Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Absurdný trest. Rusi môžu hrať kvalifikáciu, no nesmú postúpiť

Ruský šport v pondelok v súvislosti s dopingovou kauzou inkasoval tvrdú ranu. Dopad nemá len na atlétov, no aj na futbalovú reprezentáciu. Tá síce nepríde o účasť na majstrovstvách Európy 2020, keďže nejde o globálne podujatie, no na svetovom šampionáte 2022 nastúpiť nemôže. Hoci, môže odohrať kompletnú kvalifikáciu.

10.12.2019 14:22
Ruskí futbalisti. Foto: ,
Ruským futbalistom hrozí, že v prípade postupu na MS 2022 sa na šampionáte nepredstavia.
debata (108)

Ako došlo k tejto netradičnej, až absurdnej situácii? Trest Svetovej dopingovej agentúry (WADA) má niekoľko medzier. „V kvalifikácii sa nerozhoduje o majstrovskom titule, takže Rusi sa jej môžu zúčastniť. Rozhodnutie WADA sa týka len šampionátu,“ vysvetlil predseda organizácie Jonathan Taylor.

Trest sa nevzťahuje na „preukázateľne čistých športovcov“. Tí môžu súťažiť na globálnych podujatiach pod neutrálnou vlajkou. Z toho vyplýva, že situáciu má pod kontrolou Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Ak Rusi odohrajú kvalifikáciu na MS 2022 a postúpia, FIFA im môže umožniť štart. Nesmú však použiť štátne symboly či hymnu.

„Ak sa aj kvalifikujú na MS 2022, tím reprezentujúci Rusko sa nemôže zúčastniť šampionátu. No môžu požiadať FIFA o štart pod neutrálnou vlajkou. Potom to bude na rozhodnutí FIFA, ktorá musí zohľadniť dôsledky trestu od WADA,“ dodal Taylor.

Vo výsledku je najpravdepodobnejší scenár ten, že Rusi v plnej paráde so všetkými štátnymi symbolmi i hymnou odohrajú kvalifikáciu na MS 2022 a v prípade postupu počkajú na schválenie od FIFA, či im umožní štart pod neutrálnou vlajkou.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #ruskí futbalisti #ruský doping