Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kmotríkov odkaz Matovičovi: Štadión? Nič nepredávam

Sága okolo Národného futbalového štadióna, ktorému fanúšikovia Slovana Bratislava nepovedia inak ako Tehelné pole, pokračuje.

16.07.2020 06:00
debata (111)
Ivan Kmotrík starší v príhovore počas... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Futbal Štadión Národný Kameň Poklepkanie Kmotrík Ivan Kmotrík starší v príhovore počas oficiálneho začiatku výstavby Národného futbalového štadióna v septembri 2016.

Ako už na Slovensku býva zvykom, je to komplikovaný príbeh.

V skratke – novej vláde sa nepáči, že tá predošlá odsúhlasila predraženie stavby o desiatky miliónov eur. A nechce ju od investora odkúpiť.

NFŠ začali stavať na začiatku septembra 2016. Vláda Roberta Fica sa zaviazala dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a akciovke NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur.

Tá mala byť odrátaná z ceny pri odkúpení. Dodatkom v roku 2016 sa stanovila maximálna kúpna cena na 75,2 milióna eur.

Už po dvoch rokoch sa veľmi hlasno rozprávalo o zvýšení nákladov.

Fica vystriedal na čele vlády Peter Pellegrini, štadión skolaudovali v decembri 2019.

Niečo viac ako mesiac pred voľbami Pellegriniho kabinet odsúhlasil dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na NFŠ, podľa ktorého sa cena zvýši na takmer sto miliónov eur (presne 98 447 000 eur).

Národný futbalový štadión Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Národný futbalový štadión - Tehelné pole.

Kmotrík: Štadión už nikto neodnesie

To sa nepáči novej vláde premiéra Igora Matoviča.

Jej členovia prijali postup, z ktorého vyplýva, že vláda neodkúpi štadión od spoločnosti NFŠ a.s. a zároveň podáva trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov.

Reakciu Ivana Kmotríka, jedného z najbohatších Slovákov a majiteľa futbalového Slovana, ktorý stojí aj za akciovkou NFŠ, získala RTVS.

"Ja som rád, že štadión stojí. S tým sa nedá už nič urobiť. Nikto ho neodnesie, bude tu stáť ďalších sto rokov. Najskôr sa musíme pozrieť na všetky tie zmluvy.

Ja som zatiaľ neponúkol štátu, že to predávam, alebo uplatňujem si nejakú opciu, alebo že chcem, aby to štát zobral.

Štát veľmi čudne tvrdí, že niektoré zmluvy sú neplatné. Dotáciu sme mali schválenú Európskou komisiou, vládou i ministrom.

Všetko sa dá napadnúť z každej strany, ale z môjho pohľadu, toto sú základné fakty, ktoré viem," povedal Kmotrík pre G-B-S.

Pellegrini: Je to zodpovednosť súčasnej vlády

Premiér Matovič pripustil, že vláda štadión kúpi.

Ale nie od skalického oligarchu, od ktorého štát teraz chce, aby vrátil pôvodne udelenú dotáciu 27 miliónov eur.

„Nie od pána Kmotríka. Možno ho kúpime od banky, v ktorej je tento štadión založený a od tej, ktorá ho dostane do vienka po tom, ako NFŠ a.s. nebude schopná plniť svoje záväzky,“ uviedol šéf vlády.

VIDEO: Tlačová konferencia predsedu vlády SR k Národnému futbalovému štadiónu
Video

Podľa expremiéra Pellegriniho majú štadión riešiť Matovič a spol.

„Je zodpovednosťou súčasnej vlády, aké riešenie prijme v súvislosti s NFŠ, a veríme, že toto riešenie bude v súlade s právom,“ uviedla za bývalých členov vlády pôsobiacich okolo Pellegriniho jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) po stredajšom rokovaní vlády informoval, že štát NFŠ neodkúpi. Poukázal na to, že zmluvy z roku 2013 a 2016 sú neplatné.

Kabinetu odporučil podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov. Zdôraznil, že štát bude tiež žiadať vrátiť peniaze, ktoré už spoločnosti vyplatil.

Premiér Matovič povedal, že zodpovednosť nesú bývalí ministri školstva za SNS Peter Plavčan a Martina Lubyová, bývalý vedúci Úradu vlády SR Matúš Šutaj Eštok či bývalí premiéri Pellegrini a Robert Fico.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.
111 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #futbal #Ivan Kmotrík #Igor Matovič #Národný futbalový štadión