Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škrtel bol milo prekvapený. Čakal, že ho preskočí Mak

Desať rokov má anketa Pravdy a Slovenského futbalového zväzu len dvoch víťazov. Šesťkrát sa stal futbalistom roka Marek Hamšík a štyri razy Martin Škrtel.

22.03.2017 16:36
Futbalista roka 2016 Foto: ,
Najlepší tréner za rok 2016 Ján Kozák a druhý v ankete Futbalista roka 2016 Martin Škrtel.
debata

Kapitán slovenskej reprezentácie sa tešil z triumfu v ankete naposledy v roku 2012 a odvtedy, už štvrtý raz za sebou, obsadil druhé miesto. Tvrdil však, že sklamaný nie je.

Hamšíka a Škrtela niekto zosadí

„Nepočítal som ani s tým, že budem druhý, som prekvapený. Samozrejme, milo, druhé miesto ma potešilo,“ vravel Martin Škrtel. „Rok 2016 bol pre väčšinu chalanov veľmi úspešný. Hamšovi prvé miesto patrí, ale myslel som si, že za ním bude Robo Mak.“

Mak v lete menil dres: opustil grécky PAOK Solun a zamieril do ruského Zenitu Petrohrad. V ankete bodoval piaty raz a v uplynulých štyroch rokoch sa zlepšoval: 17. (2013), 9. (2014), 4. (2015) a 3. miesto (2016).

„Hamšík a Škrtel sú momentálne najlepší futbalisti na Slovensku, potvrdzujú to v reprezentácii i v klube. Desať rokov vládnu aj v ankete. Ja im to prajem, ale určite raz príde hráč, ktorý to zlomí a zosadí ich. Uvidíme, kedy to bude,“ komentoval výsledky 24. ročníka prestížnej ankety Pravdy a SFZ.

Futbalista roka 2016 Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík.

Na otázku, či to bude práve on, s úsmevom krčil ramenami. „Netvrdím, že to musím byť práve ja. Sú tu aj iní hráči. Ja v poradí stúpam, veľmi sa teším. A verím, že moja šanca tiež príde. Momentálne si zaslúžia prvé dve miesta Hamšík a Škrtel, ja sa teším, že som bol hneď za nimi,“ dodal 26-ročný bratislavský rodák.

Mak túži po Lige majstrov

Domnieva sa, že rok 2016 bol pre neho veľmi úspešný. „Cítil som sa v ňom veľmi dobre, herne i strelecky. Dával som góly, najviac doteraz. Už v Grécku sa mi darilo a v Rusku som na to nadviazal. Góly som strieľal aj v reprezentačnom drese. Som rád, že pomáhali mužstvu,“ zdôraznil.

V Zenite sa cíti dobre, hoci jeho pozícia nie je jednoduchá. V tíme sa chytil, pravidelne hráva. V úvode tohto roka však bojuje o miesto v zostave.

„Raz si hore, raz dole. Po prestupe som bol šťastný, že som sa dostal do tohto veľkoklubu. Je to veľmi náročné, ale ja som si vybral vybral túto cestu a neľutujem. Dúfam, že tam vydržím čo najdlhšie, zmluvu mám na štyri roky. Bola to veľká výzva a verím, že budem v pozícii, že sa mi splní sen a zahrám si v Lige majstrov. Želám si, aby rok 2017 skončil lepšie, ako začal…“

Ani Škrtel neľutuje letnú zmenu, po vyše ôsmich rokoch odišiel z Anglicka do Turecka. „V Liverpoole som strávil pekné roky, ale všetko sa raz skončí. Rozhodol som sa prestúpiť a som spokojný,“ tvrdí 32-ročný stopér.

Vo Fenerbahce je druhé miesto neúspech

Veľký tlak očakával. „Vo Fenerbahce je dokonca ešte asi väčší ako v Liverpoole. Mentalita ľudí je v Turecku iná, všetko ešte viac prežívajú ako Angličania. Som vo veľkoklube a ten má najvyššie ciele. Druhé miesto je neúspech. Zobrali ma, aby som im pomohol splniť najvyššie ambície. Dúfam, že sa nám to podarí.“

Verí, že aj v reprezentácii sa bude situácia v tomto roku zlepšovať. Po rozpačitom úvode v kvalifikácii MS 2018 sa tím postupne vracia do hry.

„Ešte je všetko otvorené, čaká nás šesť ťažkých zápasov, ale mužstvo ukázalo svoje kvality a je v jeho silách sa o postup pobiť.“

Na začiatku kariéry pôsobil podobne ako teraz Mak v Zenite Petrohrad. V krajine, ktorá bude na budúci rok hostiť svetový šampionát. Rád by si na ňom zahral.

„Prežil som v Rusku skoro štyri roky a spomínam na ne rád. Majstrovstvá sveta pripravia Rusi na úrovni, investujú do šampionátu veľké peniaze, štadióny sú krásne a som presvedčený, že zvládnu aj organizáciu,“ uzavrel Martin Škrtel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #Futbalista roka 2016