Luquem. Futbalová legenda má síce po zákroku obviazanú hlavu, no na tvári jej nechýba úsmev:

Argentínska televízia TN priniesla pohľad Maradonovho synovca Johnnyho Esposita na posledné chvíle slávneho strýka. Na raňajkách okolo desiatej hodiny bol bledý a posťažoval sa, že mu je zima.

Vrátil sa do postele. Podľa Esposita boli jeho posledné slová: „Me siento mal“ (Cítim sa zle).

V čase, keď mal Maradona zástavu srdca, privolala záchranku zdravotná sestra, ktorá ho prišla skontrolovať. Následná resuscitácia už nepomohla. Bol pri nej aj chirurg, ktorý býva neďaleko.

Pohrebné auto s Diegom Maradonom sa prediera... Foto: SITA/AP, Marcos Brindicci
Diego Maradona Pohrebné auto s Diegom Maradonom sa prediera cez dav ľudí v Buenos Aires.

Aj pre tieto momenty označil právny zástupca Maradonu jeho smrť za „idiotský zločin.“ Matias Morla vo svojom vyjadrení vzniesol obvinenie, že Maradona bol viac ako dvanásť hodín bez lekárskeho dohľadu a sanitky prišli príliš neskoro.

„Som nesmierne smutný, prišiel som o priateľa, ktorého som si vážil a bol mu verný do poslednej chvíle. Podľa toho, čo viem od prokuratúry, Diego bol dvanásť hodín bez dozoru a prvej sanitke trvalo viac ako polhodinu, kým prišla. Je to idiotský zločin, ktorý nesmie zostať nepovšimnutý,“ citoval Morlu portál calciomercato.com.

Odišiel najľudskejší z Bohov

Pre Argentínu, v ktorej je futbal liekom na všetky problémy, je odchod jej národného hrdinu, uprostred pandémie a finančnej krízy, obrovskou ranou.

V stredu večer, o 22.00 miestneho času, sa ulicami Buenos Aires nieslo trúbenie áut, zvuk sirén a pokriky na pamiatku legendárneho čísla desať. Vyvolala ich výzva na sociálnych sieťach s názvom „posledný aplauz“.

Rozlúčka s Maradonom pokračovala až do skorých ranných hodín a jej súčasťou bol aj ohňostroj zo štadióna Diega Maradonu, domova tímu Argentinos Juniors, kde robil svoje prvé futbalové kroky. Pietnymi miestami sa stali obelisk v centre mesta i štadión La Bombonera. Domovský stánok Bocy Juniors, ktorá ho katapultovala do sveta veľkého futbalu.

“Nemôžem tomu uveriť. Myslel som si, že prežije všetko, ale aj on bol napokon smrteľný. Je to ako zlý sen, nevydarený vtip,“ povedal smútiaci fanúšik Francisco Slaverry.

Rozlúčiť sa prišli davy ľudí

Telo Maradonu vo štvrtok vystavili v sídle argentínskej federálnej vlády. O osobnú rozlúčku prejavili záujem davy ľudí.

S jedným z najlepších futbalistov histórie sa verejnosť mohla osobne rozlúčiť na Casa Rosada v Buenos Aires v čase medzi šiestou hodinou ráno a štvrtou poobede. Mnoho priaznivcov však prišlo pred budovu na Plaza de Mayo už hodiny pred otvorením.

Obrovský žiaľ v Buenos Aires i Neapole Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Najslávnejší Argentínčan, aký sa kedy narodil....

Polhodinu pred otvorením bol už podľa DPA dav taký početný, že na poriadok začali dohliadať policajné zložky, ktoré riešili viaceré drobné incidenty. Do miestnosti s rakvou vpustili skupinky s maximálne 20 osobami.

Smútia aj v Maradonovej cirkvi

Futbal je v Argentíne náboženstvo a Diego Maradona bol jeho Boh, predovšetkým pre zakladateľov Maradonovej cirkvi (Iglesia Maradoniana). Ide prevažne o internetové spoločenstvo, ktoré používa náboženský žargón na oslavovanie legendárneho futbalistu.

Približne tisíc jeho členov reagovalo na zvolanie k zhromaždeniu na Maradonovu počesť, ktoré sa uskutočnilo v stredu večer pri obelisku v centre mesta – tradičnom mieste futbalových osláv.

“Ťažko sa mi o tom hovorí. Chcem si hlavne uctiť jeho pamiatku,“ povedal Guillermo Rodriguez, ktorý si len koncom októbra nechal vytetovať Maradonovu podobizeň. Len ťažko sa pritom bránil slzám smútku, jeho sen, objať svoj celoživotný idol, sa totiž nikdy neuskutoční.

Správu ťažko niesol aj 67-sedemročný Gabriel Oturi: “Som šokovaný, doslova ma to ochromilo. Musím byť úprimný. Myslím si, že Maradona bol skvelý chlap, ktorý však nemal šťastie na ľudí okolo seba. Využívali ho.“

O svoje spomienky na “Božského Diega“ sa podelil aj Mauricio Pasadore: “Len párkrát v mojom živote som cítil taký smútok ako dnes. Zároveň mi však Diego pripravil aj jeden z mojich najšťastnejších momentov.

Bolo to 29. júna 1986, keď sa všetci Argentínčania po jeho góloch dotkli nebies, tých, ktoré však dnes zakryli oblaky a naplnili nás slzami.“

Platini: Na ihrisku šiel za hranice

Bývalý francúzsky reprezentant a rovesník Maradonu Michel Platini označil svojho niekdajšieho rivala za najväčšieho milovníka futbalu.

Šešťdesiatpäťročný Platini súperil s Argentínčanom hlavne v osemdesiatych rokoch, keď obliekal dres Juventusu Turín a Maradona hrával za Neapol.

Máj 1998. Diego Maradona a Michel Platini s... Foto: SITA/AP, Lionel Cironneau
Diego Maradona, Michel Platini Máj 1998. Diego Maradona a Michel Platini s ďalšou legendou Pelém pred exhibičným zápasom v Nancy.

„Trochu zachádzal do krajnosti v mnohých oblastiach. Dôležité však je, že išiel za hranice aj na ihrisku a to bolo úžasné. Bol to najväčší milovník futbalu, aký kedy žil,“ vzdal poctu súperovi pre AP Platini.

Platini priviedol Juventus Turín k dvom titulom v Serie A i k triumfu v Pohári európskych majstrov v roku 1985. Potom však prišli v talianskej najvyššej súťaži chvíle Maradonu, ktorý tímu spod Vezuvu zaistil v roku 1987 historicky prvé scudetto. S Neapolom získal o tri roky ďalší titul a v roku 1989 s ním vybojoval Pohár UEFA.

Aktualizujeme…

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Diego Maradona