Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bénes: V Borussii som čakal dlho. Ale nervózny som nebol

László Bénes má za sebou desať skvelých dní. Najprv si odkrútil v drese Borussie Mönchengladbach ako ďalší slovenský futbalista premiéru v nemeckej bundeslige v zápase s lídrom súťaže Bayernom Mníchov a potom si zgustol v národnom drese na silných Srboch.

30.03.2017 06:00
László Bénes Foto: ,
László Bénes (v strede) v zápase proti Srbom.
debata

Strelil im gól najskôr v zápase tímov do 20 rokov a v utorok večer ich načal presnou strelou aj v stretnutí o rok starších výberov, ktoré sa chystajú na finálový turnaj majstrovstiev Európy v Poľsku. Dunajskostredský rodák patrí medzi najmladších v tíme, v septembri oslávi dvadsiatku.

Slováci sa proti Srbom naladili na blížiaci sa európsky šampionát. Ako hodnotíte tento zápas?
Predovšetkým sa teším, že sme vyhrali. Nezačali sme dobre, ale druhý polčas bol už lepší, strelili sme dva góly. Som rád, že som k víťazstvu prispel jedným z nich.

Patríte v tíme medzi najmladších hráčov. Ako sa v ňom cítite?
Veľmi príjemne. Tvoríme dobrý kolektív, v mužstve vládne výborná atmosféra. Najmä ak vyhráme taký zápas ako naposledy.

Niekoľko dní predtým však súboj s Českom tímu nevyšiel a hladko prehral. Vy ste však v ňom do hry nezasiahli…
Vedel som, že nenastúpim. Bola to plánovaná pauza, dva dni predtým som odohral stretnutie proti Srbsku za výber do dvadsať rokov. A mal som aj menšie zdravotné problémy.

Výber do 21 rokov v júni čaká európsky šampionát. Do tímu prídu ďalší futbalisti, s ktorými tréner ráta. Vnímali ste posledné stretnutia ako boj o miesta v nominácii?
Samozrejme, rozhoduje sa o tom, kto pocestuje do Poľska. A to platí, aj keby do kádra neprišli ďalší hráči, ktorí boli teraz v áčku. Máme dosť šikovných futbalistov a dobrú konkurenciu. Verím, že s posilami z áčka odohráme na ME dobré zápasy.

Bude mužstvo s nimi výrazne silnejšie?
Neviem povedať, o koľko stúpne jeho sila, ale určite nám pomôžu, budeme lepší. Poctivo pracujú na sebe aj chalani, ktorí tu boli teraz, verím, že sa to prejaví aj na šampionáte.

Máte pocit, že po posledných zápasoch vám miesto v konečnej nominácii na ME už neujde?
Dúfam, že si na Eure zahrám, ale to je vec trénera. Som ešte mladý hráč a aj keby to teraz nevyšlo, určite nebudem sklamaný. Moja šanca ešte príde. Verím tomu, lebo robím pre to maximum.

Pred príchodom na Slovensko ste zažili významný moment v kariére. Stali ste sa ďalším Slovákom, ktorý si zahral v najvyššej nemeckej súťaži. Hoci zatiaľ len niekoľko minút. Aký to bol pocit?
Bol som rád, že som konečne dostal šancu v prvom mužstve Mönchengladbachu. A ešte k tomu som si pripísal prvý štart proti slávnemu Bayernu. To stálo za to. Zranil sa spoluhráč na mojom poste, Christoph Kramer nastupuje na pozícii defenzívneho stredopoliara pravidelne. Potom mal zdravotné problémy aj ďalší hráč na tomto poste Mahmoud Dahoud a tréner poslal na ihrisko mňa.

V Borussii ste už takmer rok. Nečakali ste na premiéru príliš dlho?
Áno, bol to dlhý čas. Som však v klube spokojný, trénujem so silným mužstvom, v ktorom je veľa kvalitných hráčov.

Napriek tomu ste neboli nervózny a netrpezlivý?
Vôbec nie. Máme nového trénera. Dieter Hecking je skúsený kouč. Debatujeme spolu skoro každý týždeň a vysvetlil mi, že pre mňa je lepšie hrať za béčko ako sedieť na lavičke áčka. Trénujem na sto percent a dúfam, že to prinesie ovocie.

V akej súťaži pôsobí béčko?
Vo štvrtej lige. Donedávna ju viedlo, ale prehralo posledné tri zápasy a kleslo na tretie miesto.

Čo bude, keď sa teraz vrátite do klubu? Príde ďalšia šanca, alebo zasa budete čakať?
To sa uvidí. Môžem urobiť len jedno: každý deň odovzdávať maximum. Spravím všetko, čo bude v mojich silách, aby som bol nominovaný na každý zápas a aby som dostával väčší priestor.

Do Mönchengladbachu sa vrátite s dobrou vizitkou po dvoch kvalitných výkonoch v reprezentačnom drese. Pomôže vám to?
Tréneri to určite sledovali, majú minimálne zostrih z mojich akcií. Určite sa k tomu spolu vrátime.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #László Bénes