Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Maďarský novinár: Ľudia pískali, lebo nezabudli na zápas v Trnave

Maďarský novinár Pór Károly z Nemzeti Sport pre Pravdu vysvetlil, prečo fanúšikovia vypískali slovenskú hymnu.

18.09.2019 11:10
maďarskí fanúšikovia Foto: ,
Maďarskí fanúšikovia v slovenskom sektore.
debata (254)

Maďarský futbal má dlhú tradíciu a za sebou veľké úspechy. Prečo dnes – napriek obrovským investíciám – stále zaostáva za Slovenskom?
Odpoveď treba hľadať v uplynulých tridsiatich rokoch. Zmizlo nám veľa futbalových ihrísk a nahradili ich námestia, supermarkety či benzínové pumpy. Skrachovalo mnoho klubov, ktoré mali vo vedení neschopných ľudí. Nevychovali sme poriadnych trénerov a zúžila sa nám mládežnícka základňa. Situácia sa však zmenila v roku 2010 – prišlo pár solídnych výsledkov, ale radikálna zmena sa prejaví až po rokoch. Naprávanie škôd je dlhý proces.

Veríte, že sa Maďarsko ešte prebojuje na Euro 2020? Zdá sa, že Slovensko a Wales majú lepšie postupové vyhliadky…
Neviem. Sme Maďari – nikdy neprestávame veriť. Neboli sme favoritmi skupiny. V rebríčku FIFA sme na 45. mieste, takže domáce víťazstvá nad Chorvátskom a Walesom považujeme za naozaj veľké. Ak aj nepostúpime, príde ďalšia šanca – napríklad cez play off v Lige národov.

Ak by ste si mohli vybrať troch slovenských hráčov do maďarského národného mužstva, ktorí by to boli?
Ďakujem, ale žiadni. Je to náš tím, naši hráči, sme na nich hrdí a to bez ohľadu na to, že proti Slovensku prehrali oba zápasy. Pred tromi rokmi počas európskeho šampionátu vo Francúzsku bol na nich hrdý celý maďarský národ. Rešpektujem však slovenských hráčov, obdivujem napríklad Mareka Hamšíka.

Po zápase v Trnave ste vyzdvihli slovenský tím, ale aj celé Slovensko za pozitívny prístup k Maďarom. Prečo vás to prekvapilo?
Neprekvapilo. Viem, že ľudia na Slovensku k nám majú pozitívny prístup. Napokon, medzi Maďarmi žijúcimi na Slovensku mám mnoho priateľov. Problémom sú však slovenskí politici a ich správanie sa voči miestnym Maďarom – majú pocit, že politici chcú obmedziť ich práva. Politici sú problém, nie obyčajní ľudia. Pravda, nemôžem zabudnúť na hokejových fanúšikov Zvolena, ktorí napadli maďarské rodiny na zápase v Miškovci.

V Budapešti diváci vypískali slovenskú hymnu. Je to bežné počas reprezentačných zápasov, alebo pískajú iba v dueloch proti veľkým rivalom?
V žiadnom prípade to nie je pravidlo. Stáva sa to len vtedy, keď píska aj druhá strana. Bol som na stretnutí v Trnave a počul som pískať aj slovenských priaznivcov. Preto ma neprekvapilo ani to, čo sa udialo v Budapešti.

Za bránkami bola početná skupina fanúšikov, ktorá si hovorí Čierna armáda. Kto sú tí ľudia?
Skupina, ktorá podporuje národný tím, sa volá Karpatská brigáda. Pozostáva z fanúšikov niekoľkých maďarských klubov. Pomenovanie Čierna armáda má historický pôvod – bola to armáda kráľa Mateja. Je to symbol.

Z akých sociálnych vrstiev pozostáva?
Je to mix. Nájdete medzi nimi intelektuálov, ale aj robotnícku triedu.

Na Slovensku futbaloví ultras často sympatizujú s fašistickými myšlienkami. Platí to aj o Čiernej armáde?
V žiadnom prípade. Fašizmus vymizol z futbalových štadiónov ihneď potom, ako sa zaviedol predaj vstupeniek na meno.

Do sektora pre fanúšikov hostí sa okrem Slovákov dostali aj maďarskí priaznivci DAC Dunajská Streda. Nebolo to nebezpečné?
Problém vznikol na základe pravidla UEFA, podľa ktorého si fanúšikovia pochádzajúci zo Slovenska mohli zakúpiť lístok iba do sektoru pre hostí. Bez ohľadu na to, komu fandili.

© Autorské práva vyhradené

254 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #maďarskí futbalisti