Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Jubilant Pelé pre Pravdu: Šialené peniaze zničili futbal

O rozhovor s ním bol vždy obrovský záujem. Teraz obzvlášť, keď kráľ svetového futbalu Pelé oslavuje osemdesiatku.

23.10.2020 06:44
Brazília Futbal Pelé jubileum 80 rokov Foto:
Pelé na archívnej snímke z augusta 1969 prekonáva venezuelského brankára Fabrizia Fasana.
debata (4)

„Žiaľ, nemôžem vyhovieť všetkým, to by som musel žiť ešte sto rokov,“ smeje sa jediný futbalista planéty, ktorý má tri tituly majstra sveta.

Rozhovor pre Pravdu dnešný jubilant ani tentoraz neodmietol.

Pelé, blahoželáme k osemdesiatke…

Ďakujem, ďakujem pekne. Vážim si, že ste si na mňa spomenuli aj na Slovensku. Na vašu krajinu a ľudí mám pekné spomienky. Oficiálne prijatie prezidentom Slovenska dalo mojej návšteve patričnú prestíž a celospoločenský význam. Zostalo mi veľa zážitkov. Moja cesta v roku 1994 sa rodila veľmi komplikovane. Vtedy totiž vládol v Juhoslávii vojnový stav a mali sme veľké obavy o bezpečnosť. Najmä hráči Brasil masters, naše legendy, mali strach a čakali, ako sa rozhodnem.

Čo vás presvedčilo?

Manažér mojej cesty a priateľ Joe Borbély bol vytrvalý. V jednom rozhovore v napätej situácii v mojej kancelárii v New Yorku mi vravel: Pelé, všetko je pripravené, nemôžeme sklamať, ľudia ma doma zožerú. To ma pobavilo. Bola to výnimočná udalosť, pretože išlo o moju prvú návštevu krajín východnej Európy, Slovenska i Maďarska. To ma motivovalo, bol som zvedavý. Informovali o nej aj svetové médiá. Vidíte, ako čas letí. U vás som bol ešte mladík a dnes mám osemdesiat…

Chlapec sa dotýka ruky sochy legendárneho... Foto: TASR/AP, Andre Penner
Brazília Futbal Pelé Múzeum Narodeniny Chlapec sa dotýka ruky sochy legendárneho brazílskeho futbalistu Pelého v nadrozmernej veľkosti počas výstavy pri príležitosti jeho 80. narodenín v Múzeu futbalu v Sao Paule vo štvrtok 15. októbra 2020.

Občas sa objavia správy o vašich zdravotných problémoch. Ako sa teda cítite?

Mám vek, keď občas vyskočia nejaké zdravotné problémy. Ale v rámci možností sa teraz cítim dobre. Neverte všetkému, čo sa objavuje v médiách, veci okolo Pelého často dramatizujú.

Robíte niečo pre zdravie a kondíciu? Cvičíte, zdravo sa stravujete…?

Najmä veľa spím a oddychujem. To som však robil vždy, v záujme zdravia a dobrej psychickej pohody. Stravovať sa snažím zdravo, ale nepreháňam to. Stále si rád doprajem aj pikantné pečené a grilované mäso, svetoznáme tradičné brazílske churrasco. Je to super delikatesa. Voľakedy som si rád zahral tenis a futbal s priateľmi, ale po operácii bedrového kĺbu už nemôžem. Škoda, chýba mi to. Rád si však zacvičím na dvore, alebo sa prejdem po mojej krásnej piesočnej pláži a pokochám sa oceánom a očarujúcou panorámou Santosu, môjho osudového mesta.

Vždy ste cestovali po celom svete. Ovplyvnila vaše aktivity pandémia koronavírusu?

Samozrejme, že ovplyvnila. Táto nepríjemná pandémia mení celý svet. Zastavila štandardný život nás všetkých. Nič sa nedá plánovať, nevieme, čo bude zajtra. Cestovanie je tiež obmedzené. Veľmi mi to chýba, ale rešpektujem vôľu vyššej moci. Usilujem sa toto obdobie využiť na čo najlepší relax a rekonvalescenciu. Naše zdravie a životy sú najdôležitejšie. Verím, že až tento vírus pominie a vrátime sa do normálu, ľudia si budú viac vážiť ozajstné hodnoty. Opäť sa ukazuje, že sú nám nanič majetky a bohatstvo, keď sme chorí a často už nie je pomoci. Dúfam, že Boh bude k nám milosrdný a dostaneme ešte jednu šancu stať sa lepšími.

Chystáte veľké oslavy? Pozvali ste aj nejakých známych ľudí?

Priznávam, pôvodne som uvažoval o niečom vo veľkom štýle, za účasti blízkych kamarátov a rodiny, ale pandémia všetko zmenila. Nebude nijaká party, ale len skromná privátna oslava s mojou mladou a šarmantnou manželkou. Teraz sú zakázané aj návštevy rodín a kamarátov. Musíme sa uspokojiť s videohovormi, telefonátmi. Musíme najprv poraziť koronavírus a až potom bude after party. Pelé nie je výnimka, treba rešpektovať nariadenia, poriadok musí byť.

Pelé počas tlačovej konferencie po jeho... Foto: TASR/AP, Andre Penner
Brazília Futbal Pelé stav nemocnica prepustenie Pelé počas tlačovej konferencie po jeho prepustení z nemocničnej liečby v Sao Paulo 9. decembra 2014.

Keď bilancujete svoj bohatý a úspešný život, čo v ňom pokladáte za najväčší úspech?

Najväčším bohatstvom je moja rodina, najmä deti. Našťastie, všetci sú zdraví a majú sa dobre. V športe som si nemohol ani vysnívať viac, ako som dosiahol. Mám tri tituly majstra sveta, stal som sa sedemkrát najlepším hráčom planéty, najlepším športovcom sveta, strelil som viac ako tisíc gólov a vyhral množstvo titulov a trofejí s najslávnejším klubom na svete FC Santos…

Existuje niečo, čo by ste radi z minulosti vymazali, vrátili späť, ak by sa to dalo?

Nie, nie… Nič neľutujem a nič by som na mojom živote a kariére nemenil, ani keby som mohol začať odznova… Opäť by som s pokorou a vďakou prijal vôľu Boha a osudu, ktorú by mi pridelili.

Je futbal stále taký príťažlivý ako za vašich čias? V čom sa najviac zmenil?

Futbal za našich čias bol oveľa lepší a zaujímavejší pre diváka. Bol technickejší a ponúkal im nefalšovaný zážitok, ktorý vychádzal zo srdca hráčov k tejto najkrajšej hre. Dnes vidíme na ihriskách atlétov a často pretaktizovanú hru bez fantázie. Česť výnimkám.

Chýbajú vám osobnosti?

Ozajstných žonglérov s loptou je veľmi málo. Kedysi bolo viac osobností a skutočných hviezd. Dnes by som ich možno spočítal na prstoch ruky, v našich časoch ich bolo toľko v jednom mužstve… (smiech) A sú tu peniaze a komercia. Šialene veľké peniaze vlastne zničili futbal. Za malú kvalitu sa platia horibilné sumy a zabudlo sa na výchovu mládeže. Je na vedľajšej koľaji, až na malé výnimky. Veľká chyba. Určite sa to bude musieť v blízkej budúcnosti radikálne zmeniť.

Najlepší strelci futbalovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Tulio Maravilha (Brazília) - 575 gólov,...

Stretli ste množstvo vplyvných osobnosti planéty. Kto vás inšpiroval, ktorá osobnosť najviac upútala?

Mojím životným vzorom bol otec Dodinho, ktorý bol aj výborným futbalistom. Veľa mi dal do života. Žili sme v chudobe, ale vždy sa vedel postarať o rodinu. Čo sa týka svetových osobností je veľmi ťažké vybrať favoritov… Možno by ste mali otočiť otázku…

V akom zmysle?

Ľahšie by sa mi odpovedalo, koho som z veľkých osobností nestretol… (smiech) Ale ok. Je to dlhý zoznam prezidentov, ministrov, kráľov, princov, šejkov, miliardárov… Všetci sa chceli stretnúť s Pelém. Podať mu ruku, prehodiť pár slov, získať podpis alebo sa spolu odfotiť. Známych mám neúrekom po celom svete, ale kamarátov si vyberám. Len málokoho si pustím do svojho domu, ako sa ľudovo hovorí. Ale aby som odpovedal na otázku. Spomeniem aspoň dvoch ľudí, ktorí má inšpirovali. Fascinovala ma nezlomnosť, osud a pokora Nelsona Mandelu, veľkého bojovníka proti apartheidu a za ľudské práva. I po ťažkom osude, ktorý ho postihol, vyžarovala z neho neskutočná sila a ľudskosť bez akejkoľvek túžby po pomste. Obdivuhodné. Z futbalovej brandže som obdivoval fenomenálneho Ferenca Puskása.

Bol pre vás práve on najlepším futbalistom všetkých čias?

To je ťažká otázka. Legenda Realu Madrid a kapitán maďarskej zlatej jedenástky päťdesiatych rokov vedel čarovať s loptou a veľmi tvrdo a presne vystreliť. Mal brilantnú techniku. Puskás bol profesor futbalu. Lenže v mojej ére len v Brazílii hralo veľa fantastických hráčov. Garincha, Edú, Rivellino, Didi, Socrates, Zico i ďalší, to boli futbaloví virtuózi. Ako som už vravel, jednoducho, hviezdy minulosti sú nedostižné.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #pelé #jubileum