Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner roka Kozák vidí šancu v boji o Rusko v baráži

Ján Kozák zbiera ocenenia podobne ako líder jeho mužstva Marek Hamšík. Od roku 2013, odvtedy ako sa posadil na lavičku slovenských reprezentantov, vyhráva pravidelne anketu o najlepšieho trénera roka.

23.03.2017 12:00
Futbalista roka 2016 Foto: ,
Ocenenie pre Jána Kozáka odovzdával jeho trénerský kolega Jozef Jankech.
debata

„Na tom má zásluhu najmä reprezentačné mužstvo,“ reaguje kouč. „Dosiahlo v poslednom období celkom slušné výsledky, udržiava si stabilnú výkonnosť a asi aj ľudia, ktorí hlasujú v ankete, si to vážia a zohľadňujú to.“

Ocenil aj podmienky, ktoré utvára zväz pre reprezentačný výber a aj pomoc a prácu realizačného tímu, ľudí, ktorí sa točia okolo mužstva. „Oni pracujú a ja beriem trofeje,“ usmieval sa krátko po tom, ako prevzal od bývalého trénera reprezentácie Jozefa Jankecha cenu pre najlepšieho trénera roka.

Priznáva, že taký úspech ho motivuje do ďalšej práce. „Je to pozitívny moment, ale myslím si, že pred nami sú ďalšie výzvy, na ktoré sa musíme sústrediť. Po zbabranom úvode kvalifikácie MS 2018 sa pokúsime oživiť naše šance. Po majstrovstvách Európy vo Francúzsku sa objavilo niekoľko káuz a nepríjemných situácii, ktoré neboli pre nás jednoduché. Mrzí ma to, ale mám pocit, že v poslednom období sa situácia stabilizuje. Podarilo sa nám na jeseň dosiahnuť dve dôležité víťazstvá nad Litvou a Škótskom. Myslím si, že toto mužstvo má kvalitu a v ďalších mesiacoch to môže potvrdiť.“ Rok 2016 považuje za veľmi náročný.

Futbalista roka 2016 Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík.

„Napriek tomu v ňom bolo veľa pozitívnych vecí, ale mnohé sme mohli zvládnuť aj lepšie,“ domnieva sa. "Predstavili sme sa nielen na európskom šampionáte, ale odohrali sme v jednom roku dva zápasy s majstrami sveta Nemcami a dva aj s Angličanmi.

Neviem, či sa niečo podobné ešte niekedy zopakuje. A tiež sme nastúpili v roku 2016 proti piatim mužstvami z kolísky futbalu, z Britských ostrovov – Walesu, Škótsku, Anglicku, Severnom Írsku i Írsku, čo takisto považujem za raritu," pripomenul tréner zaujímavú bilanciu.

Za rozhodujúce teraz považuje, aby jeho zverenci zvládli dva jarné zápasy, oba v kvalifikácii. Už najbližšiu nedeľu ich čaká stretnutie na Malte a v júni v Litve.

„Potrebujeme v nich vyhrať a potom sa o všetkom rozhodne na jeseň. Ešte sa pokúsime zabojovať o Rusko. Nemyslím si, že je teraz reálne, aby sme postúpili z prvého miesta. Rešpektujem silu Anglicka, ktoré navyše u nás vyhralo a predpokladám, že si udrží svoje vedúce postavenie v našej skupine. Pokúsime sa však zabojovať o šampionát v Rusku ako druhý tím skupiny v baráži,“ približuje svoje predstavy Kozák.

V ankete o najlepšieho futbalistu roka nehlasoval, ale Mareka Hamšíka považoval za najväčšieho favorita na víťazstvo. „Marek je tvrdý profesionál, ktorý miluje futbal. Veľa mu dáva a on mu aj veľa vracia,“ charakterizoval po utorku už šesťnásobného víťaza ankety Pravdy a SFZ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Futbalista roka 2016