Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smial sa po prehrách aj vo väzení. Dokedy?

"Ľudia nikdy nepochopia, prečo sa aj po prehrách usmievaš. Nevidia totiž do tvojho srdca. Nosíš si v ňom spomienku na otca. Na to, ako hráte na záhrade futbal a ste najšťastnejší ľudia na svete. S loptou na nohe budeš vždy cítiť radosť. Budeš voľný. A on sa bude na teba zhora pozerať."

28.03.2020 22:42
Ronaldinho Foto:
Ronaldinho sa usmieval aj po futbalových prehrách, smeje sa i v paraguajskom väzení. Hrozí mu však dlhší pobyt za mrežami.
debata

Tieto slová adresoval jedinečný brazílsky virtuóz Ronaldinho svojmu osemročnému ja v koncepte portálu The Players' Tribune. V tom čase sa vyrovnával so smrťou otca. Ronaldinho radí chlapcovi, aby bol za každých okolností sám sebou a bral futbal ako zábavu, vďaka ktorej prežije spomienka na otca.

S loptou nevidel chudobu

Hra futbalového poeta vyžarovala radosť a čistotu. Či žongloval ako chlapec na halových turnajoch v Brazílii, alebo deptal hviezdnych obrancov v Európe. Bez ohľadu na výsledky, šibalský úsmev s výraznými prednými rezákmi mu nikdy nezmizol z tváre.

Vyrastal v štvrti medzi drogovými dílermi a ozbrojenými členmi gangov: „Bolo to zložité, no či som hral futbal na ulici, v parku, alebo so svojím psom Bombomom, cítil som sa v bezpečí. S loptou na nohe som vstúpil do iného sveta a nevidel som chudobu navôkol.“

Mnoho trénerov ho chcelo zmeniť. Aby viac prihrával, pomáhal obrane, držal pozíciu. Aby bral futbal serióznejšie. Rýchlo však pochopili kľúč k úspechu – dajte Ronaldinhovi voľnosť a budete úspešní.

Slobodomyseľného špekulanta nezmenili ani v Európe. Na starom kontinente sa už o to nesnažili tréneri, no obrancovia súperov.

„Mnohí z nich mi pripomínali Bomboma, môjho najťažšieho obrancu, neúnavného psíka. Spomínam si na jedného zadáka z Bilbaa. Kopal ma celý zápas, aby ma znechutil. Tak som mu nasadil tri sombrera za päť sekúnd (kľučka, pri ktorej útočiaci hráč prehodí loptu ponad súpera),“ usmieval sa Ronaldinho v rozhovore pre FourFourTwo.

Futbalový kráľ z favely

Keď sa z Grémia cez Paríž Saint-Germain dostal do Barcelony, bolo jasné, že ho už nik nezmení a ďalším generáciám zanechá nezmazateľný odkaz. Neymar, Mbappé, Sterling či Sancho. Aj to sú hviezdy súčasnosti a budúcnosti, ktoré hovoria o vplyve brazílskeho tanečníka na ich hru.

Najlepšieho futbalistu histórie by sme hľadali medzi Pelém, Maradonom, Messim alebo Cristianom Ronaldom. No keď ide o technickú stránku a šoumenstvo, Ronaldinho ich prevýšil všetkých.

"Zostaň na ihrisku slobodný a získaš titul majstra sveta. Vyhráš Ligu majstrov, taliansku i španielsku ligu aj Zlatú loptu. Ako len môžem tebe, chlapcovi narodenému v drevenej chatrči vo favele, hovoriť o živote v európskych metropolách v Paríži, Barcelone či Miláne.

Teraz by si neveril, že tu raz budeš šíriť radosť. Takú, akú prežiješ po titule majstrov sveta v roku 1994, keď budeš tancovať na ulici a uvedomíš si, o čom je táto hra. Prídu úspechy, peniaze, tlak, kritika, no ty zostaň voľný. Hraj, ako ťa to učil otec. Hraj pre radosť, s loptou na nohe," prihovára sa Ronaldinho mladšiemu ja.

Najlepší futbalista sveta za rok 2005 žil mimo trávnikov rovnakou rýchlosťou, s akou kľučkoval medzi obrancami. V lete 2008 opustil Barcelonu pre problémy so životosprávou a obavy klubu, aby nemal negatívny vplyv na vychádzajúcu hviezdu Lionela Messiho.

V AC Miláno, Brazílii či Mexiku ponúkol už len torzo schopností. Naďalej dvíhal ľudí zo sedadiel, no jednotlivé výkony sumarizovalo stále menej unikátnych momentov. V januári 2018, dva a pol roka po poslednom súťažnom zápase vo Fluminense, vo veku 37 rokov ukončil kariéru.

Ronaldinho bubnuje pred finále majstrovstiev... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Ronaldinho Ronaldinho bubnuje pred finále majstrovstiev sveta 2018 v Rusku. Bola to jedna z posledných ciest do cudziny predtým, než mu zadržali pas.

Väzenie a šesť eur na účte

Život po futbale už taký oslnivý nie je. Necelý rok po tom, čo zavesil kopačky na klinec, dostal vysokú pokutu za umiestnenie pasce na ryby v chránenej oblasti. Odmietol zaplatiť, úrady mu zmrazili účet. Prekvapujúco na ňom našli v prepočte iba 6 eur (v Miláne zarábal bez reklám takmer 7 miliónov ročne).

Dlhy Ronaldinha vlani v lete navýšila sankcia za nezaplatené dane počas pôsobenia v Španielsku. Zhabali mu pas i 57 nehnuteľností. Napriek tomu 6. marca vycestoval s falošnými dokladmi do Paraguaja.

Polícia ho zadržala a umiestnila do väzby, kde pred týždňom oslávil 40. narodeniny. Vyšetrujú ho aj v súvislosti s ďalšími priestupkami, brazílske médiá píšu o praní špinavých peňazí.

Ak sa obvinenia potvrdia, futbalová modla sa tak skoro von nedostane. A hoci sa Ronaldinho na záberoch z väznice usmieva, vo vnútri sa musí obávať o budúcnosť. Rovnako ako obdivovatelia po celom svete. V hre už totiž nie je len jeho futbalová sloboda.

Tri góly Púchovu

O majstrovstve brazílskeho génia sa presvedčili fanúšikovia na vlastné oči aj v Trnave, kde Púchov v septembri 2003 senzačne remizoval v Pohári UEFA (dnešná Európska liga) s Barcelonou 1:1. Ronaldinho odohral celý zápas, nepresadil sa.

Katalánsky gigant v odvete 1. kola nedopustil senzáciu. Matador rozmetal na Camp Nou 8:0, Ronaldinho zaznamenal hetrik.

„Proti tímu ako Barcelona môžeme uhrať dobrý výsledok iba výnimočne. Súper je kvalitou niekde úplne inde ako my a dnes to dokázal naplno Ronaldinho,“ povedal po odvete tréner Púchova Štefan Zaťko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ronaldinho #fc barcelona