Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Smial sa po prehrách aj vo väzení. Dokedy?

"Ľudia nikdy nepochopia, prečo sa aj po prehrách usmievaš. Nevidia totiž do tvojho srdca. Nosíš si v ňom spomienku na otca. Na to, ako hráte na záhrade futbal a ste najšťastnejší ľudia na svete. S loptou na nohe budeš vždy cítiť radosť. Budeš voľný. A on sa bude na teba zhora pozerať."

28.03.2020 22:42
Ronaldinho Foto:
Ronaldinho sa usmieval aj po futbalových prehrách, smeje sa i v paraguajskom väzení. Hrozí mu však dlhší pobyt za mrežami.
debata

Tieto slová adresoval jedinečný brazílsky virtuóz Ronaldinho svojmu osemročnému ja v koncepte portálu The Players' Tribune. V tom čase sa vyrovnával so smrťou otca. Ronaldinho radí chlapcovi, aby bol za každých okolností sám sebou a bral futbal ako zábavu, vďaka ktorej prežije spomienka na otca.

S loptou nevidel chudobu

Hra futbalového poeta vyžarovala radosť a čistotu. Či žongloval ako chlapec na halových turnajoch v Brazílii, alebo deptal hviezdnych obrancov v Európe. Bez ohľadu na výsledky, šibalský úsmev s výraznými prednými rezákmi mu nikdy nezmizol z tváre.

Vyrastal v štvrti medzi drogovými dílermi a ozbrojenými členmi gangov: „Bolo to zložité, no či som hral futbal na ulici, v parku, alebo so svojím psom Bombomom, cítil som sa v bezpečí. S loptou na nohe som vstúpil do iného sveta a nevidel som chudobu navôkol.“

Mnoho trénerov ho chcelo zmeniť. Aby viac prihrával, pomáhal obrane, držal pozíciu. Aby bral futbal serióznejšie. Rýchlo však pochopili kľúč k úspechu – dajte Ronaldinhovi voľnosť a budete úspešní.

Slobodomyseľného špekulanta nezmenili ani v Európe. Na starom kontinente sa už o to nesnažili tréneri, no obrancovia súperov.

„Mnohí z nich mi pripomínali Bomboma, môjho najťažšieho obrancu, neúnavného psíka. Spomínam si na jedného zadáka z Bilbaa. Kopal ma celý zápas, aby ma znechutil. Tak som mu nasadil tri sombrera za päť sekúnd (kľučka, pri ktorej útočiaci hráč prehodí loptu ponad súpera),“ usmieval sa Ronaldinho v rozhovore pre FourFourTwo.

Futbalový kráľ z favely

Keď sa z Grémia cez Paríž Saint-Germain dostal do Barcelony, bolo jasné, že ho už nik nezmení a ďalším generáciám zanechá nezmazateľný odkaz. Neymar, Mbappé, Sterling či Sancho. Aj to sú hviezdy súčasnosti a budúcnosti, ktoré hovoria o vplyve brazílskeho tanečníka na ich hru.

Najlepšieho futbalistu histórie by sme hľadali medzi Pelém, Maradonom, Messim alebo Cristianom Ronaldom. No keď ide o technickú stránku a šoumenstvo, Ronaldinho ich prevýšil všetkých.

"Zostaň na ihrisku slobodný a získaš titul majstra sveta. Vyhráš Ligu majstrov, taliansku i španielsku ligu aj Zlatú loptu. Ako len môžem tebe, chlapcovi narodenému v drevenej chatrči vo favele, hovoriť o živote v európskych metropolách v Paríži, Barcelone či Miláne.

Teraz by si neveril, že tu raz budeš šíriť radosť. Takú, akú prežiješ po titule majstrov sveta v roku 1994, keď budeš tancovať na ulici a uvedomíš si, o čom je táto hra. Prídu úspechy, peniaze, tlak, kritika, no ty zostaň voľný. Hraj, ako ťa to učil otec. Hraj pre radosť, s loptou na nohe," prihovára sa Ronaldinho mladšiemu ja.

Najlepší futbalista sveta za rok 2005 žil mimo trávnikov rovnakou rýchlosťou, s akou kľučkoval medzi obrancami. V lete 2008 opustil Barcelonu pre problémy so životosprávou a obavy klubu, aby nemal negatívny vplyv na vychádzajúcu hviezdu Lionela Messiho.

V AC Miláno, Brazílii či Mexiku ponúkol už len torzo schopností. Naďalej dvíhal ľudí zo sedadiel, no jednotlivé výkony sumarizovalo stále menej unikátnych momentov. V januári 2018, dva a pol roka po poslednom súťažnom zápase vo Fluminense, vo veku 37 rokov ukončil kariéru.

Ronaldinho bubnuje pred finále majstrovstiev... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Ronaldinho Ronaldinho bubnuje pred finále majstrovstiev sveta 2018 v Rusku. Bola to jedna z posledných ciest do cudziny predtým, než mu zadržali pas.

Väzenie a šesť eur na účte

Život po futbale už taký oslnivý nie je. Necelý rok po tom, čo zavesil kopačky na klinec, dostal vysokú pokutu za umiestnenie pasce na ryby v chránenej oblasti. Odmietol zaplatiť, úrady mu zmrazili účet. Prekvapujúco na ňom našli v prepočte iba 6 eur (v Miláne zarábal bez reklám takmer 7 miliónov ročne).

Dlhy Ronaldinha vlani v lete navýšila sankcia za nezaplatené dane počas pôsobenia v Španielsku. Zhabali mu pas i 57 nehnuteľností. Napriek tomu 6. marca vycestoval s falošnými dokladmi do Paraguaja.

Polícia ho zadržala a umiestnila do väzby, kde pred týždňom oslávil 40. narodeniny. Vyšetrujú ho aj v súvislosti s ďalšími priestupkami, brazílske médiá píšu o praní špinavých peňazí.

Ak sa obvinenia potvrdia, futbalová modla sa tak skoro von nedostane. A hoci sa Ronaldinho na záberoch z väznice usmieva, vo vnútri sa musí obávať o budúcnosť. Rovnako ako obdivovatelia po celom svete. V hre už totiž nie je len jeho futbalová sloboda.

Tri góly Púchovu

O majstrovstve brazílskeho génia sa presvedčili fanúšikovia na vlastné oči aj v Trnave, kde Púchov v septembri 2003 senzačne remizoval v Pohári UEFA (dnešná Európska liga) s Barcelonou 1:1. Ronaldinho odohral celý zápas, nepresadil sa.

Katalánsky gigant v odvete 1. kola nedopustil senzáciu. Matador rozmetal na Camp Nou 8:0, Ronaldinho zaznamenal hetrik.

„Proti tímu ako Barcelona môžeme uhrať dobrý výsledok iba výnimočne. Súper je kvalitou niekde úplne inde ako my a dnes to dokázal naplno Ronaldinho,“ povedal po odvete tréner Púchova Štefan Zaťko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ronaldinho #fc barcelona