Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nesmrteľný priamy kop riešili aj vedci. Vyjde to raz za život, vravel Roberto Carlos

Jeden z najpamätnejších priamych kopov v histórii futbalu oslavuje 23. narodeniny. Brazílsky obranca Roberto Carlos strelil 3. júna 1997 v prípravnom zápase proti Francúzsku gól, ktorý podľa mnohých poprel fyzikálne zákony. Vzali si ho preto na mušku aj vedecké kapacity.

03.06.2020 13:15
debata (13)
Roberto Carlos (vľavo) počas MS 2006 v súboji s... Foto: SITA/AP, FERNANDO LLANO
Roberto Carlos Roberto Carlos (vľavo) počas MS 2006 v súboji s Francúzom Zinedinom Zidanom.

Pripomeňme si kúsok z Lyonu, rok pred majstrovstvami sveta. Roberto Carlos po dlhom rozbehu trafil loptu vonkajškom chodidla, tá obletela štvorčlenný múr a v závere trajektórie sa nečakane zatočila. Od žrde následne skončila za chrbtom prekvapeného brankára Fabiena Bartheza.

Gól zo vzdialenosti 35 metrov neprestáva udivovať ani po rokoch:

V roku 2010 dvojica francúzskych vedcov Christophe Clanet a David Quere uviedla, že nešlo o náhodu a pamätná strela má vedecké vysvetlenie – o porušení zákonov prírody teda nemôže byť reč.

Lopta sa na také dlhé diaľky môže vychýliť z kurzu, trajektória sa stane prekvapivou a pre brankára nepredvídateľnou.

„Ak je strela dostatočne silná, čo je ďalšou charakteristikou Roberta Carlosa, trajektória lopty sa brutálne stáča smerom k bráne pri rýchlosti, ktorá je stále rýchla na to, aby brankára prekvapila,“ uviedli pred 10 rokmi vedci pre CBS News.

Rýchlosť strely bola približne 100 km/h, v tejto hodnote skúšali vedci strely z pištole do vody. Prišli na to, že točiaca sa guľka má zakrivený smer. Ide o takzvaný Magnusov efekt, keď sa dráha točiacej sa lopty stáča preč od pôvodného smeru pohybu.

Ďalšie priame kopy Roberta Carlosa:

Pri futbalovej lopte sa objavuje špirálny efekt pri 40 metroch, čiže veľkej diaľky, narozdiel od priamych kopov z 20 metrov, keď ide lopta oblúkom.

Rodák zo Sao Paula pred niekoľkými rokmi porozprával o góle pre FourFourTwo.

„Pamätám si na reklamný panel za bránkou. Mieril som na písmeno A v La Poste, ale keď som vystrelil, lopta išla od neho na míle ďaleko – smerovala k inej reklame. Dokonca aj podávač lôpt sa schovával, mal mi viac dôverovať,“ opisoval pobavene.

„Rotácia lopty ma veľmi prekvapila. Skórovať takýmto spôsobom sa hráčovi podarí raz za život. Pár podobných kúskov mi vyšlo aj v tréningu, ale nikdy proti mne nestál múr, ani sa mi nepodarilo až takto zatočiť loptu. Bol to krásny gól. Nezabudnuteľný,“ do­dal.

Spomínaný zápas sa skončil remízou 1:1. Na legendárny gól z 21. minúty odpovedal desať minút po zmene strán Marc Keller.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Roberto Carlos #brazílski futbalisti