Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Z legendy urobili zlodeja. Zlatému kapitánovi postavili sochu

O tom, akú úctu požíva vo svojej vlasti, svedčí fakt, že pred novým štadiónom vo Wembley mu v nadživotnej veľkosti postavili sochu.

30.05.2020 07:16
Boby Moore, Carlos Alberto Foto:
Boby Moore (vpravo) s brazílskym kapitánom Carlosom Albertom na MS 1970.
debata

Bez neho by titul nemali

Bobby Moore doviedol ako kapitán Anglicko k jedinému titulu majstra sveta v roku 1966. „Bez neho by sme trofej nikdy nezískali,“ vyhlásil tréner Alf Ramsey.

O štyri roky neskôr, keď sa Robert Frederick Chelsea Moore, ako znelo jeho celé meno, chystal s tímom na obhajobu, ho obvinili z krádeže v klenotníctve a skončil v base. Pred 50 rokmi zažil futbal jeden z najväčších škandálov v histórii. Bola to šokujúca predohra rozprávkových majstrovstiev sveta v Mexiku 1970.

Angličania sa už dlhšie zdržiavali v Južnej Amerike a v príprave nastúpili proti Kolumbii. Po zápase došlo k incidentu v hotelovom obchode v Bogote. Moore sprevádzal spoluhráča Bobbyho Charltona, ktorý hľadal darček pre manželku Normu. Zatkla ho polícia a obvinila z krádeže zlatého náramku v hodnote 1500 dolárov.

Bobby Moore na pleciach svojich spoluhráčov po... Foto: SITA/AP
Wembley 1966 Bobby Moore na pleciach svojich spoluhráčov po triumfe na MS 1966.

Dôkazy chýbali a Moore odletel na generálku pred MS do ekvádorského Quita. Keď sa anglická výprava vracala a lietadlo malo medzipristátie v Bogote, zadržala ho opäť polícia a skončil na štyri dni vo väzení. Zdalo sa, že Angličania si budú musieť na šampionáte, na ktorom ich čakalo v skupine Rumunsko, Brazília i Československo, poradiť bez jednej z najväčších osobností.

Bobby nepotreboval kradnúť

Kauzu, ktorá vzbudila obrovskú publicitu na celom svete, dostal do rúk špičkový kolumbijský vyšetrovateľ Jaime Ramirez. S podobným prípadom sa už stretol. Aj vtedy lietal v krádeži smaragdu prominentný podozrivý. V oboch prípadoch figuroval ako svedok Alvaro Suarez. Neskôr sa ukázalo, že sa venoval obchodu s diamantami na čiernom trhu. Práve on označil za zlodeja anglickú ikonu. Podľa všetkého ju chcel vydierať.

Aféra mala aj športové pozadie. Jej úlohou bolo narušiť prípravu favorita, nalomiť jeho psychiku a spochybniť u fanúšikov tradičnú anglickú bezúhonnosť a džentlmenstvo, ktorého bol kapitán symbolom.

Sir Ramsey považoval Moora, ktorý prežil väčšinu kariéry vo West Hame United, za svoju pravú ruku. Kapitánsku pásku v národnom tíme nosil od svojich 23 rokov, už viac ako šesť sezón. Ani na chvíľu neveril, že by tento idol mohol byť zlodej. „Bobby nepotrebuje kradnúť. Keby chcel, môže si kúpiť celý hotel,“ vyhlásil legendárny kouč.

Lietadlo najskôr čakalo na ranveji, ale po niekoľkých hodinách odletelo do Mexika bez svojej opory. Moore vo väzení prežíval kruté chvíle, štyri dni netrénoval, ani nejedol. Ale tesne pred prvým stretnutím v Guadalajare sa predsa len pripojil k spoluhráčom. Podmienkou bolo, že sa musí každý deň hlásiť na kolumbijskej ambasáde.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

Druhého júna 1970 nastúpil na úvodný súboj v C-skupine. A perfektne – napokon ako vždy – dirigoval anglickú obranu.

Hrdina podľahol rakovine

Šampióni zdolali Rumunov (1:0), ale vzápätí podľahli Brazílčanom (0:1), ktorí o dva týždne neskôr oslavovali titul a tvrdili, že najťažší zápas odohrali ešte v skupine s Anglickom. Ostrovania zachránili postup v súboji s Československom, v ktorom triumfovali gólom z penalty.

„Moore bol najlepší obranca, proti ktorému som hral,“ vyhlásil kráľ futbalu Pelé a nemecká legenda Franz Beckenbauer ho označila „za najlepšieho obrancu v histórii futbalu“.

Nemci, ktorí podľahli Angličanom vo finále MS 1966, poslali veľkého súpera domov z Mexika vo štvrťfinále. V strhujúcom boji, v ktorom padlo rozhodnutie v predĺžení, vyhrali 3:2.

Od roku 2007 stojí pred štadiónom vo Wembley... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Bobby Moore Od roku 2007 stojí pred štadiónom vo Wembley socha Bobbyho Moora v nadživotnej veľkosti.

Peklo plavovlasého hrdinu z Wembley sa však neskončilo. Po návrate sa mu vyhrážali únosom manželky Tiny, žiadali od neho, aby zložil 10-tisíc dolárov. Jeho dom vo dne i v noci strážil Scotland Yard.

Až po niekoľkých týždňoch súd vyhlásil, že Moore je nevinný a prípad uzavrel s tým, že išlo o nechutné intrigy členov klenotníckej mafie.

V národnom drese nastúpil v 108 zápasoch, čo bol dlho absolútny anglický rekord, prekonal ho až brankár Peter Shilton. Krátko po tom, 24. februára 1993, zbožňovaný kapitán Bobby Moore podľahol rakovine. Mal len 51 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anglickí futbalisti #Bobby Moore #MS 1970 vo futbale