Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otvorili Sieň slávy. Pomôže futbalu, vravel Vengloš

Slovenský futbal má svoju Sieň slávy. V stredu ju slávnostne otvorili prestrihnutím pásky slovenský tréner storočia Jozef Vengloš, druhý hráč v ankete o futbalistu storočia Jozef Adamec a šéf slovenského futbalu Ján Kováčik.

22.03.2017 18:46
Jozef Adamec Foto: ,
Jozef Adamec v Sieni slávy.
debata

„Každá inštitúcia a športová predovšetkým by mala mať takýto priestor, kde by si mala pripomínať svoju históriu,“ uviedol Kováčik. „My si ju chceme dôstojne pripomínať a verím, že sa nemusíme báť ani o budúcnosť. Každý rok budeme uvádzať do Siene slávy ďalšie futbalové legendy. Toto je miesto, kde sa môžeme stretávať, nielen spomínať, ale aj plánovať budúcnosť.“

Sieň slávy slovenského futbalu má od stredy svoje priestory vedľa sídla Slovenského futbalového zväzu na Trnavskej ceste 100 v Bratislave. Prízemie patrí novodobej ére slovenského futbalu od roku 1994 a prvé poschodie zachytáva najväčšie úspechy spoločného československého futbalu od prvopočiatkov až do roku 1993. V sieni sa nachádza viacero zaujímavých artefaktov, originálne dresy, lopty, kopačky, medaily a podobne.

„Teším sa, že Sieň slávy je realitou, pomôže nášmu futbalu,“ domnieva sa Jozef Vengloš. „Potvrdzuje, že sme dosiahli veľa krásnych úspechov, máme svoju históriu, na ktorú môžeme byť hrdí. Verím, že ju navštívia aj mladí futbalisti a budú sa s ňou oboznamovať, bude pre nich inšpiráciou.“

Do Siene slávy uviedli doteraz 16 osobností, ich portréty sú jej súčasťou. Na prízemí sú zarámované portréty všetkých doterajších reprezentačných trénerov i hráčov v ére samostatného Slovenska.

Na otvorení sa zúčastnili viaceré legendy slovenského futbalu, ale aj súčasní reprezentanti, ktorí sa pripravujú na kvalifikačný zápas na Malte. Medzi nimi aj Marek Hamšík. „Som rád, že Sieň slávy je realitou,“ skonštatoval. Na otázku, či by sa do nej mohol v krátkom čase dostať aj on, s úsmevom zareagoval. „Som ešte mladý, mám na to dosť času. Keby sa to raz stalo, bola by to pre mňa veľká pocta.“

Hamšík doplnil, že má v zbierke vyše tristo dresov, ktoré si zväčša vymenil so súpermi. Vlastní už aj šesť trofejí za víťazstvo v ankete o futbalistu roka. Všetky ich má starostlivo uložené, nikomu nevenoval ani jednu.

„Vážim si ich, preto ich rozdávať nemienim. O ne i ďalšie trofeje sa stará ocino, má ich uložené v špeciálnej miestnosti. Počkám, kým si dokončím môj vlastný dom, možno tam bude aj moja sieň slávy.“

Myšlienka pripraviť Sieň slávy slovenského futbalu sa zrodila už dávnejšie, svetlo sveta uzrela aj vďaka aktivite jej tajomníka Petra Zemana, ktorý do nej venoval aj veľa vecí, najmä dresov, zo svojej súkromnej zbierky.

„Priestory siene boli vybudované už minulý rok, sú síce menšie, ale dôstojné. Potom nasledoval výber firmy, ktorá by nám urobila aranžérske práce. Vyšiel až druhý pokus, od decembra sme intenzívne pracovali denno-denne na zariadení siene, jej aranžovaní. Sieň sa bude naďalej postupne dobudovávať,“ vysvetlil Zeman.

Sieň by mala byť od polovice apríla sprístupnená aj verejnosti. Vstup bude zdarma. V budúcnosti by sa mala presťahovať na Národný štadión, ktorý budujú na Tehelnom poli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Adamec #sieň slávy #Jozef Vengloš